Tata Nano sa dizel motorom

Indijski automobilski „deminutiv“, Tata Nano koji u standardnoj verziji dolazi sa 30 KS, koje dobija iz benzinskog motora zapremine 0,624 l, po svemu sudeći dobiće i dizel verziju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2008.

11:00

Default images

Planirani dvocilindarski dizel motor razvijaju u kooperaciji nemački specijalisti za motore, FEV, Bosch i Honeywell, a reč je o motoru zapremine 0,8 l sa common-rail sistemom ubrizgavanja i turbo punjačem.

Za sada nema bližih informacija oko cene, snage i potrošnje, ali sigurno je da će nova pogonska jedinica u svim segmentima nadmašiti benzinca bez ugrožavanja titule „najjeftinijeg automobila na svetu“.

Maksimalna brzina modela Nano sa benzinskim motorom iznosi 96 km/h, menjač je četvorostepeni manuelni, kočnice su u vidu diskova napred i doboša nazad dok je unutrašnjost modela Nano predviđena za četiri odrasle osobe.

Servo upravljača nema, a instrumentacija je izuzetno siromašna - što se može i očekivati od automobila čija cena iznosi 1740 evra.

Indijski proizvođač automobila Tata motors planira da drugu verziju svog ultra-jeftinog modela Nano kroz četiri godine ponudi i evropskom tržištu.

"Kroz četiri godine proizvešćemo novu verziju modela Nano, koja će ispunjavati sve zahteve evropskog tržišta, uključujući standard "evro 5" koji reguliše emisiju štetnih gasova i evropske testove izdržljivosti na sudar", izjavio je šef projekta Tata Nano Giriš Vag nemačkom magazinu "Fokus".

Vag je rekao da je glavni cilj u projektovanju nove verzije modela Nano smanjenje potrošnje goriva, a uvođenje dizel motora je korak u pravom smeru.

Piše: Pavle Barta, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: