Alfa Romeo Giulietta 2,0 JTD 170

Alfa Romeo pravi automobile koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Velika većina ih voli, a ostali je mrze, nema neopredeljih. Nova Giulietta je model koji će čak i najveće "neverne Tome" uspeti da ubedi da razmisle o kupovini "alfe".

Izvor: B92

Nedelja, 30.01.2011.

08:02

Default images

Piše: Ivan Katunac, Izvor: Auto magazin

Test novog Alfinog modela niže srednje klase mogli bi da počnemo pričom o Šekspiru, o Milanu, Italiji, ljubavi i strasti. Međutim, to ćemo ostaviti za neku drugu priliku, zato što ona, Alfa Romeo Giulietta, zaslužuje da punu pažnju posvetimo samo njoj.

Giulietta se nije pojavila neočekivano i nije previše iznenadila poznavaoce svojim izgledom. O tome kako će "alfe" izgledati, saznali smo pre nekoliko godina, kada je predstavljen MiTo. Naravno, dizajneri su bitno poboljšali i evoluirali osnovnu ideju, tako da novi model deluje sveže, agresivno i sportski, a opet prepoznatljivo, tipično u Alfinom stilu.

Duža karoserija i međuosovinsko rastojanje su prijali dizajnu, tako da je auto mnogo proporcionalniji, skladniji u odnosu na MiTo. Pored prepoznatljivog "nosa" automobila, dizajneri su se potrudili i oko zadnjeg dela. Svetlosna grupa je dizajnirana po najnovijoj modi, sa uskim linijama koje zrače svetlo, koja su uvijena na unutrašnjoj strani i po mraku podsećaju na neku pticu predatora koja sa visoke stene merka svoj plen.

Izgled testiranog automobila poboljšan je legendarnim 18 inčnim aluminijumskim naplacima dizajniranim u stilu "telefonski brojčanik", za koje se doplaćuje.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4350/1800/1465 mm
Sa zadovoljstvom konstatujemo da je Giulietta sa lakoćom dostigla, pa u nekim segmentima i prestigla, svoje konkurente. Pri tome, imajte na umu da je Alfa Romeo premijum brend i da ga poredimo sa ekvivalentnim markama.

Šta nas je to oduševilo? Pre svega, to je činjenica da ni na jednom detalju nismo uspeli da pronađemo znake da se štedelo, da upotrebljen jeftiniji materijal, da je nešto urađeno na brzinu, da je neki deo tu samo da popuni prostor.

Takođe, dopada nam se lakoća kojom nas automobil ubeđuje da se zaista nalazi u premijum klasi. Osećaj ovoga je skup mnogo sitnica, koje su ovaj put vrlo ubedljive, počevši od osećaja rada kvake na vratima, preko težine vrata, pa do pogleda u unutrašnjost i osećaja koji svim vašim čulima pruža kada sedne u njega.

Verujte nam, u ovom slučaju fotografije ne mogu da dočaraju ni pola onoga što možete doživeti u kontaktu sa Giuliettom.
Kabina je dizajnirana u jednostavnom, ali ne i minimalističkom stilu. Komandnom tablom dominira široka lajsna od aluminijuma (što ulazi u "sportski paket 2" za koji se doplaćuje), a u to su vešto uklopljeni brojni detalji koji su tu, pre svega, da bi poboljšali ergonomiju.

Dopao nam se način kako su rešeni prekidači na sredini centralne konzole. Oni su istureni i aktiviraju se pritiskanjem na gore, ili dole, kao kod aviona.
Od jedne "alfe", pa čak i dame kakva je Giulietta, očekuje se da bude sportski drčna i već prvi utisak, a to je položaj za upravljačem, obećava. Sedi se vrlo nisko, zavaljeno i opušteno, sa dobro postavljenim točkovim upravljača, ručicom menjača i nožnim komandama. Ipak, ovo ne znači da će vam biti neudobno, naprotiv. Sedišta presvučena kožom koja je proštepana crvenim koncem vrlo su mekana i vi ne sedite na njima, već bukvalno ulazite u njih, kao u fotelju. To opet znači da bočni oslonci za telo u krivinama nisu baš namenjeni trkama, ali nisu ni neupotrebljivi.

Nisko sedište i debelo tapaciran krov i nosači krova ograničavaju vidno polje, tako da i pored preglednih retrovizora i senzora za parkiranje, dok se ne naviknete, uvek imate osećaj da ćete zakačiti nešto na uskom parkingu.
Zapremina prtljažnika: 350 l
Giulietta je dugačka 4,35 i široka 1,8 metara, odnosno spada u prosek niže srednje klase. Takva je situacija i u kabini što se tiče mesta, prosečna.

Vozač i suvozač mogu da se raskomote, međutim, pozadi nema previše mesta ako neki dvometraš prednje sedište pomeri do kraja unazad.

Prtljažnik od 350 litara je upotrebljiv zahvaljujući pravilnom obliku. Klupa je podeljena u odnosu 60/40 i možete da je oborite, ako vam nije žao da u ovakvom automobilu prenesete kabasti teret.
Kao što se i očekuje od jednog premijum brenda, auto je opremljen tako da vas maksimalno "mazi i pazi" u svakom trenutku.

Automatski klima-uređaj sa dve zone, centralna brava sa daljinskom komandom, radio sa CD-om koji čita MP3 sa šest zvučnika, multifunkcionalni kožom obloženi upravljač, električni pokretači svih stakala i retrovizora, putni računar, DNA, Blue and Me i Start-Stop sistemi spadaju u standardni Distinctive paket.

Tu je i kompletna bezbednosna oprema, počevši od šest vazdušnih jastuka, pa sve do elektronike koja ispravlja vozačeve greške. Uz novu Giuliettu se kao racionalan izbor nameće novi JTD turbo dizel motor od dva litra. Kažemo racionalan, pošto se uz ovakvu "lepoticu" ipak više slaže urlik nekog benzinca.
Novi motor je očigledan napredak u odnosu na dobro poznati turbo dizel od 1,9 litara. Radi uglađenije, turbo rupa mu je još manje izražena, iako razvija čak 170 konjskih snaga i spremna je da povuče i ispod 1500 o/min.

Lako prima gas i rado se "obrne" sve do limitera. Maksimalna brzina je deklarisana na 218 km/h, a za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h potroši osam sekundi.

Čak nas je i potrošnja iznenadila. Test smo završili prosekom od 7,1 litara. Na otvorenom troši između četiri i osam litara u zavisnosti od vrste puta i stila vožnje, dok u gradu troši između sedam i po i devet litara. Ako auto vozite baš silovito i bahato, potrošnja će doći do deset litara na 100 kilometara, ali ne više, što je takođe odličan rezultat.
Snaga: 125 kW (170 KS) pri 4000 o/min
Došli smo do dela koji mnoge najviše zanima, a to je ponašanje u vožnji, pošto "alfa" važi za sportski auto. Počećemo od zaključka, a od glasi – odlično!

Ono što je na nas ostavilo najjači utisak je koliko se auto zrelo ponaša. U običnoj vožnji Giulietta se ponaša kao mnogo veći i teži automobil. Čvrsto je povezana sa podlogom i, pre svega, izuzetno dobro upija sve vrste neravnina na putu. Tek kada je brže poterate u krivine, počinje da komunicira sa vama u maniru pravog sportskog automobila.

Upravljač je vrlo precizan, prilično tvrd i dobro prenosi informacije o podlozi. Ogibljenje je dovoljno tvrdo da ne dozvoljava naginjanje, odlično skreće, a auto trpi velike brzine u krivini. Čak i kada dostignete limit, nije nervozna, vrlo polako popušta prednjim točkovima i dozvoljava kontrolisano proklizavanje uz gas. Nema nikakvih vibracija upravljača, poskakivanja točkova po neravninama i neočekivanih reakcija. Dakle, kao što smo rekli, vrlo zrelo.
Maksimalna brzina: 218 km/h
A opet, sa druge strane, ako hoćete i umete, prilikom ulaska u krivinu upravljačem možete da precizno "bacite" zadnji deo i tako idealno namestite auto za izlazak iz krivine.

Zahvaljujući elektronski kontrolisanom diferencijalu nazvanom "Q2", obrtni moment se u trenutku prepraspoređuje između prednjih točkova za najbolji mogući izlaz iz krivine. Nema puno automobila u C segmentu koji imaju ovako dobar i zreo "hendlig".
Napraviti zaključak testa ovakvog automobila vrlo je lak. Pred nama je vrlo zreo i kvalitetan automobil koji zaista nikoga neće ostaviti ravnodušnim, čak ni one koji poslovično ne vole italijanske auotmobile.

Premijum brend ima i premijum cenu. Najjeftinija Giulietta košta 19.500 evra, a za testirani automobil sa dodatnom opremom treba izdvojiti 30.868 evra, što je u okvirima u kojima se kreće i konkurencija.

Informišite se više o paketima opreme i cenama za Giuliettu

Cena svih redovnih servisa do 100 hiljada kilometara za Alfa Romeo Giuliettu 2,0 JTD iznosi oko 124 hiljade dinara.
Pneumatici: 225/40 R18
Odlična izolacija

Dizelaš je prilično dobro izolovan, ali se na leru i pri nižim brzinama ipak čuje brundanje. Na višim, putnim brzinama, motor i vazduh se gotovo u opšte ne čuju, ali se zato na lošem asfaltu čuju penumatici. Ipak, i taj zvuk opraštamo Alfi, pošto smo vozili na ogromnim "osamnaesticama" u dimenziji 225/40, pa još u zimskoj verziji.
Individualizacija

Auto koji vam prikazujemo ima dosta dodatne opreme. Tu je pre svega Sport pack 2 koji sadrži sportski podešeno, spušteno oslanjanje točkova, aluminijumske "osamnaestice", bočne sajtne, hromirana kućišta retrovizora i umetke od aluminijuma. Ovaj paket košta dve hiljade evra i svakako ga preporučujemo.

Na spisku opreme koja je dokupljena nalaze se još i kožna sedišta, obojena kočna klješta, zadnji parking senzori. Od svega nabrojanog, zaista ne razumemo zašto se parking senzori doplaćuju uz najbogatiji paket opreme?
"Plavac" i ja

U saradnji sa Microsoftom, Alfa je razvila sistem za uparivanje mobilnog telefona i podešavanje audio-sistema. Sve što treba da uradite je da pritisnete čuveno Windows dugme na volanu i da se siti "ispričate" sa autom dok ne podesite sve parametre. Preporučujemo vam da to ne radite u toku vožnje.

Start-stop na dizelašu

Giulietta je prvi auto sa dizel motorom koji ima "start-stop" sistem koji smo vozili. Kada se zaustavite, ako izbacite menjač iz brzine i pustite kvačilo, motor se ugasi. Čim pritisnete kvačilo motor se startuje. Ipak, paljenje nije trenutno kao kod benzinca, tako da vam treba trenutak strpljenja kako ne bi ugušili motor prilikom polaska.
Ubrzanje 0-100 km/h: 8,0 s
Za i protiv

Za:
Dizajn
Kvalitet izrade
Ponašanje na putu
Imidž
Motor

Protiv:
Spor menjač
Brundanje motora na leru
Cena

Auto Ocena:
Alfa Romeo pravi automobile koji se obično kupuju srcem. Međutim, Giulietta je toliko dobra u svim oblastima da je treba kupiti i iz racionalnih razloga.
Alfa Romeo Giulietta 2,0 JTD 170 Distinctive
Zapremina 1956 ccm
Snaga 125 kW (170 KS) pri 4000 o/min
Maks. obrtni moment 350 Nm pri 1750 o/min
Menjač 6 stepeni, manuelni
Dimenzie (dužina/širina/visina) 4350/1800/1465 mm
Međuosovinsko rastojanje 2635 mm
Zapremina prtljažnika 350 l
Zapremina rezervoara 60 l
Masa 1320 kg
Pneumatici 225/40 R18
Maksimalna brzina 218 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h 8,0 s
Potrošnja (otvoreno/kombinovano/grad) 4,2/4,9/6,0 l/100 km
Emisija CO2 128 g/km (Euro 5)
Garancija 2 godine
Oprema
ABS, BAS, VCD, EDB, ASR standard
Prednji vazdušni jastuci standard
Bočni vazdušni jastuci standard
Vazdušne zavese standard
Tempomat standard
Senzor za kišu i farove standard
LED dnevna svetla standard
Automatski klima uređaj standard
Multifunkcionalni kožni volan standard
El. podizači svih prozora standard
Radio CD MP3 sa AUX standard
Blue & Me standard
DNA standard
Start&Stop sistem standard
Kožna sedišta opcija
Alu felne od 18 inča opcija
Sportsko oslanjanje opcija
Parking senzori opcija


Više fotografija Alfa Romeo Giuliette pogledajte u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: