Brazilci pokušavaju da produže život VW Kombiju

Vlasti u Brazilu mogle bi da izuzmu Volkswagen Kombi iz primene novih bezbednosnih regulativa, kako bi se i u 2014. nastavila proizvodnja ovog tehnološki zastarelog vozila.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.12.2013.

09:04

Default images

Nedavno smo preneli vest da će legendarni VW Kombi, koji se izrađuje još samo u Brazilu, nakon više od šest decenija prestati da se proizvodi 31. decembra. Glavni razlog za okončanje proizvodnje su loše bezbednosne karakteristike ovog vozila i tehnička nemogućnost ugradnje savremenih sigurnosnih sistema.

Novi zakon nalaže da sva nova vozila u Brazilu od 1. januara 2014. moraju biti opremljena ABS sistemom i vazdušnim jastucima za vozača i suvozača. Volkswagen je saopštio da će zbog toga ugasiti proizvodnju Kombija, jer bi , prema njihovim rečima "bilo lakše konstruisati potpuno nov automobil, nego prepraviti Kombi da odgovara novim propisima".

Iako je vest o prestanku proizvodnje Kombija obišla svet, iz Brazila stiže nagoveštaj da bi život ovog popularnog automobila mogao da bude produžen. Ministar finansija te zemlje, Guido Mantega, saopštio je da se istražuju zakonske mogućnosti kako bi se proizvodnja nastavila u posle 31. decembra.

Jedan od argumenata koje je on izneo jeste da je Kombi konstruisan 1950. i da zbog svog originalnog dizajna u njega ne mogu biti naknadno ugrađeni savremeni sigurnosni sistemi, zbog čega bi mogao biti izuzet od primene zakona.

Pročitajte o specijalnoj, poslednjoj seriji modela VW Kombi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: