Da li vama ova reklama izgleda realno?

Američka Savezna komisija za trgovinu (FTC) opomenula je Nissan i njihovu marketinšku agenciju TBWA zbog korišćenja specijalnih efekata u reklami koji "mogu dovesti potencijalne kupce u zabludu".

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.01.2014.

08:55

Default images

Kako prenose mediji, FTC se oglasila na ovaj način po prvi put u poslednje dve decenije, a povod je bio spot pod nazivom "Hill Climb" iz 2011. u kom je prikazan pik-ap Frontier kako se bez problema penje uz neverovatno strmu peščanu dinu.

I ne samo to. Nissanov terenac usput nailazi na zaglavljeni "bagi" i gurajući ga pomaže mu da stigne na vrh:



Naravno, reklama je namerno napravljena tako da preuveličava stvarne mogućnosti vozila, što se vidi iz načina na koji je realizovana. Ipak, FTC je zamerio Nissanu da specijalni efekti koji su korišćeni tokom snimanja i produkcije mogu da zavaraju kupce da je automobil sposoban za nešto što u realnost ne može da izvede.

U toj komisiji navode da je prilikom snimanja namerno korišćen takav ugao kamere da peščana dina izgleda još strmije, a da su i pik-ap i "bagi" na kraju izvučeni pomoću skrivenih kablova.

"Specijalni efekti u reklama mogu biti zabavni i nisu nedozvoljeni, ali se ne smeju upotrebljavati da navode kupce na pogrešan zaključak o proizvodu", kaže Džesika Rič, direktorka kancelarije za zaštitu potrošača u okviru FTC-a.

Nissan i agencija TBWA nisu ovog puta novčano kažnjeni, već su samo javno opomenuti, ali su se složili da ubuduće neće koristiti specijalne efekte na sličan način.

I u prošlosti se dešavalo da proizvođači automobila koriste specijalne efekte kako bi preuveličali mogućnosti svojih modela. Pogledajte, recimo, staru reklamu za Audi 100 Quattro koji se penje uz ski skakaonicu:



Ni Audi nije koristio sopstveni pogon tokom ovog uspona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: