Predstavljena nova Mazda6

Uoči svetske premijere koja je zakazana za Sajam automobila u Moskvi (31. avgusta – 9. septembra), Mazda je objavila fotografije i tehničke detalje nove “šestice”.

Izvor: B92

Sreda, 29.08.2012.

08:55

Default images

Razvijena na konceptu Takeri, nova Mazda6 drugi je model ove kompanije koji usvaja SKYACTIV tehnologiju i novi KODO (“duša pokreta”) dizajnerski jezik. Nova "šestica" ujedno je i prvi automobil koji će imati Mazdin regeneratvini sistem kočenja i-ELOOP.

Mazda je krajem jula objavila prve fotografije na kojima su prikazani detalji eksterijera, a sada smo u prilici da ovaj automobil sagledamo u celosti, kao i da zavirimo u njegov enterijer.
Međuosovinsko rastojanje na novoj generaciji “šestice” povećano je za 105 mm, tako da sada iznosi 2.830 mm. Nova Mazda6 dugačka je 4.865 mm, široka 1.840 mm, a visoka 1.450 mm.

U poređenju sa prethodnom generacijom ovog automobila, prednja osovina pomerena je za 100 mm napred, u odnosu na “A” stub, pa je tako smanjen prednji prepust karoserije. Isti slučaj je i na zadnjem delu automobila.
Zahvaljujući svim ovim poboljšanjima, putnici u kabini dobili su više korisnog prostora. U Mazdi kažu da će vozač i suvozač imati dodatnih 20 mm u predelu između ramena, dok će putnici na zadnjim sedištima dobiti novih 43 mm prostora za kolena.

Prtljažnik, čija vrata se sada otvaraju šire nego na prethodnom modelu, raspolaže sa 483 litra zapemine.
Zahvaljujući korišćenju komponenti od novog ultra-čvrstog čelika, smanjena je ukupna težina vozila dok je čvrstoća konstrukcije povećana za 30 %.

Mazda je za sada objavila podatke o motorima koji će biti dostupni u novoj “šestici” na ruskom tržištu. U pitanju su dva benzinska SKYACTIVE-G agregata, 2.0 litarski sa 150 ks i 210 Nm obrtnog momenta, i 2.5 litarski sa 192 ks i 256 Nm.

Oba motora biće povezana sa šestostepenim ručnim ili sa šestostepenim automatskim menjačem. Mazdin stop/start sistem za uštedu goriva, pod nazivom i-stop, dostupan je kao standard.
Model sa 2.5 litarskom jedinicom biće prvi automobil koji će imati Mazdin regeneratvini sistem kočenja i-ELOOP. Reč je o regenerativnom sistemu koji “energiju kočenja” umesto u baterijama čuva u kondenzatoru.

Kinetička energija, koja nastaje pri kočenju, kod ovog sistema pretvara se uz pomoć generatora u električnu energiju, a ona se zatim koristi za pokretanje elektro-potrošača poput klima uređaja. Na taj način smanjuje se opterećenje motora i utiče se na smanjenje potrošnje goriva.
Specifikacije nove Mazde6 sedan za evropsko tržište biće saopštene na Sajmu automobila u Parizu, krajem septembra, kada će svetsku premijeru imati i Station Wagon, odnosno karavan verzija.

Pogledajte galeriju fotografija nove Mazde6.

Pročitajte više o Mazdinom i-ELOOP sistemu kočenja.

Pročitajte više o Mazdinoj SKYACTIV tehnologiji.

Vozili smo: Mazda CX-5 2.2 SKYACTIV-D.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: