Corvette ponovo u Njujorku

U četvrtak, 17. januara, navršilo se tačno šezdeset godina od kada su se znatiželjni ljubitelji automobila poređali niz njujoršku Park aveniju da bi videli prvu Chevrolet Corvette. Sada već legendarni sportski model bio je izložen u sklopu General Motors-ovog sajma Motorama. Šest decenija kasnije, Corvette se vratila u Njujork kroz sedmu generaciju ovog automobila.

Izvor: B92

Petak, 18.01.2013.

16:25

Default images

Nakon svetske premijere na Međunarodnom sajmu automobila u Detroitu 2013, nova Corvette Stingray stigla je tamo odakle je krenula pre 60 godina.

"Sedma generacija najnaprednija je i najatraktivnija Corvette u dugoj tradiciji ove, tipično američke, priče o uspehu“, rekao je tim povodom Chris Perry, potpredsednik Chevrolet marketinga.

"Taj automobil deo je američke kulture, a njegov uspeh započeo je upravo ovde, u Velikoj Jabuci."

Prva generacija predstavljena je u hotelu Waldorf Astoria, 17. januara 1953. Te godine, više od 1,4 miliona posetilaca videlo je zaobljen dizajn i futuristički pristup modela Corvette na raznim sajmovima i izložbama širom Sjedinjenih Američkih Država.
Prva Corvette na sajmu Motorama u Njujorku 1953. godine
Oduševljene reakcije publike navele su Chevrolet da ubrza planiranu proizvodnju pa su već do kraja juna 1953. Corvette počele da silaze sa proizvodne trake pogona za montažu u gradu Flintu. Do kraja godine proizvedeno je prvih 300 primeraka, i to sve s crvenom unutrašnjošću.

Corvette je osmislio GM-ov legendarni direktor dizajna Harley Earl, koji je insistirao da na tržištu sportskih automobila u SAD, kojim dominiraju Evropljani, treba da bude mesta i za jedan američki model. Njegova ideja bila je i da Corvette ima karoseriju od staklenih vlakana.

Automobil je dobio ime po klasi malih i brzih ratnih brodova. Te 1953, imao je osnovnu cenu od 3.498 dolara, a od dodatne opreme bio je dostupan grejač kabine, za 91 dolar, i AM radijski prijemnik, koji je koštao 145 dolara.

Motor V8 prvi je put bio u ponudi 1955. i te ga je godine odabralo 90% kupaca Corvette. Nakon toga sve Corvette dolaze isključivo sa ovom vrstom motora.
Sedam generacija Corvette
Ime Stingray prvi je put korišćeno za prototip trkačkog automobila, na čiji je dizajn uticala druga generacija Corvette predstavljena 1963. Kupe s dvodelnim prozorom, Corvette Stingray iz 1963, smatra se jednim od najlepših i najuticajnijih dizajna u istoriji automobilizma.

Corvette je sportski automobil s najdužim stažom proizvodnje na svetu, u kontinuitetu, a od početka prodaje (1953.) isporučeno je gotovo 2 miliona automobila.

Corvette Stingray za 2013. sledi svoje korene. Sportski dvosed i dalje nudi posebno iskustvo u vožnji, uz neizbežan dodatak naprednog inženjeringa, novi dizajn i korišćenja lakih materijala.

Nova Chevrolet Corvette Stingray stiže u prodajne salone u trećem kvartalu 2013. godine.

Pročitajte više o sedmoj generaciji modela Chevrolet Corvette.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: