Tata kupuje Jaguar i Land Rover

Odluka Forda mogla bi biti poznata već za dve nedelje, a očekuje se da će Tata platiti milijardu funti (oko dve milijarde dolara) za preuzimanje poznatih Fordovih robnih marki

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.12.2007.

12:38

Default images

Ford, koji pokušava da se reši britanskih fabrika za izradu luksuznih vozila kako bi se usmerio na restrukturisanje proizvodnje automobila u posrnulim severnoameričkim pogonima, saopštio je da namerava da završi prodaju početkom 2008. godine.

Tata se u kupovini Jaguara i Land rovera nadmeće sa indijskom firmom "Mahindra & Mahindra", i privatnim investicionim fondom "One Equity Partners”.

Glavni savetnik tog fonda je bivši Fordov izvršni direktor Žak Naser, koji je potrošio 3,3 milijarde kompanijinih dolara na preuzimanje Land rovera od nemačkog BMW-a.

Ford je kupio kompaniju Jaguar od britanske vlade 1990. godine.
Ford, koji je izgubio više od 14 milijardi dolara u poslednje dve godine, uložio je velike sume u Jaguar i Land rover, ali se ta investicija nije isplatila.

Mediji tvrde da je Tata ponudila između 1,5 do 2,2 milijarde dolara, dok su analitičari ranije procenjivali da vrednost dva Fordova brenda ne prelazi 1,5 milijardi dolara.

Sindikalni predstavnici radnika u Jaguaru i Land roveru u Britaniji već su podržali udruživanje sa Tatom, u nadi da bi takav ugovor Fordu obezbedio značajan pristup indijskom tržištu automobila, koje beleži visoke stope rasta.

Tata, najveći indijski proizvođač automobila, već ima zajedničko preduzeće s Fiatom za montažu premijum vozila za potrebe italijanske kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: