Zanardiju zlato na Paraolimpijadi

Aleks Zanardi je nezaustavljiv. Nekadašnji šampion CART takmičenja i vozač Formule 1 osvojio je zlatnu medalju na Paraolimpijskim igrama u Londonu u disciplini vožnja na hronometar u kategoriji bicikala sa ručnim pogonom.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.09.2012.

10:25

Default images

Nakon pobede na Njujorškom maratonu u novembru 2011. godine, takođe u kategoriji bicikala sa ručnim pogonom, Zanardi je ostvario i dugo priželjkivani cilj – trijumf na Paraolimpijadi u Londonu 2012.

Životna priča 45-ogodišnjeg Aleksa Zanardija poznata je čak i onima koji nisu pasionirani fanovi auto-moto sporta. Dvostruki prvak severnoameričkog CART šampionata okončao je uspešnu karijeru u automobilskom sportu teškim udesom 2001. godine, nakon čega su mu amputirane obe noge.

Ipak, dve godine kasnije, Zanardi je odlučio da se vrati u auto-moto sport, gde je u okviru različitih takmičenja, u specijalno prilagođenom trkačkom automobilu, vozio sve do 2009. U međuvremenu, 2007. godine, paralelno je počeo da se bavi i vožnjom bicikla sa ručnim pogonom. Krunu karijere u ovom sportu, ostvario je osvajanjem zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama u Londonu.

O upornosti i mentalnoj snazi Zanardija govori i podatak da se on 2003. vratio na stazu na kojoj je doživeo udes, kako bi odvezao 13 krugova koji su mu preostali u trenutku kada je dve godine ranije na istom mestu doživeo nesreću.

Pročitajte više o Zanardijevom trijumfu na Paraolimpijskim igrama u sportskoj rubrici.

Pročitajte o pobedi Aleksa Zanardija na Njujorškom maratonu 2011.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: