Rolls-Royce prelomio – SUV će se zvati po dijamantu

Proizvođač superluksuznih automobila iz Velike Britanije ipak je odlučio da zadrži kodno ime - Cullinan, koje je za svoj prvi SUV koristio tokom razvojne faze.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 13.02.2018.

14:09

Rolls-Royce prelomio – SUV će se zvati po dijamantu

Još u decembru Rolls-Royce je bio u dilemi oko oznake novog modela, a sada je ozvaničeno da će produkcijska verzija dobiti naziv koji je cirkulisao u javnosti poslednjih godinu dana.
Ime Cullinan preuzeto je od najvećeg ikada pronađenog sirovog dijamanta koji ima draguljarski kvalitet. Ovaj dijamant je otkriven u Južnoj Africi 1905. godine i ima 3.106,75 karata (621,35 g).

Čelnici kompanije Rolls-Royce veruju da je zato Cullinan pravi izbor za jedan superluksuzni SUV.
Proizvođač je krajem januara najavio da će Cullinan najpre predstaviti potencijalnim kupcima, na nekoliko događaja zatvorenog tipa od koji će prvi biti organizovani tokom leta.

SUV je razvijen sa ciljem da "pogura" godišnju prodaju Rolls-Royce automobila preko broja 5.000, što je za četvrtinu više od najboljeg prodajnog rezultata kompanije ostvarenog 2016, kada je širom sveta isporučeno 4.011 vozila sa statuom Duha ekstaze na vrhu maske hladnjaka.
Ispod haube će verovatno biti 6.75 litarski V12 twin turbo sa 571 ks (420 kW) i 900 Nm, a cena još nije saopštena.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: