U čemu će se voziti William i Kate?

U Londonu 29. aprila venčaće se princ William i njegova izabranica Kate Middleton koja će se do Vestminsterske opatije voziti u limuzini dostojnoj jedne ovakve ceremonije.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2011.

09:03

Default images

U pitanju je limuzina vredna milion funti, Rolls-Royce Phantom IV, ista ona koja je napadnuta u prošlogodišnjim studentskim protestima; po njoj je prosuta bela farba i zadnji prozor je razbijen.

Međutim, luksuzno vozilo je popravljeno i spremno za venčanje. U njemu će se prinčeva izabranica voziti do Vestminsterske opatije. Krov vozila je od stakla, tako da će radoznali posetioci moći da vide mladu.

Rolls-Royce Phantom IV je najekskluzivniji model ove marke ikada napravljen. Između 1950. i 1956. godine napravljeno je samo 18 primeraka, isključivo za visoke zvaničnike i kraljevske porodice. Danas postoji 16 primeraka ovog modela.

Ova limuzina dugačka je 5.770 mm i široka 1.950 mm, dok međuosovinsko rastojanje iznosi 3.683 mm.

Za pogon je zadužen 5,7-litarski motor koji omogućava prelaženje dugih distanci veoma sporo, što je i stil vožnje adekvatan za kraljevske i slične ceremonije.
Koèija iz 1902. godine
Kada postanu muž i žena, William i Kate će se voziti do Bakingemske palate u otvorenoj kočiji iz 1902. godine. U istoj kočiji, princ Charles i princeza Diana vozili su se nakon svog venčanja 1981. godine.

"Ova kočija godinama se koristila za kraljevska venčanja; u njoj su se vozile princeza Diana i vojvotkinja od Jorka Sarah Ferguson", kaže poznati restaurator kočija Martin Oates.

Ako bude padala kiša, novopečeni par voziće se u "staklenoj" kočiji sa zatvorenim krovom iz 1881. godine.

Pratite naš specijal Kraljevsko venčanje

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: