Držanje odstojanja nije samo fraza

Često u zvaničnim saopštenjma o stanju na putevima nailazimo na fraze kao što su "prilagoditi brzinu uslovima na putu" ili "držati potrebno odstojanje". Mnogi vozači nisu svesni važnosti ovih i sličnih saveta, sve dok se zaista ne nađu u situacijama kada ih je neophodno primeniti u praksi.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.01.2013.

11:22

Default images

Zimska sezona zahteva daleko oprezniju u usredsređeniju vožnju od učesnika u saobraćaju. Od loše vidljivosti, preko vlažanog i klizavog kolovoza, pa do zaleđenog asfalta i puteva pod snegom - sve su to situacije u kojima se više nego ikada treba pridržavati saveta o bezbednoj vožnji.

Kombinacija niskih temperatura i vlažnog kolovoza, pogotovo kada je put pokriven snegom, zahteva poseban režim vožnje. Ovo je naročito važno na autoputu, gde vozači po prirodi stvari osećaju potrebu da se kreću brže, bez obzira na to kakvi su uslovi za vožnju.

U takvim slučajevima, prilagođavanje brzine stanju podloge po kojoj se vozi i održavanje rastojanja u odnosu na vozilo ispred, prestaju da budu samo fraze koje smo čuli u izveštaju AMSS, i postaju jedino moguće rešenje za bezbednu vožnju.

Iako je većina nas svesna opasnosti koje donosi vožnja po snegu, često ih u praksi zanemarujemo, a onda lako može doći do lančanog sudara kao na sledećm video snimku:



U situacijama kao što je ova, kada je vidljivost otežana, a put delimično zaleđen, naglo kočenje ne pomaže.

Jedini recept je sporija vožnja u nižem stepenu prenosa nego inače i držanje odstojanja koje garantuje da ćete vaše vozilo u slučaju potrebe laganim i postepenim kočenjem moći na vreme i bezbedno da zaustavite.

Nažalost, ni to vam ne garantuje da se nećete naći usred lančanog sudara, ako se na autoputu zateknete ispred nekog vozača sa previše "samopouzdanja" u zimskoj vožnji.

Pročitajte savete o vožnji po snegu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: