EU traži bučnije elektromobile ali tiše SUS motore

Diskusija o tome da li elektromobili treba da emitiju zvuke upozorenja dok se kreću niskim brzinama traje već veoma dugo. Istovremeno postavlja se zahtev da automobili sa SUS motorima budu 25% tiši.

Izvor: B92

Nedelja, 06.04.2014.

10:40

Default images

SAD je jedan korak ispred EU kada su u pitanju elektromobili jer su 2011. godini uveli obavezu da skoro nečujna, električna vozila emitiju zvuk dok se kreću niskim brzinama. U Evropi se za to vreme diskutovalo o uvođenju "Zvučnog sistema za obaveštavanje" ili AVAS-a. Ipak, početkom Aprila, Evropski parlament je doneo svoju odluku.

Do 2019. godine svi modeli električnih automobila u EU moraće da imaju sistem kojim upozoravaju slabovide pešake (i one udubljene u svoje smartfone) na svoje prisustvo.

Političari koji su se zalagali za ovakvu odluku kažu da će zvučni sistem za obaveštavanje učesnika u saobraćaju proizvoditi zvuk veoma sličan onome koji proizvode SUS motori, što će omogućiti pešacima da jasno čuju vozila koja se prbližavaju i da pouzdano procene da li je bezbedno preći kolovoz ili ne.

Uredba ne precizira kakav zvuk moraju da proizvode elektromobili, ali propisuje da mora biti korišćena "adekvatna jedinica za generisanje zvuka".

Ova odluka će verovatno dovesti do velikog broja sajtova i servisa na kojima ćemo u budućnosti moći da biramo i da kupujemo fajlove sa zvukom V8, Ferrarijevih, Porscheovih ili Lamborghinijevih motora.
Sasvim suprotno od ove odluke, EU traži od proizvođača klasičnih automobila da za 25% smanje buku koju oni generišu.

Ovaj zahtev nije jednostavan iz ugla inženjera u industriji jer postavljanje dodatnih količina postojećih materijala za izolaciju zvuka povećava masu vozila, što utiče na povećanje emisije štetnih gasova koja je i danas strogo propisana.

Sa druge strane, uvođenje modernih i laganih izolacionih materijala uticaće na rast maloprodajne cene vozila pa će biti veoma interesantno da li će se nama, vozačima, dopasti rešenja koja nam automobilska industrija ponudi na budućim proizvodima.

Razlog za ovakvu odluku leži u zabrinutosti EU da buka koju generišu vozila negativno utiče na zdravlje građana. Studija iz 2011. godine pod nazivom "Tiho, molim vas" zaključuje da su negativne posledice saobraćajne buke, između ostalog, povećani nivo stresa, teškoće u učenju i pospanost.

Čitavu studiju možete da pogledate ovde (.PDF).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: