Počinje rekonstrukcija mosta Gazela

Posle više od 30 godina u četvrtak, 1. jula, konačno počinje rekonstrukcija mosta „Gazela“. Za saobraćaj će biti zatvorene izlazne rampe ka Ulici Kneza Miloša i Topčiderskoj zvezdi, i ulazne rampe iz Savske i Bulevara vojvode Mišića.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 29.06.2010.

13:49

Default images

Problemi u saobraćaju biće ogromni i odraziće se na funkcionisanje celog grada, zbog čega gradske vlasti apeluju na Beograđane da u narednom periodu maksimalno koriste gradski prevoz.

Zbog radova na ulaznim i izlaznim rampama na „Gazeli“ Grad je predložio alternativne pravce za vreme trajanja radova, koji bi trebalo koliko-toliko da doprinesu smanjenu saobraćajnih gužvi. Zbog rekonstrukcije će biti izmenjene i pojedine autobuske i tramvajske linije.

Od subote, 3. jula, počinje i obnova asfalta na autoputu, na deonici od „Gazele“ (kod „Sava centra“) do petlje „Tošin bunar“. Za saobraćaj će se zatvarati po jedna polovina kolovoza po deonicama, pri čemu će se saobraćaj odvijati dvosmerno na drugoj polovini kolovoza. Planirano je da se radi u tri smene, kako bi radovi na rampama bili završeni do kraja avgusta.

Radovi na samom mostu počinju 25. jula i trajaće do 6. oktobra. U to vreme, radnim danima biće prohodne po dve trake sa obe strane, dok će vikendom ukupno biti slobodne tri trake (dve u pravcu Novog Beograda i jedna u suprotnom smeru).

Od 6. oktobra do 15. marta 2011. godine radiće se tako da posao ne utiče na funkcionisanje saobraćaja, ali će se na proleće opet preći na sistem „dve plus dve trake“.

U slučaju da tokom rekonstrukcije dođe do prevelikih gužvi, postoji mogućnost da preko Save bude postavljen pontonski most za koji je Saobraćajni institut CIP uradio idejni projekat.

Predstojeća obnova „Gazele“ prva je velika i kompletna rekonstrukcija ovog mosta od 1970. godine.

- Kako se radi o najopterećenijem i najvažnijem beogradskom mostu, neizbežni su ozbiljni poremećaji u saobraćaju. Apelujem na sve sugrađane da u narednom periodu maksimalno koriste gradski prevoz kako bi se umanjile gužve u zoni radova i na alternativnim pravcima - navodi se u apelu gradonačelnika Dragana Đilasa.

Petlja „Hitna pomoć“ samo za GSP

Tokom radova na „Gazeli“ petlju kod Hitne pomoći moći će da koriste samo vozila javnog prevoza, hitnih službi i gradskih komunalnih preduzeća. Od 3. jula za saobraćaj se zatvaraju ulazne rampe na autoput iz Ulice Španskih boraca i Antifašističke borbe. Režim saobraćaja na ostalim rampama ostaje nepromenjen.

Izmene gradskog prevoza

Linije 17 i 18 neće menjati trase u zoni „Gazele“ Linije 88, 89 i 601 delimično menjaju trase u smeru ka Novom Beogradu. Vozila će saobraćati preko petlje ‚‘Hitna pomoć‘‘, gde menjaju smer kretanja, nastavljaju ka mostu, i dalje svojim redovnim trasama.

Linije 18, 88, 601 i ADA 2 će iz Novog Beograda, od kružnog toka kod Španskih boraca, saobraćati trasom: Španskih boraca - Bulevar Zorana Đinđića - Milentija Popovića - Vladimira Popovića - ulivna rampa ka „Gazeli“ i dalje redovnom trasom.

Linija 89 iz Novog Beograda, od raskrsnica Antifašističke borbe i Bulevara Milutina Milankovića, saobraća trasom: Milutina Milankovića - Milentija Popovića - Vladimira Popovića - ulivna rampa ka ‚‘Gazeli‘‘ i dalje redovnom trasom.

Linija 94 delimično menja trasu u zoni ‚‘Gazele‘‘ u smeru ka Miljakovcu. Vozila saobraćaju preko petlje „Hitna pomoć“, gde menjaju smer kretanja, idu ispod „Gazele“ do svoje redovne trase. Iz Novog Beograda, od raskrsnica Španskih boraca i Bulevara Milutina Milankovića ići će trasom: Milutina Milankovića - Milentija Popovića - Vladimira Popovića - ulivna rampa ka ‚‘Gazeli‘‘ i dalje redovnom trasom.

Linija 74 u oba smera: Trg Nikole Pašića - Dečanska - Brankov most - Španskih boraca - Bulevar Zorana Đinđića i dalje redovnom trasom.

Nova tramvajska linija 13 voziće trasom Blok 45 - Banovo brdo. Na nju će biti preusmerena vozila sa postojećih linija 11 i 13 koje se ukidaju.

Linija 17 i ADA 5 će od Omladinskih brigada do ‚‘Gazele‘‘ voziti trasom: Bulevar dr Zorana Đinđića - Milentija Popovića - Vladimira Popovića - ulivna rampa ka „Gazeli‘‘ i dalje redovnom trasom.

Alternativni pravci

Za zatvoren ulaz iz Savske na „Gazelu“ (smer Savska - Novi Beograd) Od Kalemegdana ka autoputu koristiti trase: Karađorđeva - Nemanjina - Kneza Miloša - ulazna rampa na „Gazelu“ ili Karađorđeva - Savska - Miloša Pocerca - Kneza Miloša do ulazne rampe na „Gazelu“.

Za zatvoren ulaz iz pravca Sajma na most (smer Sajam - Novi Beograd) od Bulevara vojvode Mišića do Novog Beograda koristiti trase: Bulevar vojvode Mišića - raskrsnica sa Drinskom - Savska - Karađorđeva - Stari savski most ili Sarajevska - Gavrila Principa - Brankov most.

NAPOMENA: Od 1. jula Ulica Gavrila Principa, od raskrsnice sa Mihajla Bogićevića do Crnogorske, biće jednosmerna ka Brankovom mostu.

Za zatvoren izlaz sa „Gazele“ ka Kneza Miloša (smer Novi Beograd - centar grada) ; sa „Gazele“ (smer ka Nišu) do centra grada koristiti trasu: isključenje sa autoputa na izlaznoj rampi koja vodi u Savsku - Savska - Drinska - Sarajevska - Višegradska - levo skretanje u Kneza Miloša. Druga opcija: autoputem do petlje Autokomanda - Bulevar oslobođenja - kružni tok na Autokomandi - Slavija - Nemanjina - desno u Kneza Miloša.

NAPOMENA: Od 1. jula biće dozvoljeno levo skretanje iz Višegradske u Kneza Miloša. Za zatvoren izlaz sa „Gazele“ ka Topčiderskoj zvezdi (smer Novi beograd - Senjak); sa „Gazele“ prema Topčiderskoj zvezdi koristiti trasu: autoput - kružni tok na Autokomandi - Ulica dr Milutina Ivkovića (pored stadiona FK „Partizan“) - Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića - levo u Ulicu vojvode Putnika.

Za zatvaranje autoputa od „Sava centra“ do petlje „Tošin bunar“ Iz Novog Beograda ka centru grada i suprotno koristiti trasu: Milutina Milankovića i Bulevar Zorana Đinđića u oba smera. Uključenja i isključenja sa autoputa: petlja “Tošin bunar“ (Omladinskih brigada) - Ulica Tošin bunar (Omladinskih brigada) - „Sava centar“ - Vladimira Popovića - Stari savski most.

Pristup Brankovom mostu je iz Ulice Milentija Popovića i Bulevara Mihaila Pupina.

Od Autokomande ka Novom Beogradu koristiti trasu: isključenje sa autoputa u Savsku - Savska - Karađorđeva - Stari savski most ili Sarajevska - Gavrila Principa - Brankov most.

Autor / Izvor - L. Gedošević i G. Svilar / BlicOnline

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: