Volkswagen Beetle 1.2 TSI Design

Na kraju koncerta, uspešni muzičari se najčešće još jednom obrate publici ponavljajući najpopularniju kompoziciju, ili pesmu i najčešće se trude da to izvođenje bude drugačije od prvog. To je uradio i Volkswagen predstavivši novu "bubu". Još jednom...

Izvor: B92

Utorak, 25.06.2013.

22:29

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Volkswagenu treba skinuti kapu na vidovitosti i hrabrosti, pošto je upravo ova kompanija u drugoj polovini devedesetih godina započela trend lansiranja modernih automobila koji likom i imenom podsećaju na neki od slavnih modela iz prošlosti.

Nova "buba" prvi put je predstavljena davne 1998. godine i vrlo uspešno se prodavala sve do kraja 2011. godine, kada je svetla pozornice ugledala druga generacija nove "bube".
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4280/1810/1485 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2535 mm
Verovatno zbog toga što je bila rodonačelnik klase, prva generacja nove "bube" nije maksimalno detaljima i proporcijama podsećala na svog slavnog pretka, kao što su kasnije učinile druge firme u ovoj "retro" kategoriji automobila.

Međutim, Volkswagen je to sada ispravio, pa je karoserija zaobljenija i puna retro detalja. Ako ćemo da cepdlačimo, spreda nas najviše podseća na model "1303" sa svojom panoramskom šoferšajbnom i naglašenim branicima.

Zadnji deo je nešto mirniji, a nismo jedni koji misle da ovde ima dosta detalja sa Porschea 911. Sve u svemu, "buba" deluje mnogo veće i ozbiljnije u odnosu na prethodni model.
Volkswagen Beetle 1.2 TSI: zapremina 1197 ccm; snaga 77 kW/105 KS pri 5000 o/min; obrtni moment 175 Nm pri 1550-4100 o/min
Auto je nastao na mehaničkoj platformi PQ35 koju deli sa Golfom 6 i Tiguanom, s tim što zadnje točkove vodi klasična polukruta torziona osovina umesto multilink rešenja na pomenutim modelima.

Karoserija je u odnosu na prethodnu "bubu" duža 152 mm, niža je za 12 i šira za 84 milimetra. Međuosovinsko rastojanje je povećano za 22 milimetra.

Prvi dodir sa automobilom je vrlo pozitivan, pošto je kvalitet izrade i materijala bolji i to primetno u odnosu na Golf 6 i to ne govorimo po sećanju, imali smo oba automobila jedan pored drugog.
Zahvaljujući uspravnom vetrobranu, kabina deluje vrlo prostrano. Sedi se nešto više nego u Golfu, ali još uvek dovoljno zavaljeno i opušteno da nema problema ni prilikom dugih tura.

Na prednjim sedištima ima čak više mesta po širini u odnosu na Golf 6, dok se pozadi mogu prilično udobno smestiti dva odrasla putnika.

Nova "buba" je hečbek sa velikim trećim vratima koja omogućuju lak prilaz prilično velikom prtljažniku od 310 litara. Kada se obori zadnja klupa, dobijate na raspolaganje čak 905 litara prtljažnog prostora.

Vrata su vrlo dugačka i teška, pa očekujte blage probleme na tesnim parkinzima.
Prva stvar koju smo potražili kad smo ušli u auto je čuvena vaza za cveće. Na žalost, nje ovde nema, otišla je u istoriju sa prethodnim modelom.

Zato su se dizajneri potrudili i unutrašnjost napravili u vernijem retro stilu u odnosu na karoseriju.

Kao i kod prave "bube", dobar deo vrata i komandne table je u boji karoserije, s tim što je u dvadeset prvom veku to sjajna plastika, a ne lim karoserije. Čak su i paoci upravljača zakrivljeni kao nekada, pa smo spremni da fabrici "oprostimo" taj treći, donji paok.
Preglednost nije baš najbolja i to i napred i pozadi, zbog debelih nosača krova. Takođe, trebalo nam je vremena da se naviknemo dokle seže lim, pošto sa vozačkog mesta ne možete ni da naslutite gde su vam ćoškovi.

Prilikom parkiranja pomažu (opcioni) parking senzori napred i pozadi, a u saobraćaju jednostavno morate da povedete više pažnje.

U skladu sa izgledom, sazrelo je i ponašanje automobila. Činjenicu da deli mehaničku platformu sa Golfom 6 saznali smo tek nakon testa, a sve vreme smo bili pod utiskom kako se auto ponaša mnogo zrelije i pitomije u odnosu hečbek.
Ogibljenje je prijatno meko i jednako kvalitetno upija i kratke udarne rupe i dugačke pregibe. Uz malu dozu naginjanja, pruža više nego dobar osećaj na upravljaču po svim vrstama podloge.

Upravljanje je precizno, neagresivno, auto teži da prokliza prednjim delom, naročito kada preterujete sa gasom u temenu krivine. Međutim, sve to je vrlo benigno i lako za kontrolisanje.

Osnovni motor u ponudi je sada već provereni četvoroclindrični turbo benzinac sa 105 konjskih snaga i maksimalnim obrtnim momentom od 175 Nm koji razvija od 1550 do 4100 o/min. Zbog povoljne krive obrtnog momenta, uz prilično izbudljivu buku iz izduva, auto deluje znatno hitrije nego što se može pretpostaviti iz ovih podataka.
Prtljažnik: 310/905 l
Maksimalna brzina je 180 km/h, s tim što se brzina od oko 160 km/h postiže vrlo brzo i uverljivo, a kasnije treba malo strpljenja. Ubrzanje iz mirovanja do "stotke" za 10,7 sekundi je više nego dovoljno za živahnu vožnju.

Zahvaljujući malom i modernom motoru, potrošnja je vrlo umerena. Prosek testa je iznosio 6,2 litra na 100 kilometra.

Pri konstantnih 130 km/h, "buba" troši oko sedam litara, a po gradu prosek je između šest i sedam i po itara, naravno u zavisnosti od situacije u saobraćaju i vaše želje da ispitujete performanse auta.
Tokom testa, pred redakcijom, prišao nam je jedan stariji gospodin čija se buba iz 1969. (prvi vlasnik) još uvek dobro drži. Zamolio je da pogleda motor i krenuo ka zadnjem delu auta.

Ne, motor nije tu. Nova "buba" možda prilično liči na originalnu, ali je fabrika potpuno promenila njenu filozofiju, počevši od mehanike, pa do kompletnog imidža.

Nekada narodni auto (volks wagen), čime je i kumovala fabrici, a sada fensi auto za ljude koji žele da se izdvoje iz mase.

Instrumenti kao nekada

U tipično "budževina" stilu koji je vladao u stara dobra vremena, na vrhu komandne table nalaze se tri dodatna instrumenta.

Levo je koristan termometar ulja koji bi trebalo pomno da pratite ako hoćete da opteretite motor (hladno ulje je vrlo loše), u sredini je štoperica, a sa desne strane je možda najživahniji deo automobila, pokazivač pritiska turbo punjača.

Poreklo

Nova "buba" se sklapa u Volkswagenovoj fabrici u Meksiku. To smo saznali čim smo otvorili uputstvo, pošto čestitke za kupovinu novog automobila poptisuje upravo Volkswagen Meksiko.

Lako je naslutiti da je ciljno tržište ovog automobila Severna Amerika, gde je i prethodni model imao ogroman uspeh.

Koje mu je ime?

U saobraćajnoj dozvoli stoji da je ime ovog automobila VW Beetle. Shvatamo da zbog velikog broja motora nije moglo biti zadržano tradicionalno ime 1200/1300 (mada ne i u slučaju test automobila), ali je fabrika mogla da personalizuje ime za pojedina tržišta. Sigurni smo da svaka zemlja ima neko tradicionalno "insektoliko" ime za ovaj simpatični auto.

Volkswagen Beetle 1.2 TSI Design prodaje se po ceni od 19.411 evra.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Kompletan cenovnik možete naći na zvaničnom sajtu Volkswagena.

Više tehničkih detalja možete pročitati takođe na sajtu Volkswagena. Volkswagen Beetle 1.2 TSI Design
zapremina motora 1197 ccm
snaga 77 kW/105 KS pri 5000 o/min
obrtni moment 175 Nm pri 1550-4100 o/min
menjač 6 stepeni manuelni
dimenzije (dužina/širina/visina) 4280/1810/1485 mm
međuosovinsko rastojanje 2535 mm
prtljažnik 310/905 l
rezervoar 55 l
pneumatici 215/60 R16
masa 1200kg
maksimalna brzina 180 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 10,9s
potrošnja (otv.put/kombinovano/grad) 5,0/5,9/7,3 l/100 km
emisija CO2 137 g/km
OPREMA

Standard: ABS, ASR, ESP, prednji i bočni vazdušni jastuci,vazdušne zavese, el. podizači prednjih prozora, tonirana stakla, el. podesivi retrovizori, putni računar, radio/MP3/CD sa osam zvučnika, automatski klima uređaj sa dve zone "klimatronik", prednji naslon za ruku, vozačevo sedište podesivo po visini, alu felne 16 inča, tempomat.

Opcije: parking senzori, električno preklopivi retrovizori, multifunkcionalni kožom obložen volan i ručica menjača, senzori za kišu i farove, sistem za praćenje pritiska u pneumaticima, dodatni instrumenti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: