BMW X5 xDrive 3,0d

BMW je prilikom konstrukcije nove generacije popularnog SUV-a X5 odustao od ultimativno sportskog karaktera i napravio pravu drumsku krstaricu. Testirani auto nas je oduševio pojedinim uređajima sa kojim smo se po prvi put sreli u praksi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.06.2010.

15:13

Default images

Piše: I. Katunac; Izvor: Auto magazin

BMW je dugo forsirao samo limuzine i tek pre desetak godina je proširio svoj asortiman na vrlo popularne SUV-ove. Iako su se u klasu urbanih terenaca uključili na kraju, modelom X5 su postavili nove standarde, koji se pre svega tiču prestiža i performansi.

Prva generacija je postala vrlo popularna, tako da je 2006. godine predstavljena druga generacija, sa bitno poboljšanim dizajnom i mehanikom.

Na testu se našla verzija sa trolitarskim šestocilindričnim turbo-dizel motorom.
Iako je karoserija glomazna i visoka, osnovne dizajnerske ideje su pozajmljene od limuzine "serije 5".

Za razliku od prve verzije koja je pravi orman na točkovima, aktuelni X5 je zaobljen, proporcionalan i elegantan, tako da niko i nikada ne može da ga zameni za neku radnu mašinu.

Zbog svog očiglednog prestiža, često je viđen u otmenim delovima gradova, kraj "fensi" kafića, a i redovan je "partner" poslovnih ljudi.
Dimenzije: 4855 (dužina) /1935 (širina) /1775 (visina) mm
Kabina je onakva kakvu bi i očekivali od ovakvog SUV-a. Osnovni dizajn je takođe "prepisan" od "serije 5", ali je dorađen u skladu sa mišićavim nastupom celog automobila.

O kvalitetu materijala ne treba previše trošiti reči. Koža na sedištima je vrhunski meka, a svi plastični elementi imaju prijatan gumenasti osećaj pod prstima.

Sedišta i upravljač se podešavaju električnim putem u svim pravcima, tako da možete da se smestite baš onako kako vam odgovara.

Centralna konzola je produžena između prednjih sedišta i to je iskorišćeno da se naprave oslonci za ruke. Ispod njih se nalazi vrlo velika kaseta.
Maksimalna brzina: 216 km/h ; Ubrzanje: 0-100 km/h za 8,1 s
Kod ovakve vrste automobila, lakše i brže bi bilo navesti šta u opremi nedostaje, nego šta sve sadrži.

Pored stavki poput klima uređaja sa dve zone, tempomata, električnih pokretača svih prozora i spoljnih retrovizora, automatskog menjača sa šest stepeni prenosa, uređaja za prenos snage na sva četiri točka, kožnih sedišta, automatike farova, brisača i unutrašnjeg retrovizora koje su već postale standard, u test autu smo se sreli sa nekim uređajima koji nisu tako česti.
Recimo, jedan od pionirskih uređaja, koji će se sigurno proširiti i na niže klase automobila je automatika dugih svetala. Ovaj uređaj automatski uključuje duga svetla ako uslovi saobraćaja to dozvoljavaju. Senzori na volšeban način prepoznaju da li ispred ima vozila i da li neko dolazi u susret i na osnovu toga pali oborena ili duga svetla.

Priznajemo, bilo nam je potrebno malo vremena da se naviknemo na novotariju i naučimo da joj verujemo. A, uverili smo se da senzori nikada ne greše, tako da nema bojazni da ćete zaslepiti druge učesnike u saobraćaju.

Ovaj i slični sistemi u u testiranom BMW-u olakšavaju posao vozača i spuštaju nivo stresa na minimalnu meru, što je u našem užurbanom društvu kvalitet koji može da bude presudan prilikom odluke o kupovini.
Snaga: 173 kW (235 KS) pri 4000 o/min
BMW-ovi automobili su poznati po svom sportskom karakteru, međutim, ovaj veliki SUV nema ni približno agresivni temperament kao limuzine.

Ogibljenje je podešeno prilično mekano, tako da se dosta naginje u krivinama, a na neravnom putu se zaljulja i vozaču pruža pomalo gumenast osećaj. Naravno, to ne znači da je nepouzdan ili nesiguran.

I pri maksimalnoj brzini je potpuno miran, a iz krivina se možete izvući i ogromnim brzinama zahvaljujući dobro podešenom sistemu za prenos snage i elektronici koja kroti svaku vrstu zanošenja.

Ipak, očigledno je da ovo nije auto koji će vas terati da vozite sportski, već je, pre svega, zamišljen kao transkontinentalna krstarica.
U takav imidž se odlično uklapa šestocilindrični turbo dizel motor koji snagu prenosi preko šestostepenog automatskog menjača.

Sa 235 "konja" i maksimalnim obrtnim momentom od 520 Nm, bez muke se nosi sa dve tone teškim terencem. Iz mirovanja do "stotke" ubrzava za 8,1 sekundu, a maksimalna brzina je 216 km/h.
Od ovakvog automobila ne možete očekivati vrhunske rezultate u ekonomičnosti i pored modernog dizela u nosu. Test smo završili sa prosekom od 13,2 litra.

Na magistralnim putevima potrošnja se kreće oko osam litara, a na autoputu od sedam, pa do dvadeset, u zavisnosti od toga da li poštujete propise u Srbiji, ili na nemačkom Autobanu isterujete "konje" do kraja.

Cena je primerena ovakvom automobilu i znački koju ponosno nosi. Verzija sa trolitarskim dizel motorom košta od 59.894 evra na više. Više o opremi i cenama saznajte ovde

Za čitaoce kojima brojke na ekranu puno znače:
Zapremina prtljažnika: 620/1750 l
Oprema
Prednji i bočni vazdušni jastuci standard
Vazdušne zavese standard
Automatski klima uređaj standard
Elektronska parkirna kočnica standard
Senzori za parkiranje standard
Tempomat standard
Radio/CD/MP3 standard
Alu felne standard
Bluetooth hands free konekcija za telefon standard
Ksenonski farovi standard
Automatska duga svetla standard


BMW X5 3,0d
Zapremina 2993 ccm
Snaga 173 kW (235 KS) pri 4000 o/min
Obrtni moment 520 Nm pri 2000 o/min
Menjač automatik, 6 stepeni
Dimenzije 4855 (dužina) /1935 (širina) /1775 (visina) mm
Međuosovinsko rastojanje 2935 mm
Zapremina prtljažnika 620/1750 l
Maksimalna brzina 216 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h 8,1 s
Potrošnja 13.7 (grad)/ 8.2 (otvoreno) / 10.2 (prosečno) l/100 km


Pogledajte više fotografija u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: