Dacia Logan 1.2 16V Laureat

Da li relativno gruba karoserija krije u sebi modernu mehaniku? Da li stari benzinski motor ima šta da traži pored novih turbo-benzinaca? Za koliko novca možete da dobijete kompletno opremljen porodični automobil?

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.04.2014.

20:11

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Vaš reporter "druži" se sa raznim verzijama Logana već čitavih deset godina. Početkom 2004. godine imali smo prilike da prisustvujemo ekskluzivnoj pretpremijeri prve generacije u Renault Tehno Centru, gde nam je praktično prikazan koncept globalnog jeftinog automobila.

Logan je bio zamišljen kao auto od pet hiljada evra namenjen zemljama u razvoju. Bilo je to vreme ekspanzije prodaje automobila u svetu, pa je plasman modela marke Dacia u Zapadnoj Evropi bio u drugom planu.

Dolazak ekonomske krize postavio je stvari naglavce. Automobili ove marke sada su redovan prizor na putevima i ulicama razvijenih država, poput Nemačke, ili Švajcarske. Takođe, svi veći proizvođači su počeli da kopiraju koncept jeftinog automobila koji nude na svim svetskim tržištima.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4290/1740/1535 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2630 mm
Druga generacija Logana stigla je krajem 2012. godine, osvežena, sa bogatijom opremom i bezbednosnim sistemima. Kako se ovaj automobil nosi sa konkurencijom u poptuno drugačijim vremenu od onog u kome je zamišljen?

Dacia Logan je automobil B segmenta sa velikom ponudom prostora u kabini i prtljažniku.

Sa dužinom karoserije od 4.290 mm i međuosovimskim razmakom od 2.630 mm dovoljno je kompaktan za gradsku vožnju, a opet sa njime možete da se upustite i u duža porodična putovanja.
Zahvaljujući visoko podignutom repu, prtljažnik ima zapreminu od čak 510 litara, što je samo dvadeset litara manje od modela Renault Fluence.

Inače, Logan je klasična limuzina, što znači da poklopac prtljažnika seže samo da ivice zadnjeg prozora. Prtljažnik ima veliku površinu i upotrebljiv je zato što blatobrani ne oduzimaju previše tovarnog prostora.

Završna obrada karoserije je na pristojnom nivou. Očigledno je da se auto ručno sklapa i da tolerancije nisu kao kod vozila marke Renault.

Na svu sreću, ovo ni malo ne utiče na kvalitet upotrebe auta. Vrata se otvaraju i zatvaraju sa lakoćom, a kvake i brave su mekane i prijatne za upotrebu.
Vrata se otvaraju široko i omogućavaju lak ulazak u kabinu. Sedišta su postavljena visoko, prilično su tvrda i imaju kratke površine za sedenje.

Ipak, dovoljno dobro obuhvataju telo, a sedište vozača je imalo i mogućnost podešavanja lumbalnog dela, tako da možete da se relativno udobno smestite za kraće vožnje.
Prostor na prednjim sedištima je obilan, a zadnja klupa može da ugosti i visoke putnike. Prostora za glavu ima na pretek, a za kolena dovoljno za korektnu vožnju.

Pokazalo se da pomalo grubi dizajn sa ravnim bočnim staklima i stranama ima i svoje prednosti. Naime, kabina je u gornjem delu znatno šira nego u mnogim drugim automobilima, tako da unutrašnji prostor odiše prostranošću.

Ovaj utisak pojačava i ne preterano zakošeni vetrobran koji je odmaknut od vozača i suvozača.
Testirani automobil je bio opremljen najbogatijim paketom opreme Laureat, tako da je vozačevo sedište moglo da se podešava i po visini. Upravljač takođe može da se podešava po visini, tako da prilikom podešavanja svog položaja morate da napravite tek male kompromise.

Plastika u kabini jeste tvrda, međutim kvalitet izrade je pristojan. Svi paneli su dobro uklopljeni i ne čuje se škripa plastike.
Komandna tabla je donekle izmenjena u odnosu na prvu generaciju, ali su još uvek primetne mere štednje. Recimo, prekidači prednjih prozora su još uvek smešteni na centralnoj konzoli.

Doduše, ovaj put su prebačeni ispod komandi klima uređaja i prilično su zavučeni, nepregledni i komplikovani za korišćenje.

Tasteri zadnjih prozora se nalaze na centralnoj konzoli iza ručne kočnice, kako bi mogli da ih koriste i vizač i putnici pozadi. Zadržane su i stare ručice kraj upravljača, što znači da je prekidač sirene smešten na vrh ručice migavca.
Najbogatiji paket opreme od tri ponuđena, Laureat, donosi sa sobom popriličan luksuz. Pored centralne brave sa daljinskom komandom, tu je manuelni klima uređaj (koji se isporučuje već uz srednji nivo opreme), pokretači prednjihi prozora, podešavanje vozačevog sedišta po visini i u lumbalnom pojasu, svetla za maglu pozadi, putni kompjuter, električno pomeranje spoljnih retrovizora, radio sa CD-om i USB priključkom, četiri zvučnika, i komandama na upravljaču, ABS, BAS, ESP, frontalni i bočni vazdušni jastuci.

Na spisku dodatne opreme zapazili smo i Media Nav uređaj sa ekranom osetljivim na dodir koji košta 390 evra i koji će vam dobro doći ako često putujete u nepoznate krajeve, kao i elegantne alu felne od 15 inča koje treba platiti 300 evra.
Prtljažnik: 530 l
Automobil sa neverovatnom lakoćom i preciznošću ulazi u krivinu i sposoban je da bez protesta istrpi velike brzine u krivinama.

Upravljač sa 3,2 kruga od jedne do druge krajnje tačke ima mehanički servo ojačivač. Nije direktan kao sistemi u novim modelima, ali do vozača donosi informacije o kontaktu prednjih točkova sa putem.

Tvrdo ogibljenje ne dozvoljava velike pokrete karoseriji, tako da automobil i pored velike visine rado menja pravac i okretan je.

U standardnu opremu spada i ESP uređaj, koji se ni jednom nije "javio" tokom našeg testa. Kočnice su standardne, napred diskovi, pozadi doboši, a pomaže im ABS.

Zaustavljaju automobil pouzdano i nismo upeli da ih pregrejemo. Jedina zamerka je da je na velikim brzinama potrebno blago korigovati pravac, pošto automobil voli da zapleše. Ipak, to ne znači da nije pouzdan i bezbedan, čak i pri maksimalnoj brzini.
Tvrdo oslanjanje je kao poručeno za rupe na našim putevima. Automobil dobro podnosi oštre udarce, a zavibrira samo prilikom prelaska preko niza kraćih neravnina. Zvučna izolacija je dobra, tako da se pri brzinama do 80 km/h tek malo čuje strujanje vazduha.

Pri 120 km/h motor počinje da bruji, tako da putnici moraju da podignu glas da bi se čuli.

Osnovni motor u ponudi je poznati i provereni Renault benzinac zapremine 1.2 litra koji uz pomoć 16 ventila razvija snagu od 75 KS pri 5500 o/min i maksimalni obrtni moment od 107 Nm pri 4250 o/min. Za tonu težak automobil ovaj motor je adekvatan ako imate miran stil vožnje.
Dacia Logan 1.2 16V: zapremina 1149 ccm; snaga 55kW (75 KS) pri 5500 o/min; obrtni moment 107 Nm pri 4250 o/min
Agregat je elastičan, tako da može da ubrzava i u petom stepenu prenosa pri hiljadu obrtaja u minutu. Ipak, njegove godine se primećuju u načinu na koji isporučuje snagu i obrtni moment.

Da bi postigao dobre performanse, morate ga zavrteti daleko preko četiri hiljade obrtaja. Maksimalna brzina iznosi 161 km/h, a za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h potrebno mu je 13,6 sekundi.

Test smo završili sa prosečnom potrošnjom od 6,3 litara. Pri konstantnoj brzini od 80 km/h potrošnja pada ispod pet litara na 100 km, dok pri 120 km/h auto troši oko osam litara. Na magistralnom putu potrošnja može da se spusti na oko 5,5 litara.
Zamišljen u početku kao auto od pet hiljada evra, i nakon deset godina od predstavljanja Logana, fabrika se nije mnogo udaljila od osnovne ideje.

Bazni model košta 7.460 evra, a cena Logana 1.2 16V Laureate, koji smo vam prikazali, bez dodatne opreme iznosi 9.060 evra.

Renault je drugu generaciju Logana podmladio, poboljšao i obogatio opremom taman dovoljno da je još uvek nešto ispred slične konkurencije po pitanju uloženog i dobijenog.

Kompletan cenovnik modela Logan možete pronaći na zvaničnom sajtu.

Naslon se ne obara

Jedina mana prtljažnika je to što zadnja klupa ne može da se obori, tako da Loganom nećete moći da prevozite dugačke predmete.

Takođe zaboravite i na prevoz kabastih stvari, poput raznoraznih kuhinjskih uređaja, zato što je otvor prtljažnika relativno mali.

Bogata dodatna oprema

Dacia nudi prilično bogat spisak dodatne opreme sa umerenom cenom. Tako za tempomat za limiterom brzine treba izdvojiti 150 evra, za zadnje parking senzore 210 evra, a za kožnu oblogu volana 70 evra, a za elektropokretače zadnjih prozora 130 evra.

Ako nemate baš ograničen budžet, preporučujemo vam da oplemenite auto sa ovih nekoliko detalja koji će vam bitno poboljšati ambijent prilikom svakodnevnog korišćenja auta.

Šta je Dacia?

Želimo da skremnemo pažnju da je Dacia samo brend koji je u vlasništvu kompanije Renault već nekoliko decenija.

To znači da Dacia više nema mnogo veze sa Rumunijom. Naprotiv, Logan se pravi i u Brazilu, Rusiji, Maroku, Južnoj Africi, Indiji i Iranu, a prodaje se pod različitim imenima modela i proizvođača.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Dacia Logan 1.2 16V Laureate
zapremina motora 1149 ccm
snaga 55kW (75 KS) pri 5500 o/min
maks. obrtni moment 107 Nm pri 4250 o/min
menjač mauelni petostepeni
dimenzije (d/š/v) 4290/1740/1535 mm
međuos. rastojanje 2630 mm
prtljažnik 530 l
rezervoar 50 l
masa 1025 kg
pneumatici 185/65 R 15
maks. brzina 161 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 12,9 s
potrošnja (grad/otv.put/kombinovano) 7,6/4,9/5,8 l/100 km
emisija CO2 135 g/km
Oprema:

Standard: ESP, prednji i bočni vazdušni jastuci, radio CD/MP3 sa Bluetooth i USB konekcijom, multifunkcionalni upravljač, maglenke, putni računar, el. podesivi retrovizori, merač spoljne temperature, el. podizači prednjih stakla, klima uređaj, centralna brava sa daljinskim otključavanjem.

Opcija: kožni volan, alu felne, metalik boja, zadnji podizači prozora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: