BRC uređaj na Citroenu C4 1,4 16V

Uz moderan četvorocilindrični benzinski motor Citroena C4 1,4 16V odlično se uklapa najnoviji BRC-ov sistem za ubrizgavanje gasa, koji prepolovljuje cenu eksploatacije i bitno umanjuje emisiju štetnih izduvnih gasova.

Izvor: B92

Subota, 02.10.2010.

18:24

Default images

Piše: I. Katunac, Izvor: Auto magazin

Citroen C4 je popularan auto u Srbiji, a kako se približio kraju svog veka, stigle su i brojne akcije i snižavanje cena, tako da je postao bolja ponuda od mnogih automobila iz B segmenta.

Najtraženija je verzija sa benzinskim motorom od 1,4 litra, koja se dobro snalazi i u gradskoj vožnji i na otovorenom drumu.
Ipak, ovo je relativno slab benzinac, tako da je za bolje performanse potrebno snažnije stiskati papučicu gasa i terati ga u više obrtaje. To neminivno sa sobom donosi povećanu potrošnju goriva.

Kao logično rešenje za smanjenje troškova vožnje preporučujemo ugradnju sistema za tečni naftni gas (TNG), kao što je uradio vlasnik Citroena koji vam prikazujemo.

Kada smo otvorili poklopac motora, iznenadili smo se što nismo mogli da primetimo ni jednu komponentu gasnog uređaja. Isparivač i filter gasa su skriveni ispod fabričkih poklopaca, dok je rejl sa brizgaljkama smešten sa zadnje strane motora, prema zidu kabine, tako da nismo mogli da ga vidimo ni kada smo skinuli poklopac sa glave motora.
U Citroen je ugrađen BRC-ov sistem za ubrizgavanje gasa pod nazivom "plag end drajv" (Plug & Drive). Više puta smo pisali o ovom uređaju, a sada ćemo samo da ponovimo da ovaj BRC-ov model funkcioniše na sličnom principu kao moderni "komonrejl" dizel motori.

Naftni gas se nalazi u bocama pod pritiskom od oko deset bara u tečnom stanju. U isparivaču se on smanjuje na radni pritisak, zatim prelazi u gasovito stanje i doprema se u zajednički vod (dakle "komonrejl") u kojem su smeštene elektronski kontrolisane brizgaljke.
Računar BRC-a funkcioniše po principu otvorene petlje, odnosno proračunava potrebe motora za gasom u odnosu na njegovo opterećenje.

U suštini, glavne informacije o potrebama za količinom goriva u svakom trenutku uzima od računara benzinskog motora koji preko lambda sondi ima precizan uvid u trenutno sagorevanje.
Interesantno je da je fabrički sistem ubrizgavanja benzina u Citroenu vrlo napredan, tako da nije bilo potrebe za instaliranjem dodatnih senzora za pritisak i temperaturu vazduha, već gasni uređaj sve potrebne parametre preuzima od benzinskog (fabričkog) računara.
Prvi vlasnik

Auto koji vam predstavljamo je kupljen nov u Srbiji, a gasni uređaj mu je ugrađen nakon što je istekla fabrička garancija. Iz razgovora sa vlasnikom, saznali smo da mu je ovo prvi automobil koji koristi alternativna goriva i da se iznenadio što auto nije izgubio na performansama.

Njegov stil vožnje je nešto žustriji, tako da mu Citroen troši između devet i dvanaest litara benzina, odnosno između deset i trinaest litara gasa. Sa toroidnim rezervoarom bruto zapremine 42 litra, autonomija po gradu iznosi oko 250 kilometara. Potrošnjom je više nego zadovoljan, pošto je izračunao da za gorivo izdvaja sličnu sumu kao za Citroen C4 1,6 HDI, koji je vozio pre ovog benzinca.
Prekidač

Novi BRC uređaji imaju izmenjen prekidač, koji je sada kružnog oblika i na sebi ima jedan taster i pokazivač nivoa gasa u rezervoaru. Promena goriva koje auto troši vrši se jednostavnim pritiskom na taster.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: