"Prepreke za robotizovana vozila su pravne prirode"

Izvršni direktor grupacije Renault-Nissan, Carlos Ghosn, smatra da bi samoupravljajuća vozila mogla da se uključe u saobraćaj već 2018, pod uslovom da se pre toga donesu nepohodni zakoni koji bi regulisali njihovu upotrebu.

Izvor: B92

Nedelja, 29.06.2014.

17:00

Default images

"Problem nije tehnološke već pravne prirode. Zakon treba da reguliše pitanje odgovornosti tokom vožnje robotizovanih automobila, pogotovo u slučajevima kada se niko ne nalazi na sedištu vozača", izjavio je Ghosn.

On misli da bi prva takva vozila mogla da se nađu na putevima u SAD, Japanu i Francuskoj već 2018. godine, dok bi robotizovni automobili trebalo da postanu dostupni širom Evrope do 2020.

Prvi pravni korak bio bi uvođenje u saobraćaj vozila kod kojih vozač može povremeno da prepusti upravljanje automobilu, ali tako da se i dalje nalazi za upravljačem kako bi po potrebi u svakom trenutku mogao ponovo da preuzme komande.
Oba proizvođača alijanse Renault-Nissan rade na tehologiji robotizovanih automobila. Renault testira prototip Next 2, zasnovan na električnom modelu Zoe.

Prototip je za sada u stanju da od vozača preuzme kontrole upravljanja pri brzinama do 30 km/h, zahvaljujući brojnim senzorima i kamerama koji nadziru i prate kretanje drugih učesnika u saobraćaju i put kojim se vozilo kreće. Pri tome, vozač i dalje mora da se nalazi za volanom.
Nissan razvija autonomna vozila na bazi električnog modela Leaf, a u saradnji sa nekoliko univerziteta, uključujući i prestižni Masačusetski tehnički institut (MIT) i Univerzitet Stenford.

Istovremeni u Japanu se gradi probna pista za ovu vrstu vozila, koja će biti završena do kraja 2014. godine. Planirano je da se prva Nissanova robotizovan vozila nađu na tržištu do 2020.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: