KIA predstavlja luksuzni Quoris

Nova Kijina luksuzna limuzina, Quoris, pojaviće se krajem 2012. i na tržištima izvan Južne Koreje. KIA će svojim kupcima u ovom modelu ponuditi širok izbor luksuzne opreme i sigurnosnih sistema.

Podeli

Vlasnici Quorisa moći će da koriste novi 12,3-inčni TFT LCD ekran koji nudi veliki izbor informacija. Podešavanje prikaza na displeju (boje, veličinu podataka...) moći će svaki vozač da podesiti onako kako želi.

Zbog veće bezbednosti, Quoris će biti opremljen ekranom koji se projektuje na vetrobransko staklo (head-up displejom). Ovaj sistem automatski prilagođava intenzitet osvetljenja informacija koje se prikazuju na staklu i vozaču omogućava praćenje informacija bez pomicanja pogleda sa puta.

Informacije koje sistem nudi između ostalog uključuju trenutnu brzinu, lokalna ograničenja brzine, smer navigacije, detekciju vozila u mrtvom uglu i pametni tempomat.

Dodatnu bezbednost noću nudi sistem prilagodljivih prednjih farova AFLS (Adaptive Front Lighting System). Ovaj sistem spada u standardnu opremu, a deluje u kombinaciji sa LED farovima koji su raspoređeni u dva pravougaona kućišta, sa po četiri svetla u svakom faru.

Donja “kocka” osvetljava put kratkim snopom, koji se automatski pomiče gore-dole i levo-desno, a kontroliše ga AFLS, sistem. Prilagođavanja se vrše u zavisnosti brzine vozila i ugla okretanja upravljača.

Ovaj sistem pruža različite, najprimerenije načine osvetljavanja, od kratkog snopa (izvan naselja i u naselju), zatim srednje dug/širok snop (uobičajeni način), pa sve do dugog snopa osvetljavanja (za brzine preko 110 km/h).

Za omogućavanje maksimalnog komfora i sigurnosti Quoris je opremljen sistemom AVMS (Around-View Monitor System). Četiri kamere sa 360-stepenim uglom pokrivanja okoline vozila, prenose sliku na navigacijski ekran.

Vozačima je od pomoći i parking sistem PGS (Parking Guide System). Pomoću senzora ugla volana i kamere na zadnjem delu vozila, na ekranu navigacijskog uređaja prikazuje se predviđeni smer vozila kod parkiranja. Kompjuter automatski preuzima kontrolu nad pomeranjem upravljača, a vozačev zadatak je samo da kontroliše ubrzavanje i kočenje.

Kao dodatak tu je i mali prekidač elektronske parking kočnice, koji se nalazi pored ručice menjača, i koji omogućava jednostavno zatezanje i popuštanje ručne kočnice.

KIA u Quorisu prvi put predstavlja radarski tempomat (Advanced Smart Cruise Control - ASCC). Radarski sistem, koji je ugrađen u desni deo prednjeg branika, neprestano prati put ispred vozila, sve do 174 metra razdaljine.

Uz pomoć ovog sistema, automobil automatski održava zadato odstojanje od vozila ispred, a vozač može odabrati da to bude 25, 32, 40 ili 52 metra. Quoris se može, ukoliko je to potrebno, automatski zaustaviti do potpunog mirovanja. Ako je zaustavljanje kratko i saobraćaj se neometano odvija, Quoris automatski nastavlja vožnju.

Ako je zaustavljanje duže od tri sekunde vozač mora ponovo startovati motor.

Pored ovih visokotehnoloških pomagala koja su na raspolaganju putnicima u Quorisu, ova limuzina omogućava i uživanje u savremenoj i luksuznoj kabini.

Prednja sedišta su presvučena NAPPA kožom i električno su podesiva, grejana i hlađena. Vozačevo sedište je podesivo u čak 16 smerova (sa memorijskom funkcijom za dva korisnika), a suvozačevo u 10.

Zadnja sedišta imaju trostepeno grejanja leđnog i sedalnog dela, sa ručnim podešavanjem lumbalnog dela i sklopivim centralnim naslonom za ruku.

Unutrašnjost je, zahvaljujući međuosovinskom rastojanju (3.045 mm) i visini (1.490 mm), veoma prostrana. KIA trvdi da je prostor za glavu (1.020 m) i noge (1.145 mm) na prednjim sedištima izjednačen sa najvećim u klasi, dok je prostor za noge (990 mm) na zadnjim sedištima najbolji u svojoj klasi.

Kabina se može osvetliti prirodnom svetlošću kroz veliki (910 x 480 mm) električno pomični panoramski krov, koji je standardan kod svih paketa opreme. Putnici raspolažu sa prtljažnim prostorom koji iznosi 455 litara.

Multimedijalni sistem u Quorisu deluje pomoću procesora Intel Atom, koji je u Kiji premijerno, a rezultat je saradnje ove dve kompanije. Vozaču je dostupan ekran osetljiv na dodir, dok ekrani koji se nalazi pozadi podržavaju različite video formate.

Reč je o dva 9,2-inčna ekrana smeštena na leđnom delu prednjih sedišta. Sklopivi centralni naslon za ruke na zadnjim sedištima opremljen je dvostrukim komandama i džojstikom za multimedijski sistem.

Quoris se može pohvaliti i vrhunskim audio sistemom Lexicon, koga je doradila kompanija Harman, specijalista za zvuk po standardima koji važe za koncertne dvorane.

Dvanaestokanalno digitalno pojačalo smešteno je u prtljažnik, dva zvučnika su u prednjim vratima, po tri su u zadnjim, četiri se nalaze na centralnoj konzoli, a dva surround zvučnika i sub-woofer se nalaze na zadnjoj polici.

Quoris standardno dolazi sa “pametnim” ključem, koji automatski otključava vozilo, ako registruje da je u blizini, a korisnik uopšte ne mora dirati ključ, može ga držati u džepu ili torbi, što znači da ima sasvim slobodne ruke za decu ili utovar prtljaga.

Pročitajte o Kijinoj ekološkoj i društvenoj odgovornosti.

Vesti

Land Rover krije novi Defender zbog straha od Kineza

Naslednik legendarnog terenca biće predstavljen 2018, a Land Rover će preskočiti uobičajenu fazu prikazivanja konceptnog vozila jer se plaši da bi neki od kineskih proizvođača mogao da napravi kopiju i lansira je na tržište te zemlje pre originalnog produkcijskog modela.

Vesti petak 15.12. 13:20 Komentara: 0

Bira se ekološki najprihvatljiviji automobil 2018.

Namera je da se izborom “najzelenijeg” modela afirmiše ekološki pristup proizvođača prilikom konstruisanja, procesa izrade i eksploatacije automobila, i da se ukaže u kom pravcu treba da razmišljaju potencijalni kupci, ali i uvoznici vozila u našoj zemlji.

Vesti četvrtak 14.12. 08:36 Komentara: 9
strana 1 od 1292 idi na stranu