Meksikanci pokupovali rekordan broj blindiranih vozila

U zemlji u kojoj se u 2017. dogodilo preko 25.000 ubistava, prodaja automobila sa balističkom zaštitom doživela je procvat.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 28.06.2018.

10:35

Meksikanci pokupovali rekordan broj blindiranih vozila

Talas kriminala koji je zahvatio Meksiko poslednjih godina ne jenjava, a rekordan broj ubistava iz prošle godine preti da bude nadmašen u 2018.

Kao posledica ogromnog broja ubistava, porasla je i tražnja za automobilima koji bi donekle pružili zaštitu onima koji se osećaju ugroženim i koji se plaše napada vatrenim oružjem.

U 2018. zabeležen je rast kupovine blindiranih vozila za 10%, na 3.284 vozila.

Tražnja za automobilima "otpornim na metke" je tolika da su proizvođači počeli da izrađuju ova specifična vozila u svojim meksičkim fabrikama.

Tako je Audi počeo da sklapa blindiranu verziju SUV-a Q5 u Meksiku i da ga u toj zemlji prodaje po ceni od 87.000 dolara, što je za vlasnike jeftinije nego da taj posao prepuste firmama koje se bave modifikacijom fabričkih modela u oklopljena vozila.

Procenjuje se da kupci na taj način uštede i do 10.000 dolara, a pritom zadržavaju fabričku garanciju na svoj automobil.
Oklopljena vozila ne kupuju samo oni koji se plaše da će ih neko ubiti iz vatrenog oružja, već i pojedinici i firme koji strahuju od otmice ili pljačke.

Vlasnik kompanije za obezbeđenje, Arturo Avila, tvrdi da su više puta bili žrtva napada i pljačke i da sada njegova firma koristi isključivo blindirana vozila u Meksiko Sitiju.

"Jedan od zločina koji nas najviše pogađa je kidnapovanje. Toga se najviše plašimo", kaže Avila.

U 2017. godini Meksiko je označen kao druga najopasnija zemlja u svetu od strane Međunarodnog instituta za strateške studije.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: