Renault Grand Scénic 1.6 dCi Bose Edition

Restilizovana treća generacija modela Renault Grand Scénic pretrpela je 2012. tek minimalne estetske izmene, ali su zato poboljšani kvalitet, motori i paketi opreme.

Izvor: B92

Petak, 19.04.2013.

09:55

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Jedan od najpopularnijih multifunkcionalnih vozila kod nas je Renault Scenic, a mi smatramo da je za porodicu, ali i poslovne korisnike najpovoljnija i najupotrebljivija njegova produžena varijanta, koja se našla na našem testu.

Sa dužinom od oko 4,5 metara, Grand Scenic je još uvek znatno kraći od limuzina, poput Lagune, tako da je upotrebljiviji u gradu, dok sa druge strane, nudi znatno više prostora u kabini i prtljažniku.

Takođe, smatramo da kraći Scenic ima ozbiljnog konkurenta u modelu Megan karavan. Oba automobila imaju sličan prostor za putnike i prtljag, dok je klasični hečbek ipak mnogo upravljiviji i nešto je jeftiniji.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4573/1845/1645 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2770 mm
Kao što sa fotografija možete videti, nema prevelikih dizajnerskih izmena na karoseriji, jer je dobro poznat "lik" Scenica naišao na dobar prijem kod kupaca.

Tu su nova LED dnevna svetla (od Dynamique opreme naviše) i još po neka sitnica. Testirani automobil je došao u sve popularnijoj boji koja mu dobro stoji.

Crni detalji na limu i crno/hromirane felne odlično razbiraju monotoniju i potcrtavaju luksuz.
Automobil koji vam predstavljamo ima treći po redu, od četiri ponuđena paketa opreme, pod nazivom Bose. Kao što ime nagoveštava, u centru pažnje nalazi se audio sistem koji je kreirao poznati proizvođač audio opreme.

To pored samog uređaja, koji pruža zaista odličan zvuk, bilo da slušate rok ili klasiku, podrazumeva i vizuelni paket.
Na pragovima su lajsne sa logom firme, a nosači zvučnika u vratima su od "pijano" plastke kakva se nalazi i na komandnoj tabli.

Najveće iznenađenje vas čeka u mraku. Kada otvorite vrata pale se svetla koja osvetljavaju prostor pored automobila, a ovde su podešena tako da atraktivno svetle i kroz mrežu koja štiti zvučnik. Zaista lep i pažljivo stilizovani detalj.
Od opreme koja vas "mazi i pazi" tu su i hands-free kartica sa automatskim otključavanjem, sklopivi retrovizori, senzori za parkiranje i tempomat.

Od sveg srca vam preporučujemo da doplatite 875 evra za električni panoramski krov. Neverovatno je koliku transformaciju kvaliteta života u kabini pruža ova naizgled sitnica, a kada budete prodavali auto, sigurno ćete lakše naći kupca upravo zbog staklenog krova.
Dvozonski klima uređaj, kompletna elektronika za stabilizaciju automobila, kao i frontalni i bočni vazdušni jastuci kod Renaulta se podrazumevaju.

Osim bogate opreme i prostranosti, velika prednost Scenica u odnosu na klasične automobile je odlična ergonomija. Za početak, ulazak i izlazak iz automobila je veoma lagan jer je sedište bukvalno u ravni sa zadnjicom tako da nije potreban veliki napor za sedanje i ustajanje.

Volan ima zaista veliki hod po visini i dubini tako da zadovoljava svačiji stil vožnje. Ručica menjača na sredini centralne konzole postavljena je visoko i ima kratke hodove, ali bismo voleli da je bliže vozaču.
Glavna prednost MPV automobila svakako je prostranost sa relativno kompaktnim spoljašnjim dimenzijama.

Atmosfera u kabini je drugačija zahvaljujući povišenom krovu i udaljenom vetrobranu. I komandna tabla i vetrobransko staklo su prilično udaljeni od putnika, što dodatno povećava utisak prostranosti.
Najveća promena u restilizovanom Grand Scenicu nalazi se ispod haube. Dugo očekivani Renaultov turbodizel od 1.6 litara stigao je u Srbiju. Njegov zadatak je da zameni stari i vrlo cenjeni 1.9 dCi.

Na papiru deluje ubedljivo sa svojih 130 KS i maksimalnim obrtnim momentom od 320 Nm, praktično nema razlike u odnosu na većeg "brata" kojeg menja.

Međutim, želeli smo da se u performanse uverimo i u praksi, pošto su se slični motori drugih proizvođača pokazali prilično "kilavi", odnosno nisu mogli da pariraju starim motorima koje su zamenili.
Renault Grand Scénic 1.6 dCi: zapremina 1598 ccm; snaga 96 kW (130 KS) pri 4000 o/min; obrtni moment 320 Nm pri 1750 o/min
Na sreću ljubitelja Renaulta, ovde nema tih problema, a uprkos samo 100 kubika razlike, novi motor je potpuno drugačiji od poznatog 1.5 dCi koji je uvek bio pomalo anemičan.

Auto je zaista živahan u vožnji i sa lakoćom postiže visoke putne brzine. Motor je u potpunosti dorastao zadatku i bez problema nosi tešku karoseriju.

Doduše, nije baš onako "svilenkasto" elastičan kao prethodnik. Turbo rupa se itekako oseti ispod 1800 o/min, a razvoj snage je zbog toga eksplozivniji.

Potrošnja goriva na otvorenom putu može da bude vrlo niska ako imate "tečni" stil vožnje. Po magistralnim putevima prosek je između 5,6 i 6,8 litara, na autoputu između 5,7 i 8,2, u zavisnosti od prosečne brzine, dok u gradu Grand Scenic troši između 7,8 i 9,5 litara.
Prtljažnik: 645/2050 l
Restilizovani Grand Scenic, kolekcija 2012, prodaje se već od 17.990 evra, dok za Bose Edition koji smo vam prikazali treba izdvojiti 24.890 evra.

Na kraju, napominjemo da je Renault početkom februara 2013. godine predstavio još jedan, novi redizajn automobila iz porodice Scenic, uključujući i potpuno novu "kros" verziju - XMOD, koje smo imali priliku da vidimo na Sajmu automobila u Beogradu 2013.

Kako smo saznali od prodavca Renaulta u Srbiji, kolekcija 2013 biće dostupna i na našem tržištu krajem aprila ili početkom maja.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Više tehničkih detalja o modelu Renault Grand Scenic možete pročitati na zvaničnom sajtu ovog proizvođača.

Kompletan cenovnik takođe možete naći na sajtu Renaulta. Renault Grand Scénic 1.6 dCi
zapremina motora 1598 ccm
snaga 96 kW (130 KS) pri 4000 o/min
obrtni moment 320 Nm pri 1750 o/min
menjač manuelni šestostepeni
dimenzije (dužina/širina/visina) 4573/1845/1645 mm
međuos. rastojanje 2770 mm
masa 1524 kg
prtljažnik 645/2050 l
rezervoar 60 l
pneumatici 205/55 R 17
maksimalna brzina 195 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 10,9 s
potrošnja (otv.put/kombinovano/grad) 4,0/4,4/5,1 l/100 km
emisija CO2 114 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: