Britanci nisu oduševljeni električnim automobilima

U Ujedinjenom Kraljevstvu je od 1. januara do sada prodato za trećinu manje automobila na električni pogon nego u istom periodu godinu dana ranije.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2018.

16:30

Britanci nisu oduševljeni električnim automobilima

Od početka 2018. Britanci su kupili nešto manje od 1.000 novih vozila na struju, što predstavlja pad prodaje od 33,7% na godišnjem nivou.

Očekuje se da će pad biti još izraženiji od kraja aprila, kada se ukinu državne subvencije na kupovinu električnih automobila u iznosu od od 4.500 funti.

Stručnjaci u Velikoj Britaniji smatraju da je ovako niska tražnja za automobilima na električni pogon posledica četiri faktora koji i dalje odvraćaju kupce: visoke maloprodajne cene vozila, ograničene autonomije u vožnji, nedovoljno razvijene (ili nedovoljno pristupačne) mreže punjača i neizvesnosti oko vrednosti polovnog električnog automobila kada ga jednog dana ponude na prodaju.

Oni smatraju da se ovi prodajni rezultati neće bitnije promeniti sve dok se na tržištu ne pojave cenovno pristupačniji modeli, sa većim radijusom kretanja i skraćenim vremenom dopune baterije.

Sa druge strane, Ministarstvo saobraćaja tvrdi da su u periodu otkako postoje subvencije za električne i plug-in hibridne automobile primili preko 130.000 zahteva od kupaca ovih tipova vozila (subvencija za automobile na struju iznosi 4.500 funti, a za plug-in hibride 2.500 funti).

Portparol ovog ministarstva navodi da u državi postoji 11.500 javnih punjača za električna vozila, uključujući 900 brzih punjača, što, prema njegovim rečima čini najveću mrežu punjača u Evropi.

Iako je u 2017. u Britaniji prodato ukupno 13.600 automobila sa čisto električnim pogonom, oni su činili svega 0,5% novoregistrovanih vozila u toj zemlji u protekloj godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: