Škoda Rapid 1.2 MPI Ambition

Škoda Rapid stvorila je potpuno novu klasu automobila u Evropi. Ideja nije nova, ali realizacija jeste i to uz mnogobrojna doterivanja. Automobili nudi prostranost koju praktično obezbeđuju tek za dve klase veći modeli, ali sa idejom da se dopadne pre svega evropskim kupcima.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.07.2013.

20:53

Default images

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Škoda je brend koji je pre svega poznat po tome da svojim kupcima nudi više prostora u odnosu na konkurentske modele.

Tako je Octavia uvek bila veća od Golfa iako je na njegovoj platformi, a ista je situacija sa Superbom i Passatom.

Ovoga puta je na red došla i Fabija, ali ne direktno. Napravljen je potpuno novi model na platformi Fabije i Volkswagena Polo, koji ima za petnaestak cm duže međuosovinsko rastojanje i koji smo detaljno testirali za vas.
Povećanje međuosovinskog rastojanja je strategija koja se do sada uglavnom koristila za istočna tržišta. Obično za osnovu posluži evropski hečbek koji postane sedan, sa više mesta za putnike pozadi i sa velikim prtljažnim prostorom.

U novije vreme, bar kada je u pitanju niža klasa, odnosno "B" segment, prva takva transformacija se desila sa Renaultom Clio druge generacije, koji je postao Thalia.

Slično je kasnije uradio FIAT sa Lineom, pa Peugeot sa modelom 206 Sedan, a u današnje vreme VW grupacija je sa Škodom Rapid i blizancem Seatom Toledo dobila konkurenciju u vidu francuskog para, Citroena C-Elysee i Peugeota 301.

Ipak, razlika je velika. Rapid i Toledo su dizajnirani po ukusu evropskih kupaca - imaju peta vrata, dok su francuski rivali klasični sedani i čak se i ne prodaju na tržištima Zapadne Evrope.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4483/1706/1461 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2602 mm
Sve u svemu, ideja je bila da se dobije mnogo više prostora uz standardne uštede koje su karakteristične za "B" segment. To se pre svega odnosi na kvalitet materijala u kabini, ali i na konstrukciju, odnosno mehaničke komponente.

Mnogima je to dobro došlo jer, ne insistiraju svi kupci na komforu automobila, niti su zahtevni u pogledu voznih karakteristika.

Da pređemo odmah na stvar. Rapid i dalje ima akcijske cene koja koje su dodatno snižene za najjeftinije verzije benzinca i dizelaša – 1.2 MPI košta 9.702 evra sa PDV-om, a 1.6 TDI 12.600 evra.

U pitanju je Active paket opreme koji uopšte nije tako loš. Tu su klima uređaj, elektropodizači prednjih prozora, centralna brava sa daljinskim, ESP, elektropodesivi spoljni retrovizori, maglenke, merač spoljne temperature i prednji vazdušni jastuci.
Dizajn enterijera je inače potpuno drugačiji u odnosu na sve ostale Škode. Ono što na prvi pogled obara s nogu je količina prostora na zadnjim sedištima i u prtljažniku.

Pozadi mogu udobno da se smeste i visoke osobe, mada će tri odrasle osobe već imati problem sa mestom za ramena jer je Rapid ipak nastao na platformi "B" segmenta koja je produžena ali ne i proširena.

Sve u svemu, mora se priznati da pozadi ima više mesta nego u velikom broju automobila klase iznad.
Prtljažnik: 550 l
Prtljažnik je ne samo ubedljivo najveći u klasi, nego je veći i od, na primer, gepeka Mercedesa E klase.

Toliko je veliki da smo imali problem da dohvatimo predmet koji se otkotrljao do naslona zadnjih sedišta. Na žalost, nema kukica za kačenje kesa.

Ispod je rezervni točak pune veličine oko koga je ogroman prostor za skladištenje stvari za koje ne želite da se kotrljaju po gepeku.
Nakon prostranosti i cene, sledeći glavni aduti su izvanredni motori VW grupacije. Testirali smo najslabiji motor zapremine 1.2 litra sa tri cilindra sa 75 KS koji je ujedno i jedini atmosferski motor u ponudi.

Osim njega, u cenovniku su 1.2 TSI sa 86 i 105 KS, kao i 1.4 TSI od 120 KS. Od dizelaša za sada je dostupan samo 1.6 TDI sa 105 KS.

Nemojte da vas brine manjak cilindra i relativno mala snaga na papiru. U praksi je situacija sa ovim motorom vrlo zabavna u pozitivnom smislu.

Lako izlazi na kraj sa relativno laganom karoserijom, na kojoj se inače nije štedelo u pogledu bezbednosti, pa je Rapid dobio najviše ocene na "kreš" testu.
Kao i kod svih trocilindričnih motora, problem može da predstavlja njegov zvuk na koji se treba navići, pa se lako može desiti da ste na višim obrtajima nego što bi ste želeli.

Motor je vrlo srčan i u potpunosti odgovara potrebama prosečne porodice. Više nego dovoljno je žustar po gradu i omogućava nagla ubrzanja.

Na otvorenom ima dovoljno snage za preticanje, a na autoputu sa lakoćom održava brzinu od 130 km/h na oko 3.800 obrtaja. Trenutna potrošnja je tada vrlo skromnih 6,5 l/100 km, dok pri 80 km/h iznosi 4,5 l/100 km, pri oko 2.400 o/min.

Petostepeni menjač ima standardne prenosne odnose, tako da nećete morati da se posebno navikavate na njih.
Za svaku preporuku je jača verzija 1.2 TSI motora, ali je ona skoro dve hiljade evra skuplja zbog toga što ne podleže i dalje aktuelnoj specijalnoj sajamskoj ponudi.

U tom kontekstu, najslabiji motor ima veliku prednost i zaista mu ništa ne fali uz saznanje da ste uštedeli popriličan iznos.

Što se tiče opreme, i tu je velika razlika u ceni po istom osnovu, s obzirom da su samo najjeftinije verzije u specijalnoj ponudi.

Mi smo testirali auto sa srednjim paketom Ambition koji dodatno nudi audio uređaj, čelične felne prečnika 15 inča, umesto četrnaestica, putni kompjuter, prednji naslon za ruku, pregradu za naočare, osvetljenje kasete i tempomat.
Dizajn komandne table je vrlo elegantan, kao i sama karoserija. Škoda je tradicionalno umerena i odmerena i tom pogledu, nema nikakvih kič i suvišnih detalja, pa se čak može reći i da je prilično konzervativna.

Ipak, ništa ne deluje jeftino iako je primenjena tvrda plastika. Pregrada za sitnice ima zaista puno. Ispred ručice menjača je veliki prostor ispred koga su još držači za čaše, tu je dodatna polica ispod radija, a osvetljena kaseta je prosečne veličine.

Najvažnije je to da je ergonomija praktično na nivou viših klasa. Sedišta su dobro profilisana tako da ne zamaraju ni na dužim vožnjama, a uz mekano podešeno ogibljenje gradska vožnja i neravnine na putu ne predstavljaju nikakav problem već zadovoljstvo.

Preglednost je vrlo dobra na sve strane a pri manevrisanju će vam pomoći i širina automobila koja odgovara pripadnicima "B" segmenta, odnosno niže klase.
Interesantno je da je zvučna izolacija odlično odrađena, kao i aerodinamika karoserije, tako da je u kabini iznenađujuće tiho pri velikim putnim brzinama i nema šumova koji potiču od strujanja vazduha.

Jedino što može da pokvari utisak kod Škode Rapid je već pomenuto obilje tvrde plastike, koja je karakteristična za jeftinije automobile niže klase. Ona je svuda, na komandnoj tabli i u tapacirunzima vrata.

Ipak, Rapid ima ubedljivo najveći unutrašnji prostor i prtljažnik u odnosu na konkurenciju, a prednost mu je i to što ima peta vrata kroz koja se mogu utovariti i kabastiji predmeti.

Da ne bude zabune, razlika u odnosu na model Škoda Octavia je prilično velika i to u svakom pogledu. Ipak, za 9.702 evra sa PDV-om se dobija mnogo od automobila koji, iako sa baznom opremom, nudi sve što je neophodno za udobnu vožnju.

Testirana Škoda Rapid 1.2 MPI Ambition košta 11.040 evra sa PDV-om.

Opcije

Škoda Rapid 1.2 MPI Ambition: zapremina 1198 ccm; snaga 55 kW (75 KS) pri 5400 o/min; obrtni moment 112 Nm pri 3750 o/min
Jedino što bismo dodali su bočni vazdušni jastuci i vazdušne zavese koje se ionako doplaćuju čak i u najskupljem paketu. Bezbednost, ipak, nema cenu.

Zahtevniji vozači mogu da se odluče i za dve varijante 1.2 litarskog turbo-benzinca sa četiri cilindra i 86, odnosno 105 "konja".

Ova jača verzija košta od 11.604 evra, ima šestostepeni menjač sa kojim je još elastičniji i štedljiviji, tako da se njegova potrošnja kreće u rangu sa 1.6 TDI dizelašem.

U ponudi je i 1.4 TSI motor od 120 KS koji se isporučuje sa sjajnim automatizovanim DSG menjačem, što Rapid čini vrlo ozbiljnim prevozom i za duge relacije. Njegova cena kreće od 13.704 evra, dok 1.6 TDI košta od 12.600 evra sa PDV-om.

Ozvučenje

Uz najjeftiniji paket opreme se ne dobija audio uređaj, ali je zato tu priprema sa četiri zvučnika, uključujući i visokotonce.

To i nije tako loše jer sami možete da za relativno skroman iznos ugradite kvalitetno ozvučenje po vašoj želji.

Ispod gepeka – gepek

Prtljažni prostor je toliko veliki da je ipod njegovog poda praktično još jedan mali gepek sa sve rezervnim točkom punih dimenzija.

Inače, prtljažnik je projektovan tako da se može ugraditi i plinska boca, bez nekog velikog narušavanja korisne zapremine i bez izmeštanja rezervnog točka.

Prakično i korisno

U projektovanju ergonomije nije bilo kompromisa. Rapid je od većih modela pozajmio i dizajn tapacirunga u vratima.

Tasteri podizača prozora su na dohvat ruke kao i ručica za otvaranje vrata, a idealnu zakošenu poziciju ima i prostor za flaše zapremine 1,5 litar.

Kao u većim limuzinama

Već od srednjeg paketa opreme, Rapid je opremljen komfornim pregradama za odlaganje sitnica.

Tu su praktični naslon za ruke i pregrada za naočare a kaseta ispred suvozača ima i osvetljenje. Tek u najskupljem paketu opreme ima i hlađenje.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Kompletan cenovnik možete naći ovde.

Više tehničkih detalja možeta saznati na zvaničnom sajtu prodavca. Škoda Rapid 1.2 MPI Ambition
motor 3 cilindra
zapremina 1198 ccm
snaga 55 kW (75 KS) pri 5400 o/min
maksimalni obrtni moment 112 Nm pri 3750 o/min
menjač manuelni, 5 stepeni
dimenzije (d/š/v) 4483/1706/1461 mm
međuosovinsko rastojanje 2602 mm
prtljažnik 550 l
rezervoar 55 l
pneumatici 175/70 R14
masa 1135 kg
maksimalna brzina 175 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 13,9 s
potrošnja (otv.put/kombinovano/grad) 4,8/6,1/8,4 l/100 km
emisija CO2 137 g/km
garancija četiri godine ili 120.000 km
servisni interval 15.000 km
cena prva tri redovna servisa po 12.939 dinara sa PDV-om
Oprema

Standard: ESP, ASR, prednji i bočni vazdušni jastuci, klima uređaj, el. podizači prednjih prozora, el. podesivi retrovizori, tempomat, centralna brava sa daljinskim, vozačevo sedište podesivo po visini, deljiv naslon zadnjeg sedišta, dnevna svetla, tonirana stakla, svetla za čitanje napred, putni računar, maglenke, prednji naslon za ruku, radio CD/MP3 sa četiri zvučnika, pregrada za naočare, osvetljena kaseta.

Konkurenti (1) Citroen C-Elysée 1.2 Dacia Logan 1.2 FIAT Linea 1.4
snaga (kW/KS) 53/72 55/75 57/77
dimenzije (mm) 4425/1745/1465 4290/1740/1535 4560/1730/1490
međuos. rastojanje (mm) 2650 2630 2600
prtljažnik (l) 505 510 500
maks. brzina (km/h) 160 161 165
ubrzanje 0-100 km/h (s) 14,2 13,6 14,6
potrošnja (l/100 km) 4,2/5,2/6,9 4,9/5,8/7,6 5,2/6,3/8,3


Konkurenti (2) Peugeot 301 1.2 Renault Thalia 1.2 Seat Toledo 1.2
snaga (kW/KS) 53/72 55/75 55/75
dimenzije (mm) 4440/1750/1465 4260/1750/1440 4480/1705/1460
međuos. rastojanje (mm) 2650 2470 2600
prtljažnik (l) 505 505 550
maks. brzina (km/h) 160 167 175
ubrzanje 0-100 km/h (s) 14,2 13,0 13,9
potrošnja (l/100 km) 4,2/5,2/6,9 5,0/5,9/7,7 4,8/6,1/8,4

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: