Kome je potreban automobil koji razvija 466 km/h?

Početkom 2014. godine Hennessey Venom GT je na Floridi postigao brzinu od 435,31 km/h, čime je nezvanično postao najbrži serijski automobil koji se legalno može voziti na javnim putevima. Američka kompanija najavila je novi model, Venom F5, koji treba da nadmaši ovaj rezultat za 30 km/h i konačno ozvaniči titulu najbržeg.

Izvor: B92

Utorak, 05.08.2014.

08:25

Default images

Iako je Venom GT nadmašio svog najvećeg rivala, Bugatti Veyron Super Sport, koji je 2010. na Volkswagenovoj stazi u blizini Volfsburga zabeležio rezultat od 431,072 km/h, rekord ipak nije dobio zvaničnu potvrdu.

Naime, Venom GT je postigao rekordnu brzinu vozeći samo u jednom smeru, a da bi rezultat postao važeći Ginisov svetski rekord, bilo je potrebno da automobil ponovi vožnju na istoj deonici, ali u suprotnom smeru, nakon čega se računa prosečna najveća brzina iz obe vožnje.
Osim toga, Venom GT ne ispunjava ni drugi kriterijum, a to je broj proizvedenih primeraka. Da bi neki model zvanično konkurisao za najbrži serijski automobil, potrebno je da bude izrađeno najmanje 30 jedinica, dok je Hennessey proizveo 29 primeraka.

Američki proizvođač u međuvremenu je prionuo na posao. Iz kompanije su saopštili da je u pripremi model F5 koji će moći da stigne do maksimalnih 466 km/h (290 milja na sat).
Da bi u tome uspeo, postojeći 7.0 litarski V8 twin-turbo koji pokreće model Venom GT biće modifikovan kako bi proizvodio preko 1.400 ks.

U odnosu na Venom GT, F5 će imati i unapređenu aerodinamiku, dok bi masa automobila trebalo da bude oko 1.300 kg.

Venom F5 biće predstavljen 2015, a u prodaji će se naći tokom 2016. godine. Američki proizvođač planira seriju od 30 primeraka, a cena jednog automobila iznosiće 1,2 miliona dolara bez poreza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: