Elektromobil iz Republike Srpske

U Republici Srpskoj će od 2013. godine početi proizvodnja prvog automobila na električni pogon. Ovaj elektromobil namenjen je nemačkom tržištu, a do realizacije posla došlo je zahvaljujući ugovoru koje je privredno društvo "Nikola Tesla" potpisalo sa nemačkim proizvođačima ovih vozila.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.12.2012.

15:19

Default images

Vršilac dužnosti direktora privrednog društva "Nikola Tesla", Dragan Vučetić, izjavio je da će se cena elektromobila kretati od 2.500 do 5.000 evra. On je rekao i da će uskoro biti objavljen konkurs za izbor strateških partnera za proizvodnju pojedinih delova i montažu elektromobila, jer se on sastoji od 2.000 različitih komponenti.

''Ovo je nulta serija u okviru koje ćemo proizvesti 300 automobila, i, ako ispunimo rokove, automatski ćemo dobiti serijsku proizvodnju tog automobila'', objasnio je Vučetić.

On je saopštio da će kupac ovih automobila biti nemačka pošta.

''Ako bude vladalo interesovanje i na tržištima bivše Jugoslavije, onda možemo taj automobil prodavati pod sopstvenim brendom'', rekao je Vučetić dodavši da će proizvodnja elektromobila svakako doprineti otvaranju novih radnih mesta.

Vučetić je kazao i da je u saradnji sa jednim pronalazačem napravljen punjač za elektromobil, koji može da napuni njegove baterije za 30 minuta.

Privredno društvo "Nikola Tesla" osnovala je Vlada RS u oktobru 2012. sa ciljem da se bavi proizvodnjom, primenjenim istraživanjem i eksperimentalnim razvojem.

Takođe, cilj društva je povećanje obima proizvodnje u Republici Srpskoj i jačanje izvoza kroz konkretno ugovaranje poslova sa stranim kupcima.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: