Megane EuroNCAP Crash test

Sa osvojenih 37 od mogućih 37 bodova za zaštitu odraslih na crash testovima EuroNCAP, Novi Renault Megane postao je jedan od najsigurnijih automobila. Radi se o 11. modelu game Renault koji je dobio najveću ocenu - 5 zvezdica.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2008.

13:10

Default images

Neke od inovacija primenjenih na novom Meganu uključuju dvostruke senzore čeonih sudara, 6 vazdušnih jastuka od kojih su 2 za zaštitu trupa/karlice iz dva dela, dvostruke zatezače pojasa, limitatore zatezne sile, naslone za glavu nove generacije, kao i sisteme ABS i AFU (pomoć pri naglom kočenju), a zavisno od verzije za koju se kupac odluči Megan može biti opremljen i sistemom ESC (Electronic Stability Control) sa dodatnom funkcijom kontrole podupravljanja.

Struktura s programiranim deformisanjem Novog Megana upija energiju u slučaju sudara kako bi se na najbolji način sačuvao integritet kabine i život putnika. Korišćeni materijali i čelik visoke elastičnosti garantuju najveći potencijal apsorpcije i širenja kinetičke energije. Ova kontrola deformisanja omogućava smanjenje negativne akceleracije koja deluje na putnike, a u kombinaciji s Renaultovim sistemom zaštite 3. generacije (SRP3) obećava vrlo visok nivo zaštite.

SRP3 novog Megana uzima u obzir snagu sudara i oblik tela putnika u vozilu. On kombinuje dvostruke zatezače sigurnosnih pojaseva na prednjim sedištima i zatezače na zadnjim bočnim sedištima (koji ograničavaju pomicanje tela prema napried smeštanjem kopče sigurnosnog pojasa u visini trupa i karlice), limitator zatezne sile na svim mestima (smanjuje pritisak koji vrši sigurnosni pojas na trup putnika) i prilagodljive vazdušne jastuke iz dva dela (koji se naduvavaju do potrebnog nivoa i amortizuju sudar). SRP3 pruža odličnu zaštitu od fenomena uranjanja, odnosno od isklizavanja karlice ispod donjeg dijela sigurnosnog pojasa, što je uzrok brojnih povreda abdomena prilikom sudara.
Bočni sudar je vodeći uzrok smrtnosti u gradu (1/3 nesreća), i zbog toga mu je posvećena velika pažnja s ciljem postizanja optimalnih rezultata. Dvostruki senzori bočnog sudara uvedeni u Laguni III za pola skraćuju vreme aktiviranja bočnih jastuka. U kombinaciji s novom generacijom puno većih vazdušnih zavesa, ova inovacija za 30 % povećava zaštitu glave putnika. Još jedna prednost ovog sistema je do tri puta veći pritisak vazdušnih jastuka za trup/karlicu.

Novi Meganovi nasloni za glavu, čije šipke za držanje mogu skliznuti u naslon za glavu a ne više u gornji deo naslona, poboljšavaju zaštitu vrata u slučaju odara od pozadi. Više ne predstavljaju kruti element u naslonu sedišta. Sedište je zaobljeno i bez armature pa omogućava leđima 'uranjanje' (pomak za 60 mm) u slučaju sudara i stoga smanjuje pokret glave/trupa.

Prednji deo Novog Megana Berline takođe je iskoristio nova tehnička rešenja sa ciljem povećanja zaštite pešaka u slučaju sudara. Prednji branik doživeo je promene u pogledu krutosti i širine za zaštitu donjih ekstremiteta (upijanje energije na nivou tibije i kolena). Poklopac motora i njegova okolina (krila, zglob poklopca motora, dizajn unutrašnjeg dela poklopca) posebno su obrađeni s ciljem sposobnosti upijanja energije).

Sigurnost dece predstavlja posebnu temu. Renault joj posvećuje posebna istraživanja sa istim nivoom zahtevnosti kao i za podešavanje sistema za sigurnost odraslih osoba. S ocenom od 4 zvezdice od mogućih 5 na testu Enfant EuroNCAP, Novi Megane je među najboljima u zaštiti dece. Isofix sistem na zadnjim bočnim sedištima omogućuje jednostavno i potpuno sigurno postavljanje dečjih sedišta i podizača Isofix.

Novi Megane takođe raspolaže opremom koja pomaže vozaču da predvidi rizike na putu kao što je sistem za kontrolu pritiska u gumama, limitator-regulator brzine s osvijetljenim funkcionalnim i intuitivnim displejom, automatsko paljenje svetala i automatsko pokretanje brisača.

U pogledu aktivne sigurnosti Novi Megane Berline je serijski opremljen ABSom sa elektronskim razdelnikom kočenja i sistemom AFU (pomoć pri naglom kočenju). Ovim sistemima se, u zavisnosti od modela, pridružuje ESC (Electronic Stability Control) sa funkcijom kontrole podupravljanja (CSV) za suočavanje s teškim ili nepredviđenim situacijama u vožnji.

Saznajte više o modelu Renault Megane

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: