Peugeot 108 - novi mali gradski automobil

Izuzetno zanimljiv dan kada je reč o premijerama novih modela zaokružio je Peugeot koji je predstavio svoj novi mali gradski automobil, naslednika aktuelne 107-ice. Zanimljivo je da će, poput novog Twinga, Peugeot 108 takođe biti ponuđen u verziji sa retro pokretnim platnenim krovom.

Izvor: B92

Petak, 14.02.2014.

15:51

Default images

Gotovo istovremeno, dva najveća francuska proizvođača automobila izašla su javnost sa prvim fotografijama i detaljima svojih novih najmanjih modela, koji će biti konkurenti jedan drugom na tržištu.

Poput Renaulta, i Peugeot se potrudio da iznenadi publiku potpuno novim pristupom u dizajnu. Baš kao novi Twingo, i Peugeot 108 izgleda rafiniranije i luksuznije u odnosu na svog prethodnika, što će verovatno dovesti do pomeranja naviše kada je reč o ceni ali i ciljnoj grupi kupaca.
Na prednjem delu automobila primetan je stilski uticaj Peugeot modela najnovije generacije, kao što su 208 i novi 308, dok zadnji deo ima originalniji dizajn.

Peugeot 108 biće jedan od lakših automobila u klasi, s obzirom da će osnovna verzija imati masu od samo 840 kg. Kupcima će biti ponuđene varijante sa 3 i 5 vrata, kao i razne mogućnosti personalizacije, među kojima je i opcioni pokretni platneni krov.
Novi model dugačak je 3,47 m, a širok 1,62 m, dok je platneni krov dimenzija 76x80 cm. Kada je krov spušten, automatski se aktivira deflektor iznad vetrobrana kako bi se smanjila turbulencija vazduha i buku u kabini.

Peugeot za sada nije objavio fotografije unutrašnjosti a kako su saopštili iz ovog proizvođača, automobil će imati mogućnost podešavanja vozačevog sedišta po visini, automatski klima uređaj, sedmoinčni "touch-screen" multimedijalnog sistema...

Kada je reč o bezbednosti putnika, oprema između ostalog uključuje i šest vazdušnih jastuka.
Za pogon su zaduženi štedljivi motori, počevši od trocilindrične 1.0 litarske e-VTi jedinice sa 69 ks (51 kW), a snaga se prenosi na prednje točkove putem petostepenog manuelnog menjača. Isti motor dostupan je i u verziji sa stop/start sistemom koji štedi gorivo i smanjuje CO2 emisiju, kao i u kombinaciji sa automatskim menjačem.

U ponudi je i veći, 1.2 litarski PureTech VTi koji proizvodi 83 ks (61 kW) i koji je takođe uparen sa petostepenim manuelnim menjačem.

Prvo pojavljivanje pred publikom, Peugeot 108 imaće na salonu automobila u Ženevi, početkom marta, a u prodajne salone stiže tokom leta 2014.

Pročitajte o modelu Reanult Twingo treće generacije i uporedite ova dva slična modela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: