Istorija: Golf Mk 1 Limited Edition

Posle tri i po decenije Volkswagen je ugasio proizvodnju Golfa prve generacije koji se proizvodio u pogonu u Južnoj Africi. Za tu priliku, radnici fabrike u Uitenhageu napravili su ispraćaj nalik onom koji je imao Hase u čuvenoj pesmi "Zabranjenog pušenja".

Izvor: B92

Nedelja, 29.08.2010.

10:50

Default images

Piše: A. Derbogosijan, Izvor: Auto magazin

Prva generacija Golfa napravila je revoluciju u autoindustriji. Bio je to prvi Volkswagenov "hečbek" sa motorom i pogonom smeštenim napred.

Te 1974, njegove oštre linije i kompaktan oblik napravili su pravi bum na tržištu. Tada je nastala i takozvana "golf generacija" ljudi, koja i dan danas ima armiju pripadnika i u našoj zemlji.

Ipak, treba reći da se iza ovog čisto nemačkog automobila krije jedan Italijan. Za dizajn prve generacije Golfa bio je zadužen Đorđeto Đuđaro i njegov studio Ital dizajn.
Proizvodnja Golfa Mk 1 (mark 1 na eng. – prva generacija) trajala je deset godina, i za to vreme su se pojavile limuzinska verzija pod nazivom "džeta", sportska "GTI" verzija i naravno kabriolet koji je "živeo" sve do 1993. godine.

Druga generacija je uspela da podigne slavu prethodnika na još viši nivo, a zatim je usledila plejada modela sa oznakom Golf koji jesu imali dobar tržišni uspeh, ali ne i šmek i šarm koji je sa sobom nosio prvi Golf.

Možda to jeste pomalo tužno, ali u Volfsburgu za tim ne žale jer su im i ostale generacije donele željeni profit.
Vratimo se junaku naše priče Golfu Mk 1, koji je posle zatvaranja proizvodnih traka u Evropi nastavio da živi svoj život, pomalo usamljenički, u Južnoj Africi.

Produkcija u pomenutoj fabrici u Uitenhageu počela je 1978. godine i do 1984. ovaj model se proizvodio pod originalnim nazivom – Golf. Od te godine dobija novo ime Citi, koje je zadržao sve do kraja 2009, kada je i ugašena proizvodnja.

Tokom više od tri decenije proizvodnje na jugu Afrike, Golf tj. Citi proizveden je u više od pola miliona primeraka, što je ogromna cifra kada je "crni kontinent" u pitanju.
Popularnost ovog modela povećavale su i specijalne edicije kojih je bilo ukupno jedanaest.

Citi je, tako postao automobil koji je motorizovao Južnu Afriku. Bio je jeftin, pouzdan i "u trendu", a do pre nekoliko godina je konstantno bio na prvom mestu po prodaji u JAR.

Čak je i 2009. godine, u poznom dobu, uspeo da bude u pet najprodavanijih modela u ovoj zemlji.
Kako bi se dostojno oprostili od svog "ljubimca", čelnici Volkswagena u Južnoj Africi odlučili su da se napravi specijalna edicija pod nazivom Citi Mk 1 limited, koja će biti proizvedena u samo hiljadu primeraka.

Kako bi se potvrdio ekskluzivitet, svaki automobil iz ove serije će imati jedinstvenu metalnu pločicu sa serijskim brojem od 1 do 1000.

Seriju Mk1 pokretaće će benzinski motor zapremine 1,6 litara sa 101 konjskom snagom koji ispunjava ispunjava tek Euro 2 normu.
Mk 1 ima aluminijumske naplatke od 15 inča i dvostruki završetak izduvnog sistema sa "lulama" visokog sjaja.

Isporučuje se samo u dve boje: crnoj i "senka" plavoj.

Pored zatamnjenih stakala, na ovom Citiju su tonirana i zadnja svetla koja imaju nešto moderniji dizajn, kao i prednja svetla u GTI stilu.

Ceo automobil je dodatno spušten, tako da deluje agresivnije.
U enterijeru dominira crna boja sa srebrnim detaljima i crvenim štepom na sedištima. Kad smo već kod sedišta, ona su sportska, izrađena u kombinaciji kože i platna i modernog dizajna.

Izgled kokpita "pozajmljen" je od prve generacije Skode Fabije ali je dosta dobro uklopljen u postojeće okruženje. Volan je trokraki, obložen kožom, a ručica menjača je, simbolično, u obliku loptice za golf.

Da bi se naglasilo da je reč o posebnoj ediciji, tu su i patosnice sa specijalnim logom Mk 1.
Cena ove specijalne verzije Golfa I na tržištu Južne Afrike je nešto više od deset hiljada evra.

Za "golfoljupce" iz Srbije to, verovatno, i nije prevelika cena, a i mi znamo nekoliko ljudi koji se ne bi libili da pređu pola sveta i nabave sebi jedan od poslednjih primeraka ovog legendarnog automobila.

Na žalost, postoji još jedna velika prepreka - uvoz automobila koji ispunjavaju samo Euro 2 normu nije dozvoljen.
Fenomen Golf u Jugoslaviji

Popularni "sarajevski Golf" uzdrmao je, svojevremeno, SFRJ i doneo do nas miris Zapada. U vreme kada su našom bivšom državom vladali "stojadin" i "fića" i "tristać", Golf je bio pravi statusni simbol.

Tvornica automobila Sarajevo, poznatija kao TAS, bila je zajednički projekat UNIS-a i nemačkog Volkswagena, s tim da je sarajevska firma bila većinski vlasnik sa 51 posto akcija.

Sa produkcijom Volkswagenovih modela krenulo se 1969. kada je počelo sklapanje legendarne "bube". Prvi Golf sa oznakom "J" sišao je sa proizvodnih traka 1976. godine. "Jedinica" se pravila do 1985. kada se proizvodnja ustalila na 15 hiljada primeraka godišnje.

Polovina prozivodnje TAS-a je odlazila na tržište Slovenije, na Hrvatsku i BiH je odlazilo po dvadesetak procenata, dok je preostalih 10 posto prodato u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Naredna generacija Golfa, postigla je još veći uspeh i postala pravi mega hit u SFRJ, ali to je priča za neku drugu priliku.
Volkswagen Citi Mk1 Limited
Zapremina 1595 ccm
Snaga 74 kW (101 KS) pri 5400 o/min
Obrtni moment 140 Nm pri 4400 o/min
Menjač 5 stepeni, manuelni
Dimenzije (dužina/širina/visina) 3815/1610/1370 mm
međuosov. rastojanje 2400 mm
zapremina prtljažnika 260/869
maksimalna brzina 180 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 9,7 s
potrošnja (otvoreno/grad/kombinovano) 6,1/10,7/7,8 l/100 km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: