Prva vožnja: Opel Ampera

Proces oslobađanja od pogona na fosilno gorivo ovim automobilom prelazi u drugu fazu.

Izvor: B92

Nedelja, 07.08.2011.

14:56

Default images

Tekst: Nemanja Pantelić
Foto: Charlie Magee i Nemanja Pantelić


Prvi korak na tom putu napravila je Toyota pre 14 godina sa svojim sistemom hibridnog pogona. Iako ljudi kod nas i dalje ovaj sistem doživljavaju kao visoko zapaljiv i komplikovan, on zapravo nije. U automobilu se nalaze benzinski motor, elektro motor i baterija koji rade u slozi da bi doprineli smanjenju ukupne potrošnje goriva.
Dužina: 4,498m, Širina: 1,787m, Visina: 1,439m, meðuosovinsko rastojanje: 2,685m, Masa: 1732kg
Ne postoji kvačilo, ne morate menjati lamelu kao ni gomilu drugih delova koje na konvencionalnim automobilima redovno izbijaju novac iz vašeg džepa. U ovom scenariju benzinac je primarni pokretač a struja iz baterije služi kao pomagač.

Od pojavljivanja druge generacije Toyote Prius, 2004. godine pa sve do danas, na tržištu nije napravljen neki poseban napredak sa automobilima koji koriste alternativni oblik pogona.

Hondin model FCX Clariti u čiji rezervoar sipate vodonik možda je i najbolji sistem koji postoji ali za sada ga voze samo kalifornijanci koje je Honda odabrala.
Pod haubom nalaze se: elektro motor snage 111 kW/150 KS, generator snage 55kW, 1,4 l ecotec benzinac snage 86ks.
Nissan je osvojio titulu automobila godine svojim potpuno električnim modelo Leaf, Mitsubishi i Peugeot imaju svoje male, gradske modele koji tehnički sasvim dobro funkcionišu ali nisu uspeli da nam pruže jednu veoma važnu stvar - slobodu kretanja

Kada vozimo automobil čiji motor sagoreva neki naftni derivat, jedina stvar koja nam ograničava radijus kretanja je količina novca u našem novčaniku. Sa elektromobilima danas stvari nisu tako jednostavne. Nemamo rasprostranjenu mrežu sa utičnicama iz kojih bi se punile baterije. Pa čak i da postoji, sa današnjom tehnologijom, u najboljem slučaju bilo bi vam potrebno oko 10 sati da stignete do Niša.

Sa maksimalnim dometom od 130 kilometara i dugim periodom potrebnim da se baterija dopuni, elektromobili današnjice jednostavno primoravaju vozača da svoje potrebe za prevozom podredi automobilovim potrebama za energijom. To neće ići tako lako.
Obrtni momenat: 370 Nm, ubrzanje od 0-100 km/h: 9 sekundi, maksimalna brzina: 161 km/h.
Opel Ampera je elektromobil koji pod nogom prosečnog vozača može da pređe 60-ak kilometara koristeći samo energiju iz baterije a kada tu energiju potrošite, automatski se aktivira benzinski motor koji služi samo kao generator električne energije kojom će se pokretati automobil.

Ovakav sistem daje vam još oko 450 kilometara autonomije dok ne stignete do mesta na kojem će vam biti zgodno da se ponovo zakačite na strujnu mrežu ili do sledeće benzinske pumpe.

Ključna razlika Amperinog u odnosu na hibridne sisteme je ta da benzinac neće služiti za direktno pokretanje automobila već samo kao generator struje.
Za upravljaèem je kao u raèunskom centru.
Krajem jula 2011. godine putovao sam na prezentaciju Opela Ampere koja je održana u okolini Haga. Holandija je jedna od vodećih država u EU po planu razvoja mreže za punjenje električnih automobila i po visini subvencija koje daju vlasnicima ekoloških vozila. Pomoć koju vam pruža Kraljevina prilikom kupovine ovakvih automobila u rasponu je od 6 000 do 14 000 evra.

Početna cena Ampere je 42 900 evra pa svaka motivacija koju nude države je vrlo dobrodošla. Proizvođači, modele poput Ampere, Leafa ili Priusa, pakuju bogatom opremom od najnižih paketa tako da će na osnovni paket Ampere moći da se praktično dodaju samo kožna sedišta. Bose Premium audio sistem (koji pruža odličan kvalitet i jačinu zvuka) troši 50% manje energije nego što je potrebno standardnom i nalazi se na spisku standardne opreme.
Pored stanice za punjenje u Hagu.
Do sada su automobili koji se pogone alternativnim načinima, osim ispod lima, bili veoma drugačiji i spolja od onih svakodnevnih.Opravdanje inženjera koji su konstruisali takve automobilie bio je cilj za što manjim otporom vazduhu prilikom kretanja.

Otud taj karakterističan, visok i koso odsečen zadnji deo ekološkoih automobila. Tako se najbolje sprečava nepovoljno vrtloženje vazduha iza automobila tokom kretanja koje negativno utiče na performanse.

Sa druge strane, marketinški stručnjaci u komapanijama shvatili su da vlasnici eko automobila vole da ostali prolaznici znaju koliki je njihov doprinos očuvanju čovekove sredine, pa im odgovara da imaju automobile neobičnog izgleda. Izuzeci su Hondini hibridni modeli Accord i Civic koji imaju drugačije felne i mali spojler na poklopcu prtljažnika.
Novi Opelov dizajnerski pravac
Prednji deo Ampere otvara novo poglavlje izgleda Opelovih modela. Faza "orlovih očiju" kako se zove dizajnerski trend primenjen na aktuelnim modelima poput Astre, Corse, Merive i Insignije postepeno prelazi "bumerang" stil.

Prva stvar koju ćete primetiti kada pogledate fotografije prednjeg dela jesu ti crni elementi koji odaju utisak da auto jako dobro seče vazduh dok se kreće (pa čak i kada stoji).

Felne na Amperi nisu preuzete sa nekog drugog modela već su posebno konstruisane za ovaj auto. Inženjeri su mi skrenuli pažnju i na umetke od poli-karbonata koji se nalaze na felnama kako bi doprineli smanjenju otpora vazduhu.
Dosta truda uloženo je prilikom oblikovanja retrovizora, kako bi i njihov oblik što manje uticao na otpor vazduhu, ali moram da primetim da su prilično odaljeni od karoserije što povećava mogućnost da ih oštetite ili da vam ih neko zakači na ulici. Ampera koju sam vozio nije bila opremljena opcijom automatskog sklapanja retrovizora.
Litijum-jonska baterija: 16 kWh, 198 kg, 288 æelija
Ako pažljivo posmatrate Amperu, primetićete da je krov prilično nizak što je, pogađate i sami, dobro za smanjenje otpora vazduhu. Da bi vizuelno učinili visinu kabine proporcionalnom, dizajneri su ubacili crnu, sjajnu lajsnu koja se proteže ispod donje ivice stakala i čini da prozori ne izgledaju poput otvora u bunkeru.

Stop svetla su tanka, imajući na umu ukupnu površinu zadnjeg dela, na kojem se nalaze i protežu se duboko u zadnje krilo Ampere.

Peta vrata imaju visoko postavljenu ivicu koja se pretvara u spojler. Ispod njega nalazi se još jedno malo staklo koje služi da poboljša preglednost narušenu ovakvim oblika poklopca.
Pogled na unutrašnji retrovizor
To staklo obično smeta ljudima koji testiraju automobile ali ja, kao vlasnik Toyote Prius koja ima isto rešenje, ne delim to mišljenje. Kada pada kiša, taj deo stakla ostaje suv.

Druga, možda još veća prednost je ta što u unutrašnjem retrovizoru zaklanja svetlost iz farova automobila koji vozi iza vas. Do sada nisam doživeo neprijatnost zbog ovakvog rešenja.
Postoje brojne ostave za sitnice u kabini. Kaseta ispred suvozaèa jako je mala. Detelji sa centralne konzole prostiru se na unutrašnje panele vrata
Ne pišem često ovako direktno, ali unutrašnjost Ampere je jako prijatno mesto za boravak. Sedite relativno nisko, osećate se ušuškano i bezbedno jer vam je donja ivica stakla u vratima iznad ramena.

Okruženi ste kvalitetnim materijalima i finim dizajnom a umesto klasičnih instrumenata instralirana su dva ekrana visoke rezolucije, dijagonale 7 inča.

Ekrani, koji su malo manji od iPada predstavljaju kontrolni centar Opela Ampere. Nalaze se na dobrim pozicijama pa tokom vožnje ne morate previše skretati pogled sa puta kako biste dobili željenu informaciju. Takođe, dobro su zasenčeni pa im ne smeta jaka svetlost spolja.
Iza upravljača, kakav možete videti na novim Opelovim modelima, nalazi se ekran sa ključnim podacima za vožnju. Prvo i osnovno što vidite jesu podaci o tome koliko još kilometara možete da pređete sa strujom koju ste dobili iz električne mreže a zatim i sa količinom benzina koju imate u rezervoaru.

Sredina displeja rezervisana je za podatke o brzini kretanja, a ispod tog podatka smenjuju se podaci putnog računara, navigacionog uređaja i informacije o vozilu (pritisak u gumama, uputstvo za upotrebu Ampere, da li su neka vrata otvorena...)
Vrstu podataka koja će se pojavljivati na ovom delu ekrana birate preko točkića koji na svim ostalim Opelima služi za paljenje svetala. Prilično je jednostavan za upotrebu i kada sada razmislim o tome, možda je i bolje rešenje od standardnog, gde podacima upravljate preko ručice pokazivača pravca.

Standardno "Menu" dugme na toj ručici zamenilo je dugme za tihu trubu koja je namenjena pešacima. Ona se oglašava prigušeno i isprekidano kako ne bi uznemirila prolaznike koji nisu ouočili da se elektromobil šunja iza njih. Sirena kojom trubite na svadbama nalazi se na uobičajenom mestu, na upravljaču.
Amperin sistem pogona.
Instruktor ekonomične vožnje na Amperi ne sedi na desnom sedištu već se pojavljuje na ekranu ispred vozača u obliku klikera. Kao simbol "zelene vožnje" na njemu su nacrtani listovi. Kliker je osetljiv na tešku nogu pa se pomera iz svoje pozicije mirovanja kada god kočite ili ubrzavate manje od idealnog.
Sva moguæa statistika vožnje je na raspolaganju
Drugi ekran, zgodno postavljen na samom vrhu centralne konzole ima manje više standardnu funkciju. Za razliku od vozačkog, osetljiv je na dodir i preko njega možete podešavati klima, audio i navigacione uređaje.

Ono što ga razlikuje od standardnog Opelovog uređaja je mod za praćenje potrošnje energije tokom vožnje Ampere, kao i njenih tokova između baterije, benzinskog motora, dva elektromotora i točkova.

Ko želi, može da se bavi i analizom svog učinka tako što će pratiti podatke o utrošenoj energiji u KWh ili l/100km, efikasnosti svog vozačkog stila ili efikasnosti načina na koji je podešen klima uređaj.
Postoje i čitave lekcije ekonomične vožnje skladištene negde na hard disku veličine 60GB kojima možete prestupiti preko ovog ekrana. Jednom opcijom možete programirati da proces punjenja baterije na Amperi počne u jeftinijoj tarifi.

Potrebno je 4 sata da bi se litijum-jonska baterija napunila. Sa punjenjem možete početi čim mašina za veš završi sa centrifugom.

U razvijenom delu Evrope nije nečuveno da ljudi na svojim imanjima koriste obnovljive izvore energije (struja, vetar), pa su Opelovi menadžeri na konferencije naveli da Ampera u takvim slučajevima neće emitovati štetne gasove ni posredno ni neposredno.
Katie Melua promoterka je Opela. Nije baš sa vožnju ali dobro demonstrira sposobnosti audio sistema
Nema potrebe da spominjemo da je za naše uslove sve ovo godinama i godinama daleko ali lepo je znati šta nas čeka kada za to budemo spremni.

Centralna konzola sadrži veliki broj dugmića koji su alternativa ekranu osetljivom na dodir. Dugmići nisu klasični već su su rešeni po sistemu površine koja je osetljiva na dodir, nalik touch padu na lap top kompjuterima.
Tokom vožnje, ispostavilo se da ovo zanimljivo rešenje i nije baš funkcionalno. Čitava poenta dugmića na centralnoj konzoli je da budu laka za upotrebu tokom vožnje, odnosno da možete da ih koristite bez gledanja tako što ćete ih napipati, upotrebiti i završiti sa njima do daljeg.

Na Amperi imate jednu veliku površinu na kojoj su delovi oko naziva funkcija osetljivi na dodir a tek po negde postoji mali reljefni dodatak koji služi za orjentaciju.

Takođe, tokom vožnje, moj suvozač je nekoliko puta greškom aktivirao "defroster" funkciju klima uređaja na centralnoj konzoli dok je podešavao parametre na ekranu iznad nje. Ta opcija između ostalog podešava klima uređaj da duva najjačim stepenom.

Problem je u tome što se dugme nalazi tik ispod ekrana na delu na kojem ljudi vole da oslone šaku dok podešavaju opcije u meniju. Kasnije, kada sam ja bio na desnom sedištu, istu stvar sam nekoliko puta greškom ponovio.
Preko daljinskog možete otvoriti i poklopac utikaèa i ukljuèiti rashlaðivanje ili zagrevanje kabine dok se auto još nalazi na strujnoj mreži
Da biste uključili Amperu potrebno je da pritisnete nožnu kočnicu i Power dugme koje je smešteno na centralnoj konzoli. Tom prilikom u kabini se emituju zanimljivi zvuci svaki put kada upalite ili ugasite auto, nalik su onima kada aktivirate Skype.

Osim aktiviranja detaljno opisanih ekrana, nema nikakvih drugih nagoveštaja da je auto spreman za vožnju.
Iza centralne konzole takoðe je prostor za sitnice
Ubacujete ručicu menjača u položaj D i krećete u potpunoj tišini. Sve ovo mogli ste da čitate prilikom opisa nekih hibrida, ali ta tišina kod njih ubrzo bi prestala jer bi došlo do aktiviranja motora sa unutrašnjim sagorevanjem.
Udobna sedišta i visoko postavljen naslon za ruke izmeðu njih èine vožnju opuštenom
Pri nižim brzinama, do 20 km/h, papučica kočnice deluje malo tupo i ne zaustavlja podjednako efikasno kao kada vozite brže. Ampera, kao i svi drugi automobili sa baterijom i elektromotorom ima sistem regenerativnog kočenja. On, najjednostavnije rečeno, služi za pretvaranje kinetičke u električnu energiju koja se inače prilikom kočenja standardnim automobilom pretvara u toplotu.

Zahvaljujući ovom sistemu kočenja, vlasnici hibrida i električnih vozila možda nikada neće menjati pločice na kočnicama jer ih upotrebljavaju samo pri niskim brzinama ili iznenadnim kočenjima.
I pozadi dva sedišta. Nude više mesta za noge nego za glavu. Staklo na petim vratima završava se iznad glava putnika što može biti neprijatno tokom vožnje po jakom suncu
Inženjeri su na konferenciji često spominjali da su dosta toga naučili iz hibrida koji su se do sada našli na tržištu, te da su se potrudili da iskorene sve žalbe na vozne karakteristike.

Odmah ću vam reći da se tu misli na „ležanje“ u krivinama i na oštriji odziv na pomeranje upravljača. Ampera je zaista odlična za vožnju ali i izuzetno nezahtevna.

Baterija u obliku slova T prostire se između prednjih pa sve do zadnjih sedišta i doprinosi stabilnosti vozila. Automobil jeste težak i to se oseti samo kada prelazite preko poprečnih neravnina na putu.
Karoserija je izuzetno čvrsta a upravljač nije potrebno puno pomerati prilikom skretanja. Holandija nije zemlja koja je isprsecana planinskim putevima na kojima sam mogao da se uverim u ovo, ali brojni kružni tokovi dali su mi uvid u sposobnosti ovog automobila.

Holandija zato jeste zemlja krcata saobraćajnim kamerama koje ili snimaju uslove u saobraćaju ili prekršioce. Sve kamere nisu vidno obeležene a neke su skrivene iza saobraćanjnih znakova.

Imaju i odlično rešenje na kružnim tokovima koje pomaže smanjenju broja nesreća i boljem protoku saobraćaja. Kada se približavate kružnom toku, treba da se prestrojite u odgovarajuću traku, u zavisnosti od toga gde želite da se isključite. Kada se prestrojite, u kružnom toku nema prestrojavanja, jer se duž linija traka nalaze ležeći policajci koji vas u tome sprečavaju.
Na prezentaciji održano je takmièenje u eko vožnji na kojem sam pobedio. Po dolasku na cilj, posle 83 km preðena na struju, mogao sam da preðem još 16km
Još jedna oblast kojoj je posvećena velika količina pažnje je NVH (Noise Vibration Harshness). Vožnja je, kao što i očekujete, izuzetno tiha. Buka koju proizvode veliki točkovi takođe je prigušena a prelaske preko neravnina Ampera podnosi kao da je napravljena iz jednog odlivka.

Kada savladate tehniku vožnje, u Amperi ste mirni oko 80 kilometara što bi, prema istraživanjima Opelovih stručnjaka, trebalo da zadovolji dnevne potrebe za vožnjom oko 80% vozača. Zbog opisanih unapređenja ali i načina prenose snage do točkova, neće vam biti lako da uvek budete svesni brzine kojom se krećete.

Pre svega jer izostaju oni subjektivni pokazatelji kao što su buka motora i neizbežno cimanje prilikom promene stepeni prenosa.

Zbog toga vozači bez iskustva konstantno ubrzavaju i jako koče kada voze ovakve automobile. To će se odraziti i na efikasnost vaše vožnje i ukupan domet sa jednim punjenjem baterije jer rade upravo suprotno od onoga što treba, a to je da vozite tečno i ravnomerno.
Drive mode dugme
Postoje četiri programa za vožnju Ampere.

"Normal" je onaj koji se automatski aktivira kada starujete auto. U ovom modu imaćete najveći domet sa jednim punjenjem baterije.

Sport“ mod možete upotrebljavati kada hoćete da dobro starujete sa semafora ili da malo date sebi oduška na krivudavom putu. Ovaj mod će iscediti bateriju znatno brže.

Hold“ je odlična opcija za čuvanje količine energije u bateriji na željenom nivou. Ovo je novost i na mom autu uvek mi je smetala činjenica da ja ne mogu da pauziram potrošnju struje iz baterije kada znam da će mi trebati kasnije (usponi ili gužve na Gazeli) već je auto sam uvek odlučivao šta je najefikasnije samo u tom trenutku vožnje.

Ova funkcija korisna je i za upotrebu u zonama sa ograničenom emisijom, kao što su urbana područja i gradski centri.

Mountain” mod namenjen je za prelaske alpskih prevoja, dakle za surove i jak oduge uspone. Potrebno ga uključiti petnaestak minuta pre uspona kako bi benzinac generisao dovoljno energije za prelaz preko uspona bez pada performansi.
A šta bude kada potrošite struju iz baterije? Jako tiho će se aktivirati benzinac koji neće menjati broj obrtaja kako vi dodajete gas. U zavisnosti od potrebe za strujom, benzinac se može vrteti do 4500 obrtaja. Prosečna porošnja benzina iznosi oko 2 litra na 100 kilometara a emisija CO2 je 40 grama po pređenom kilometre.
Baterija i kabl dug 6 metara ukljuèeni su u cenu. Potrebno je 4 sata da bi se baterija napunila iz najobiènije utiènice
Prosečna cena struje u Evropi je oko 0,20 evra za 1 KWh pa znači da će vas 100 kilometara vožnje koštati oko 3,20 evra. Ako na godišnjem nivou prelazite 15 000 kilometara, potrošćete 480 evra za struju.

Računica Opelovih menadžera dalje kaže da će vas ista godišnja kilometraža sa štedljivim dizelom koštati 1087 evra.
Ampera kojom sam pobedio na eko takmièenju
Osim podataka o potrošnji, u Opelu igraju i na garanciju koja je za bateriju je 8 godina ili 160 000 kilometara, niske troškove održavanja kao i naposeban tretman kupaca.

U Opelu će postojati 24h Hot Line sercis za vlasnike Ampere. Svaki vlasnik imaće svog agenta kojeg će moći da zove kako bi se izbegla situacija koju imamo prilikom poziva našim mobilnim operaterima, kada svaki put moramo sve ponovo da objašnjavamo.
Strategija pojavljivanja ne evropskom tržištu sastoji se iz nekoliko faza i naravno podređena je zemljama u kojima države podstiču kupovinu eko vozila. Holandija, Belgija, Luksemburg, Nemačka dobijaju prve Ampere krajem 2011. godine. U prvom kvartalu 2012. godine Ampera stiže u Italiju, Španiju, Francusku i Finsku.
U junu sledeće godine Ampera će se pojaviti u našem regionu, ali nijedna pripadnica bivše Jugoslavije nije na listi osim Slovenije. U Srbiji dobijate 100 000 dinara nazad posle kupovine ekološkog vozila.
Zapremina prtljažnika 310 litara
Svaki početak i svaka prmena izuzetno su teški procesi. Šta da kažem za situacije u kojima neko pokušava da prmeni svet? Veoma je važno da proizvode koje vam predstavljamo ne posmatrate kao nepotpune i nezavršene, jer to zapravo ne zavisi samo od proizvođača automobila

Čitave države i industrije treba da se priključe procesu "skidanja" sa nafte, zajedno sa nama, vozačima.
U SAD Chevrolet Volt, u Evropi Opel Ampera
Kada je razvoj globalne automobilske industrije u pitanju, mislim da smo u trenutku koji odgovara onome u kojem su naši preci još uvek koristili konje i krave za pokretanje kola a na planeti je postojalo tek nekoliko automobila.

Oni su bili bučni, nebezbedni i nenormalno komplikovani prilikom upotrebe da bi izazvali bilo šta osim straha kod prosečnog vlasnika zaprežnog vozila.

Da biste pokrenuli motor trebalo je iščašiti rame prilikom okretanja kurble a ne mogu ni sa zamislim kako su se ljudi snalazili za gorivo. Verovatno su ga dovozila zaprežna kola.

Više fotografija pogledajte u našoj Galeriji

Ampera E-drive: Pobeda u Hagu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: