Ford Fiesta 1.5 TDCi Titanium

Odmereno, kvalitetno, moderno i lepo – to su četiri reči kojima se najkraće može opisati restilizovana Ford Fiesta. Titanium paket opreme uz par dodataka donosi priličnu dozu luksuza a novi 1.5 dizelaš obezbeđuje komfornu vožnju i nisku potrošnju.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.01.2014.

18:22

Default images

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Šta je to što presuđuje prilikom izbora novog automobila? Tačno je se kupci uglavnom vode racionalnim motivima kao što je odnos uloženog i dobijenog, a oni sa više novca se rukovode i utiskom ukupnog doživljenog kvaliteta.

Na žalost, ovu drugu opciju je moguće ostvariti uglavnom kod automobila premijum segmenta, uz svega nekoliko izuzetaka među ostalim modelima. Jedan od njih je, potvrdili smo, Ford Fiesta.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 3969/1722/1495 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2489 mm
Prvi put kada smo testirali ovaj auto pre četiri godine bilo je evidentno da je Fiesta bukvalno u samom vrhu klase.

U međuvremenu se dogodila restilizacija koja nije bila nikakvo "zatezanje bora", već fino podešavanje automobila koji je apsolutno među par najboljih modela B segmenta, odnosno niže klase.

Redizajn je doneo nekoliko novih detalja – na prvi pogled auto ima još sličniji prednji kraj sa Aston Martinima, međutim, ono što je bilo vrlo upadljivo je veliko poboljšanje kvaliteta.
Ford Fiesta 1.5 TDCi: zapremina 1498 ccm; snaga 55 kW (75 KS) pri 3750 o/min; obrtni moment 185 Nm pri 1750 o/min
Svakom detalju je posvećena očigledno velika pažnja u pogledu završne obrade, kvaliteta materijala ali i inženjeringa.

Ergonomija Fordovih automobila je tradicionalno na najvišem nivou, tako da je osećaj za volanom Fieste bukvalno kao da se vozite u smanjenom Mondeu.

I najmanja sitnica je kvalitetno napravljena, počevši od ručica za otvaranje vrata, prekidača, veoma mekane kože na volanu, ogromne površine pod mekanom plastikom na komandnoj tabli, pa sve do udobnosti, zvučne izolacije i ponašanja u vožnji.
Tačno je da je auto opremljen skoro pa najvišim paketom opreme (iznad Titaniuma je samo Titanium X), ali to mu mnogo ne olakšava poziciju. Naime, dosta toga je doplaćeno na testiranom primerku, što je zaista neophodno za vrlo udobnu i bezbednu vožnju.

Kompletan spisak dodataka možete videti u pasusu ispod tabele sa tehničkim karakteristikama, ali sve to zajedno je koštalo oko hiljadu evra i zaista vredi.
Osim kvalitetne i dobro projektovane unutrašnjosti, pravo iznenađenje za nas je bio novi dizelaš zapremine 1.5 litara.

Njegova uloga je da zameni dosadašnji 1.4 od 68 KS, ali i 1.6 od 75 KS. U suštini, novi 1.5 je nastao na bazi postojećeg 1.6 dizelaša koji Ford deli sa PSA grupacijom, s tim što mu je prečnik klipa smanjen sa 75 na 73,5 mm, dok je hod od 88,3 mm ostao nepromenjen.
Uz nekoliko drugih prepravki na sistemu ubrizgavanja i turbini, ne samo što maksimalnih 75 KS postiže pri niskih 3.750 o/min, već se pokazalo da je izuzetno elastičan i na vrlo niskim obrtajima, tako da je turbo-rupa neprimetna.

Munjevito reaguje na komandu gasa, vrlo je tih i uglađen, a vibracije su svedene na minimum. Jednom rečju – pravo je zadovoljstvo voziti auto sa ovakvim motorom.

I da, ne brinite za snagu, definitivno nije preslab i neće vas razočarati ni prilikom žustre vožnje sa snažnim ubrzanjima.
Zapremina: 276/974 l
S obzirom da smo ga vozili na temperaturama oko nule, potrošnja je bila za nijansu viša od očekivane – prosek po Beogradu je iznosio 5.8 l/100 km, mada treba imati u vidu da je auto prešao tek hiljadu kilometara.

Još jedna zanimljivost za kraj – trenutna potrošnja na "leru" je 0,2 litra na sat! Dakle, ne treba mu ni stop-start sistem.

Uz vrlo luksuznu opremu i štedljiv motor, Ford Fiesta Titanium je maksimum koji se može dobiti u minimalnom prostoru, za cenu koja iznosi 13.360 evra.

Kompletan cenovnik možete pronaću na zvaničnom sajtu Forda.

Premijum detalji

Dobar deo atmosfere iz Mondea Ford je prebacio u Fiestu.

Posebno nam se dopao specijalan grejač vetrobrana koji trenutno odmrzava staklo iako je motor hladan, a automatska klima je jedna od najinteligentnijih u segmentu. Ovde kad podesite 21 stepen zaista svima u kabini bude toplo a stakla odmagljena.

Za prilično luksuzan doživljaj se pobrinulo i ambijentalno osvetljenje koje je standard od Titanium paketa opreme. Izvor svetla je skriven ispod komandne table, ali i u tapacirunzima vrata. Osim toga, postavljeno je i specijalno osvetljenje za noge vozača i suvozača.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.
Ford Fiesta 1.5 TDCi Titanium
zapremina motora 1498 ccm
snaga 55 kW (75 KS) pri 3750 o/min
maks. obrtni moment 185 Nm pri 1750 o/min
menjač manuelni, 5 stepeni
dimenzije (d/š/v) 3969/1722/1495 mm
međuos. rastojanje 2489 mm
prtljažnik 276/974 l
rezervoar 40,5 l
masa 1118 kg
pneumatici 195/50 R 15
maks. brzina 167 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 13,5 s
potrošnja (otv.put/komb./grad) 3,3/3,7/4,4 l/100 km
emisija CO2 98 g/km
Oprema

Standard: prednji vazdušni jastuci, LED dnevna svetla, projektorski halogeni farovi, kožom obložen volan, ručica menjača i ručne kočnice, radio CD/MP3 sa 6 zvučnika, USB i AUX priključcima, putni kompjuter, el. podesivi retrovizori sa grejačima, maglenke, alu-felne 15 inča, ambijentalna rasveta, prednji naslon za ruku, klima uređaj.

Opcije: ESP, bočni vazd. jastuci i zavese, vazd. jastuk za kolena vozača, automatski klima uređaj, senzor za kišu i farove, elektrohromatski retrovizor, grejač u vetrobranskom staklu, Bluetooth konekcija za telefoniranje, zatamnjena zadnja stakla, tempomat, el. podizači zadnjih prozora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: