Zakotrljao se novi Mercedes A klase

U pogonu u Raštatu počela je serijska proizvodnja nove generacije Mercedesovog kompaktnog hečbeka.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2018.

09:39

Zakotrljao se novi Mercedes A klase

Mercedes je još u martu počeo da prima narudžbine za novu A klasu, koja u Nemačkoj košta od 30-ak hiljada evra, a sada je i zvanično startovala serijska proizvodnja ovog modela.

Prvi primerci sišli su sa fabričkih traka pogona u Raštatu, gradiću udaljenom 80 km od Štutgarta.
Raštat nije jedina lokacija na kojoj će se izrađivati 4. generacija Mercedesa A klase, s obzirom da za nakoliko sedmica počinje proizvodnja ovog automobila i u Kečkemetu, u Mađarskoj.

Hečbek, koji je svetsku premijeru imao početkom godine, prvi od nekoliko modela nove generacije Mercedesovih kompaktnih modela sa prednjim pogonom, baziranih na MFA mehaničkoj platformi.

Uskoro se očekuje premijera A klase Sedan, a nove verzije će zatim dobiti i aktuelna B klasa, kupe limuzina CLA i krosover GLA. Mercedes će na MFA platformi bazirati još neke automobile, među kojima je potpuno novi krosover GLB.
Pogon u Raštatu, u kome je od 1997. izrađivana i prva generacija A klase, biće i dalje vodeća fabrika kada je reč o kompaktnim modelima ovog proizvođača.

Inače, Mercedes je u Raštatu od 1992. napravio ukupno 4,7 miliona vozila sa značkom "trokrake zvezde". Predviđeno je da se u bliskoj budućnosti u istom pogonu sklapaju i Mercedesovi modeli na struju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: