Šta donosi osvežena Opel Meriva?

Restilizovana Opel Meriva imala je premijeru na sajmu automobila u Briselu. Osim estetskih promena, redizajn ovog modela obuhvatio je i nove tehnologije, kao i kompletiranje linije motora sa Euro 6 sertifikatom, uključujući i novi 1.6 CDTI.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.01.2014.

15:57

Default images

Opel Meriva lansirana je na tržište 2003, a druga generacija podigla je 2010. godine standard svojim inovativnim funkcijama. Neke od tih funkcija poput FlexDoors vrata koja se otvaraju unazad, u značajnoj meri olakšavaju ulazak i izlazak putnika, dok FlexSpace omogućava raznovrstan sistem sedenja u zadnjem redu sedišta, a funkcija FlexFix donosi potpuno integrisan sistem za prevoz bicikala na zadnjoj strani vozila.

Meriva za 2014. zadržava ove funkcije uz maksimalan EuroNCAP rejting kao i njena prethodna verzija. Osim toga, novi TÜV izveštaj za 2014. godinu, koji je objavljen u decembru 2013. nakon pregleda gotovo 8 miliona polovnih automobila svih vrsta i brendova, pokazao je da je Opel Meriva automobil sa najnižom stopom kvarova.
Restilizovana Meriva donosi novu rešetku hladnjaka sa drugačijom hromiranom lajsnom u čijem centru se nalazi Opelov amblem. Novi su i farovi za koje u Opelu kažu da imaju grafiku sa motivom "orlovog oka", a LED tehnologija sada je raspoloživa za dnevna svetla. Štedljive LED sijalice koje su ugrađene u nova stop svetla, pružaju zadnjem dela vozila elegantn karakter.

Nova Meriva poseduje i redizajnirane 17 i 18 inčne točkove. U ponudi je dvanaest boja karoserije, uključujući i novu smaragdno zelenu, sa efektom bisera, i novu žutu boju limete, uz mogućnost izbora između četiri različita ambijenta enterijera.
Nova Meriva isporučuje se sa novom linijom benzinskih, TNG i dizel pogonskih grupa, koje su već u skladu sa budućim standardom emisije štetnih gasova Euro 6, koji će stupiti na snagu u septembru 2015. godine. Naglasak je na novoj generaciji dizel motora 1.6 CDTI koja je debitovala u modelu Zafira Tourer.

Ovaj tihi dizel motor izrađen je od aluminijuma i predstavlja zamenu za modele 1.3 CDTI i 1.7 CDTI koji su pogonili prethodnu Merivu. Prva verzija motora 1.6 CDTI koja je raspoloživa na novoj Merivi razvija 100kW/136ks uz potrošnju od 4,4l / 100km i emisiju ugljendioksida od 116g/km CO2.

To predstavlja poboljšanje efikasnosti od 10% u odnosu na prethodni model 1.7 CDTI od 96 kW/130 ks (koji je trošio 4,9 litara uz emisiju od 129 grama). Pored toga, 1.6 CDTI isporučuje i 320 Nm maksimalnog obrtnog momenta (+ 7% u dnosu na prethodnu verziju modela 1.7 CDTI) na 2.000 ob/min.
Sledeće verzije motora pojaviće se na tržištu u bliskoj budućnosti, uključujući i dve izvedbe izlazne snage od 81 kW/110 ks. Jedna od njih će se posebno izdvajati, sa niskom potrošnjom goriva od 3,8 lit/100km i emisijom ugljen-dioksida od svega 99 grama po kilometru, koja Merivu čini prvim benzinskim, ili dizel vozilom u svojoj klasi sa emisijom ispod 100g.

Prenosni mehanizmi kod nove Merive su takođe unapređeni zahvaljujući Opelovom ulaganju u optimizaciju petostepnih i šestostepenih menjača. Novi manuelni menjači niskog trenja nude veću udobnosti pri menjanju brzina u kombinaciji sa svim benzinskim, TNG i dizel motorima.

Pored toga, šestobrzinski automatski menjač niskog trenja sada je na raspolaganju u kombinaciji sa verzijama benzinskog motora 1.4 Turbo od 88 kW/120 ks, odnosno 103 kW/140 ks.
Nova Meriva može da se pohvali novom generacijom IntelliLink multimedijalnog sistema koji omogućava laku integraciju smartfon uređaja u vozilo. Veliki sedmoinčni monitor u boji, visoke rezolucije, nudi novi interfejs sa IntelliLink grafičkim detaljima koji olakšavaju čitanje, kao i brži i finiji rad.

Sistem se isporučuje sa Bluetooth hands-free telefonskom povezivošću i audio strimingom, i dodatnom povezivošću preko USB priključka.

IntelliLink sistem u novoj Merivi poseduje standardni CD plejer, dok je DAB+ funkcija (Digital Audio Broadcast) u ponudi kao opcija koja podiže standarde kada su u pitanju opseg radio stanica, kvalitet prijema i zvuka.
Navigacija je sastavni deo sistema, preko Navi 650 i the Navi 950 IntelliLink funkcija. Obezbeđeni su sadržajni kartografski podaci kada su u pitanju mape zapadne Evrope, dok se mape istočne Evrope i ažurirane mape mogu preuzeti preko USB konekcije.

Meriva za 2014. podržava i integriše funkciju upravljanja sopstvenim glasom, poput, na primer, Sirija za Apple iOS uređaje. To omogućava da vozači tokom vožnje ostanu usredsređeni na put.

U Opelu kažu i da svi multimedijalni sistemi u novoj Merivi, CD 400 i CD 600 radio, kao i Navi 650 i Navi 950 navigation, imaju unapređenu akustiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: