Mercedesov auto budućnosti ima pogon na vodonik

Posle prvih fotografija, Mercedes je objavio i tehničke detalje koncepta F 015 "Luxury in Motion". Automobil pogone dva elektromotora koji energiju dobijaju iz vodoničnih gorivnih ćelija a vozilo ima i dodatne litijum-jonske baterije koje se mogu dopuniti preko strujne utičnice.

Izvor: B92

Utorak, 06.01.2015.

10:38

Default images

U Mercedesu kažu da je F 015 njihov odgovor na rastuće interesovanje za koncept automobila sa auto-pilotom.

Vozilo je dugaćko 5.220 mm, široko 2.018 mm i visoko 1.524 mm, dok razmak između prednjih i zadnjih točkova iznosi čak 3.610 mm, što je za 25 cm veće međuosovinsko rastojanje nego na nedavno predstavljenoj superluksuznoj limuzini Mercedes Maybach S klase.
Uklanjanjem centralnih krovnih nosača i zahvaljujući širokim vratima koja se otvaraju u suprotnim smerovima, pristup kabini maksimalno je olakšan.

Tome doprinose i 4 obrtna sedišta koja se odmah po otvaranju vrata automatski zarotiraju za 30 stepeni kako bi putnici uz što manje napora seli na svoja mesta.
Automobil ima 6 velikih ekrana osetljivih na dodir a glavni displej se prostire čitavom dužinom komandne table.

Osim njega, po jedan veliki ekran nalazi se u unutrašnjosti vrata, dok je šesti smešten horizontalno na pokretnoj centralnoj konzoli.
Mercedes je predvideo da se nekim funkcijama može upravljati i pomoću pokreta ruku i očiju.
Nemački proizvođač smatrao je da jedan ovakav automobil svakako mora da ima i pogonski sistem budućnosti, pa je upotrebio kombinaciju vodoničnih gorivnih ćelija, elektromotora i baterija koje mogu da uskladište dodatnu količinu energije.

Dva električna motora nalaze se u zadnjem delu automobila i proizvode po 136 ks (100 kW), tako da koncept raspolaže sa maksimalnih 272 ks (200 kW) i 399 Nm.
Mercedes F 015 od 0 do 100 km/h ubrzava za 6,7 s dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 200 km/h.

U rezervoar pod pritiskom staje 5,4 kg vodonika što je dovoljno da automobil pređe do 900 km, dok se uz pomoć električne energije iz baterija (koje se dopunjavaju kao kod električnih ili hibridnih Plug-In modela) radijus povećava za još 200 km.
Mercedesov koncept automobila budućnosti opremljen je najsavremenijim bezbednosnim tehnologijama koje mu pomažu u režimu autonomne vožnje:



Nemački proizvođač predviđa da bi automobili kao što je F 015 mogli da postanu stvarnost na ulicama velikih svetskih gradova oko 2030. godine.

Više fotografija ovog koncepta možete pogledati u našoj Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: