Chevrolet Volt - Neki novi hibrid

Dugoočekivan odgovor Chevroleta na Toyotu Prius i Hondu Insight, napokon je stigao. U Parizu je predstavljena serijska verzija hibridnog modela Volt, čija će prodaja početi najverovatnije 2011. godine.

Izvor: B92

Utorak, 16.12.2008.

12:00

Default images

U poslednjih nekoliko godina, tržište automobila sve je više zaokupljeno temom hibridnih vozila, a sve su ređi oni proizvođači koji sebi dopuštaju toliki ”luksuz” da na pomenutu temu ostanu nemi. Jednostavno, trend je takav da se ogromna sredstva ulažu u proizvodnju i testiranje hibridnog pogona sa dovoljno jasnom naznakom da će hibridi vrlo brzo ”zaposesti” tržište četvorotočkaša.

Toyota je sa svojim modelom Prius otpočela ozbiljnu tržišnu priču, čiji se epilog još ne nazire, jer je u ozbiljnoj pripremi druga generacija jednog od prvih hibridnih vozila koje je doživelo masovnu produkciju i istovremeno dobro prihvaćeno od strane publike. Honda je ove godine krenula sa modelom Insight, koji ne samo po izgledu, već i po tehničkim karakteristikama, dosta podseća na model Prius, koji mu je ujedno i ozbiljan konkurent.
No, da ne ostane na tome da su Japanci jedini koji razmišljaju na temu hibrida, pokazao je General Motors, tačnije američki Chevrolet, predstavljanjem serijske verzije Chevroleta Volta na Salonu automobila u Parizu ove godine. Iako je koncept predstavljen još prošle godine u Detroitu, debi serijskog modela baš na evropskom tlu tempiran je s namerom.

Volt je osmišljen kao hatchback sa četvoro vrata koji po svojim dimenzijama pripada kompakt klasi. Napravljen je na E-Flex platformi, i u odnosu na prošlogodišnji koncept, vidna je evolucija u dizajnu. Kod serijske verzije više pažnje posvećeno je aerodinamici, a sam oblik vozila koji ”seče vazduh” dobio je dopadljiv i savremen izgled koji bi trebao da bude dobro prihvaćen na svetskom tržištu. Agresivna pojava, na prvi pogled, kao da sa namerom skriva ”električno srce” koje raspolaže sa 150 KS i 370 Nm obrtnog momenta.

Iako hibridni, pogon Chevroleta osetno se razlikuje u odnosu na postojeće, već pomenute modele, jer za razliku od Toyote Prius i Honde Insight, Volt koristi isključivo elektromotor za svoje pokretanje, što će reći da benzinski agregat nema funkciju pokretanja vozila. Sa jednim punjenjem litijum-jonskih baterija, koje traje nepuna tri časa, novi hibrid sposoban je da pređe 60 km puta. Benzinski agregat zapremine 1,4 litre, kao pogonsko gorivo koristiće bioetanol (E85) ili klasični bezolovni benzin, a njegova uloga biće isključivo u punjenju baterija koje dalje obezbeđuju snagu za pokretanje glavnog elektromotora.
Zanimljiv je podatak da će GM otvoriti posebnu fabriku u Flintu, u državi Michigan, koja će zapošljavati 300 ljudi, a baviće se isključivo proizvodnjom pomenutih agregata sa unutrašnjim sagorevanjem. U taj projekat biće uloženo 359 miliona dolara što dovoljno govori o ozbiljnosti poduhvata.

Ono što Chevrolet Volt nudi kao rešenje automobila za svaki dan, sasvim je prihvatljivo, naročito ako uzmemo podatak da prosečan čovek tokom radnog dana ne prelazi više od 60 km, baš kolika je i autonomija Volta sa punim baterijama. Za slučaj da se baterije isprazne, uvek je tu mogućnost njihovog dopunjavanja u toku vožnje, tako da je situacija u kojoj će Volt ostati bez energije vrlo malo verovatna, i moguća jedino u slučaju nemara vozača, ukoliko zaboravi da dospe gorivo u rezervoar.

Pri tome, solidna snaga elektromotora i maksimalna brzina od 161 km/h, omogućavaju ugodan osećaj pri vožnji.
Cena Chevrolet Volta još uvek nije zvanično objavljena, ali sve indicije govore da bi ona mogla iznositi oko 30.000 dolara, što je i dalje konkurentno. Iako je predstavljena verzija zapravo izgled serijskog modela, on će se na tržištu pojaviti tek 2011. godine.

Do tada, gotovo sigurno, možemo očekivati ozbiljno ”popunjavanje redova” konkurenata.

Uz to, takav trend trebao bi da donese i pad cena hibridnih vozila, što bi na kraju, išlo u korist ne samo budućih kupaca, već i na ruku samoj planeti.

Piše: Pavle Rajčević, Vrele Gume

Saznajte više o hibridnim automobilima

Saznajte više o modelu Toyota Prius u našoj rubrici Vozili smo

Saznajte više o modelu Honda Insight u našoj rubrici Vesti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: