Najmanji Seat ostaje bez verzije sa 3 vrata

Španski proizvođač unapredio je za 2018. model Mii ali je ponudu ovog malog gradskog automobila sveo isključivo na opciju sa 5 vrata.

Podeli
Seat je rekao zbogom verziji sa 3 vrata
Seat je rekao zbogom verziji sa 3 vrata

Poslednjih godina sve više manjih modela automobila, koji su ranije bili dostupni u varijantama sa 3 i 5 vrata, ostaju bez trovratne opcije.

Interesantno je da je ovaj trend zahvatio i najmanji, takozvani A segment, gde zbog malog međuosovinskog rastojanja konstruktori i inače jedva "uglavljiuju" zadnja vrata u bočne delove karoserije.

Jedan od razloga za ovakav potez kompanija svakako je smanjeno interesovanje kupaca za verziju sa 3 vrata - zbog praktičnijeg ulaska putnika na zadnja sedišta češće se odlučuju za petovratnu opciju.

Drugi razlog se krije u zahtevima da se smanje troškovi razvoja i proizvodnje modela automobila gde god je to moguće.

Seat nije saopštio zašto je odustao od varijante modela Mii sa 3 vrata, ali pretpostavlja se da je to učinjeno zbog male tražnje za ovom verzijom vozila. Poređenja radi, Volkswagen i Škoda i dalje kupcima nude trovratnu opciju sestrinskih modela Up! i Citigo.

Seat Mii za 2018.
Seat Mii za 2018.

Što se tiče ostalih novina na modelu Mii, one ne uključuju "fejslifting" automobila. Seat je saopštio da će standardni nivo opreme biti unapređen, a i ostali paketi će pretrpeti određene promene.

Osnovna verzija imaće multimedijalni sistem sa slotom za SD memorijsku karticu, USB priključkom i Bluetooth konekcijom. Omogućena je povezivost sa mobilnim telefonima koji rade na iOS i Android platformama, a standardan je i klima-uređaj.

Kada je reč o motorizaciji, Seat Mii je dostupan sa trocilindarskim 1.0 litarskim benzincem u opcijama sa 60 ks (44 kW) i 75 ks (55 kW). Snaga se prenosi na prednje točkove pomoću petobrzinskog manuelnog menjača dok je u snažnijoj verziji na raspolaganju i opcioni petostepeni auromatik.

Najmanji Seat može se naručiti i u varijanti sa pogonom na komprimovani prirodni gas (metan), a motor tada isporučuje 68 konjskih snaga (50 kW).

Verzija sa pogonom na metan
Verzija sa pogonom na metan

.

Vesti

strana 1 od 77 idi na stranu