Volkswagen Touran 1.6

Vozila za udoban prevoz više od pet putnika ili pet putnika i mnogo, mnogo prtljaga, na tržištu su prisutni već decenijama. Dok ovaj porodični koncept u SAD već dugo beleži prodajne uspehe, ovakvi automobili su u Starom svetu rezervisani za taksi službe ili za turističke operatore koji svoje putnike sa aerodroma voze na manje ili više udaljene destinacije.

Izvor: B92

Utorak, 26.01.2010.

15:45

Default images

Piše: Andrej Klemenčič.

Touran je jedan od dva MPV-a svetskog automobilskog giganta Volkswagen. MPV je skraćenica za Multi Purpose Vehicle ili višenamensko vozilo - što znači da u njemu možete da vozite pola razreda dece u školu, možete skockani da odete na sastanak ali i da prebacite poveće jagnje u pečenjaru.

Uspešan prodajni život ovih dnevnih soba na točkovima započeo je legendarni Volkswagen Type 2, zaštitni znak Woodstocka i svega što je označavalo Flower Power vremena, a kasnije porodična putovanja na srednjedalmatinsku obalu. U kasnim sedamdesetim i ranim osamdesetim, ova vozila nekako su izašla iz mode, da bi se pobedonosno vratila 1984. godine sa Renaultovim modelom Espace, koji je doneo svemirski revolucionaran dizajn i koncept MPV-a je oživeo.
Volkswagen je 1995 lansirao vozilo Sharan iz segmenta velikih MPV-eva. Ime perzijskog izvora znači nosač kraljeva. Uprkos plemenitom imenu, Sharan je svoje kupce našao pre svega među taksistima srednjeevroskih zemalja, dok ostatak populacije nikada nije mogla da prihvati njegov kabasti dizajn. Uz mnogo tesanja dimenzija 2003. pojavio se Touran, kompaktni MPV, koji je vratio osmeh na lica šefova nemačkog automobilskog koncerna.

Ovaj znatno manji automobil od Sharana nudio je i sasvim drugačiji koncept vožnje. Dok se vrh Sharanove palete motora završavao sa šestocilindrašem VR6 uzetim iz istoimenog Golfa, koji danas, nešto prerađen, kupcima nudi 209 konjskih snaga, njegov najjači dizel i danas ima „samo“ 150 konjskih snaga, uprkos dimenzijama ove putne krstarice.
Kod Tourana, ista dizelska kubikaža u najnovijem motornom izdanju 2.0 TDI DPF nudi 170 konja, a najjači benzinski motor je 1.4 litarski, steroidni TSI sa takođe 170 konjskih snaga.

Kada sam na autoplacu preuzeo ovog Tourana, čije je ime kombinacija reči tour i Sharan, moje zadovoljstvo da se radi o 2007. godine restilizovanom modelu, što se najlakše vidi na rubovima zaobljenih prednjih svetala, dopunio je pogled na obrtomer koji je crvenu zonu završavao brojem osam. Jedan pogled na saobraćajnu dozvolu bio je dovoljan da radost splasne.
Ipak, atmosferskom 1.6-litarskom motoru sa 102 konjske snage i menjaču sa pet brzina želeo sam da dam šansu. Da to nije bilo sasvim opravdano, automobil pokazuje već na prvim kilometrima autoputa, gde se ubrzava ne iz četvrte, već iz treće brzine.

Kada jednom „prešaltate“ u petu, zaboravite na preticanje. Iako su fabrički podaci za ovaj automobil 12.9 sekundi do 100 kilometara na sat, učiniće vam se da možete da pogledate Beh Hura dok kazaljka konačno ne pokaže trocifrenu vrednost. Do maksimalnih 179 kilometara na sat se pretpostavljam dolazi uz pomoć jakog vetra u leđa.

U čemu je onda tajna desetina hiljada nemačkih državljana turskog porekla koji u baš ovakvom vozilu krstare glavnim autoputnim pravcem Srbije ka svojoj anadolskoj pradomovini?
Volkswagen Touran je idealan automobil za porodična putovanja. Možda ne baš autoputem gde ovakav motor zaista ne omogućava opuštenu vožnju, ali vožnja regionalnim putem od Beograda do Smedereva teško da može da bude lepša od one koju sam iskusio u Touranu.

Pošto je smederevski put poznat po tome da bi bilo potrebno nekoliko stotina hiljada tona asfalta da bi ga doveli u vozno stanje, Touranovi amortizeri i šasija nikad previše odzivni, ali nikad pretvrdi, pokazuju se savršenom kombinacijom.
Dok sa visokih sedišta uživate u pogledu na krajolik kroz ogromne staklene površine, shvatate da je Volkswagen jedna od retkih fabrika gde će vas zadovoljiti već osnovna postavka četiri prednja zvučnika i MP3 player.

Trokraki volan bez dugmića upravlja vozilom sa dovoljno preciznosti i mekoće da vam u dnevnoj sobi fale još samo dobra knjiga i bourbon. Naravno da ćete havanku, koja je neizostavna pratilja pomenutog dua, moći upaliti na dugmencetu prednje konzole, jer ovaj automobil nudi paket za pušače.
Opremljenost testiranog vozila je svakako bila plus. Iako Trendline oprema još uvek čitav razgred zaostaje za najvišom Highline, neki detalji vanserijske opreme, poput tempomata, poboljšavaju ugođaj u vožnji.

Kako Volkswagen nije Mercedes, promenu brzine ovaj auto shvata kao da ste resetovali tempomat i sve počinje ponovo. Tu je i dvozonska automatska klima, kojom se lako upralja pomoću tri kružića.

Svi dugmići, štaviše, svi materijali u unutrašnjosti su odličnog kvaliteta. Volan prijatno leži u ruci uprkos neskromnim dimenzijama. Jedan od atributa koji znatno doprinosi udobnosti u vožnji su presvlake za sedišta sa rupičastim polimer vlaknima.
Sedenje na prednjim sedištima, dakle, ne bi moglo biti bolje. Ali ćete zato da zaradite modricu na desnoj nozi prilikom ulaska u automobil. Plastika sedišta je izlivena identično kao za Golfa pete generacije. Tim koji je dizajnirao enterijer je očito prevideo da se u Golfa seda nadole dok se u automobil Touranove visine ulazi skoro vodoravno, ako se čak i malkice ne penje.

Uz odlično sedenje napred dolazi i gigantska fioka u donjem delu oba sedišta, idealna za prevoz turširanih segmenata zimnice bez bojazni da će više ili manje plemeniti materijali u prtljažniku da upiju opojne mirise, ako se koja od tegli razbije.

Debljina prednjih vrata garantovano izdržava udar granate manjeg kalibra i pruža izuzetan oslonac za ruke. Svi prozori su električni, volan podesiv u svim pravcima, a tri pretinca desno iznad vozačeve glave garantuju da neće biti svađe oko toga, čije naočari za sunce imaju pravo prednosti na odmaranje u za to predviđenoj pregradici.
Ovaj paket opreme nudi i alu-look dodatke, iako ovo ponekad znači više look, a manje alu, kao što je slučaj kod velikog pretinca na vrhu konzole u kojem očekujemo najmanje dvd player i poveći ekran a dobijemo još jednu veliku, istina ne preduboku, površinu za odlaganje.

Prostorc za dokumente iznad suvozačevih nogu je klimatizovan, a prostor za veće flaše, nepogrešivi deo višesatnih porodičnih putovanja, moguće je naći u, za to, posebno obikovanom delu pregradka za odlaganje na dnu prednjih vrata.

Prostor za noge na zadnjim sedištima je ono u čemu ne oskudeva ni jedan minivan, pa tako ni ovaj Touran. Dimenzijski, međutim, ta su sedišta pogodna za osobe do pubertetskog uzrasta.
Dok neke varijante Tourana nude do sedam sedišta, testirano vozilo je imalo pet. Ako volite da se igrate, ovo je pravi automobil za vas. Sedišta se podešavaju na toliko načina i u toliko pravaca, koliko možete da zamislite. Ako ponestane mašte, tu je Volkswagenova ilustracija, koja predlaže, šta sve još možete da uradite sa njima, a nije vam palo na pamet.

Pored plastike na sedištima koja smeta ulasku, mana ovog automobila je ručna kočnica koja, u koliko naslon za ruke nije po visini podešen za osobu višu od 180 santimetara, grubo udara u donji rub tog naslona.

Od preostalih grešaka koje sam primetili u unutrašnjosti ovog automobila, koji je od 2008. godine, kada je prvi put registrovan, prešao 71.804 kilometra, je i strop, koji u srednjem delu automobila labavo visi sa krova. Na krovu se nalaze odlični, novi nosači.

Napomena: pri brzini većoj od 25 kilometara na sat, u kabini ćete zbog njihovog prisustva čuti pištanje.
U koliko se odlučite za ovaj automobil, zabrinuće vas činjenica da je Volkswagen marka od koje najčešće ide voda na usta onima, koji su specijalizovani za otuđivanje četvorotočkaša. Na to je već mislio pređašnji vlasnik i ugradio Zeder. Plastika ispod volana je zbog stalnog otvaranja-zatvaranja već prilično labava.

Tu su još tri kozmetičke greške: malo pocepana tkanina na zadnjem delu vozačevog sedišta, pokraj prostranog stočića za odlaganje, ispod kojeg je čak kuka predviđena za manju vešalicu, kako ne bi svi pored kojih prolazite gledali vaše odelo u izlogu zadnjeg prozora.

Poluga na vratima za dizanje poda prtljažnika, gde je neupotrebljena, originalna rezervna guma, je slomljena. Tu je i malo udubljenje prednjeg ruba haube pored levog svetla. Najakutnije je, pak, oštećenje vetrobranskog stakla u kojeg se očito zaleteo kamenčić povećih dimenzija. Zamena kompletnog stakla će vas uz troškove rada u Porsche Beograd koštati približno 32.000 dinara. Dodaju da bi bilo dobro na 75.000 km zameniti ulje i filter ulja, što je do 11.000 dinara. Sledi redovan servis na 90.000 gde se menjaju još i filter klime, vazduha i goriva, što sve zajedno iznosi oko 20.000 dinara. Posle ponovljenog malog servisa na 105.000, na 120 hiljada očekuje vas veliki servis sa zamenom zupčastog remena. Taj servis će vas koštati oko 70 hiljada dinara.
Za osiguranje testiranog Tourana, koji nudi četiri prednja airbaga i bočnu vazdušnu zavesu, te pišti čak i kad je na suvozačevom sedištu neprivezan fotoaparat, izdvojićete 97.826 dinara za kasko sa krađom, ako plaćate na rate, ili 88.944, ako plaćate od jednom.

U koliko mislite da vam je Zeder dovoljna garancija protiv krađe, cifra će biti znatno manja, 69.903, odnosno 62.113 za jednokratno plaćanje, kažu u Delta Generali osiguranju. Uz to ide i osiguranje od automobilske odgovornosti, koje je za ovaj automobil 10.832 dinara.

Pitanje za milion: da li kupiti nepune dve godine star za srpske uslove više nego dobro očuvan Volkswagen Touran sa skoro 72.000 kilometara u točkovima? Ukoliko vam broj konjskih snaga i s tim povezano ponašanje motora ne znače mnogo, a trebate automobil za poslovna i porodična putovanja, onda Touran svakako spada u vrh ponude MPV vozila na tržištu, kako po dizajnu, tako i po opremi. Cena: 13.400 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: