Mercedes GLA na frankfurtskom auto-salonu

Na salonu automobila u Frankfurtu premijeru je imao novi Mercedesov kompaktni crossover, model GLA.

Izvor: B92

Sreda, 14.08.2013.

12:38

Default images

Model koji ima zadatak da pomrsi konce BMW-u i Audiju u klasi kompaktnih crossover vozila, stiže samo nekoliko meseci posle konceptne verzije. Ono što će obradovati sve one kojima se koncept dopao jeste da je Mercedes ostao veran pretprodukcijskoj verziji. Takvoj odluci sigurno je doprineo i dobar prijem na koji je naišao u automobilskoj javnosti.

Najuočljivije razlike odnose se na prednji branik, malo uvučeniju masku hladnjaka i stop svetla, a ostalo je manje-više isto.

Serijski Mercedes GLA biće dostupan u dve stilske varijante, u zavisnosti od paketa opreme. Prva verzija imaće jednostavnije rešen prednji branik sa velikim bočnim otvorima za vazduh, dok će u drugoj varijanti GLA dobiti naglašeniju prednju masku, drugačiji prednji branik i više zaštitnih dodataka na donjem delu automobila i pragovima.
Serijski model sa 4.417 mm nešto je duži od koncepta, ali je širinom od 1.804 mm i visinom od 1.494 mm uži i niži od pretprodukcijskog primerka koji je prikazan u aprilu u Šangaju.

U Mercedesu se hvale koeficijentom otpora vazduha od 0,29 i prtljažnikom zapremine 421 l, koji se preklapanjem zadnjih sedišta udvostručuje.

O udobnosti putnika na zadnjim sedištima posebno se vodilo računa, tako da oni takođe mogu da podešavaju nagib naslona. Kada se naslon pomeri u uspravniji položaj, prtljažni prostor se povećava na 481 l, bez potrebe za obaranjem sedišta.
Iako Mercedes GLA nije tipičan terenac, vozaču je za zahtevniju off-road vožnju na raspolaganju Downhill Speed Regulation (DSR) sistem.

Kada je reč o dizajnu unutrašnjosti, Mercedes je smatrao da dobitnu kombinaciju sa A klase ne treba menjati, pa je izgleda enterijera praktično preslikan sa manjeg hečbeka.

Na sličan način došlo se i do pogonskih sistema, a u početku u ponudi će se naći dva benzinca i dva dizelaša.

Slabiji model sa benzinskim motorom, Mercedes GLA 200, opremljen je 1.6 litarskim agregatom sa 156 ks (115 kW) i 250 Nm, dok će snažniju verziju, GLA 250, pogoniti 2.0 litarska jedinica koja proizvodi 211 ks (155 kW) i 350 Nm maksimalnog obrtnog momenta.
Izbor dizelaša obuhvata modele sa 2.1 litarskim motorima, i to GLA 200 CDI sa 136 ks (100 kW) i 300 Nm, i GLA 220 CDI sa 170 ks (125 kW) i 350 Nm. U Mercedesu ističu da slabiji dizelaš prema fabričkim podacima ima prosečnu potrošnju od samo 4,3 l/100 km pri CO2 emisiji od 114 g/km.

Pogon na prednje točkove je standardan, dok se kao opcija u verzijama GLA 250 i GLA 220 CDI može dobiti i 4MATIC pogon na sva četiri točka. Najsnažniji Mercedes GLA 250 sa 4MATIC sistemom u stanju je da od 0 do 100 km/h stigne za 6,5 s, dok njegova maksimalna brzina iznosi 233 km/h.

Mercedes GLA stiže u prodajne salone u Evropi početkom 2014. godine, kada ćemo znati i njegovu cenu.

Uporedite serijski model GLA sa konceptnom verzijom.

Više fotografija sa auto-salona u Frankfurtu pogledajte u Galeriji.

Pratite naš specijal - Sajam u Frankfurtu 2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: