Rekord s pogonom na vodinik

Izvor: B92

Petak, 08.06.2007.

11:00

Default images

Chevrolet Sequel je prvo vozilo na pogon sa gorivnim ćelijama koje je nedavno u saobraćaju na javnim putevima uspelo da pređe 300 milja (oko 483 km) samo sa jednim rezervoarom vodonika, pri čemu je proizvodnja izduvnih gasova bila jednaka nuli. 

Vožnja od 300 milja kroz državu New York počela je u General Motorsovom Fuel Cell Activity centru, koji se nalazi u mestu Honeoye Falls, a završena u gradu Tarrytown.

“Ovom vožnjom General Motors je postigao još jedan cilj na putu ka pripremi za redovnu proizvodnju i prodaju vozila sa najmodernijim tehničkim rešenjima, kakav je pogon na vodonik i gorive ćelije”, kaže potpredsednik u General Motorsu za istraživanje, razvoj i strateško planiranje, Larry Burns. “Ovako opremljenim Chevrolet Sequelom postigli smo takozvanu nultu proizvodnju izduvnih gasova, pošto vozila koja se kreću na vodonik emituju samo vodenu paru, koja se pretvara u vodu. Pored toga, vodonik koji se proizvodi na Nijagarinim vodopadima, a koji je korišćen za model Sequel, dobijen je iz hidroelektrane – izvora koji je čist i koji se obnavlja. To znači da je čitav proces, od stvaranja vodonika do korišćenja u vozilu, praktično oslobođen ugljen dioksida (CO2).” 

Model Sequel prvi put se pojavio 2005. na Severnoameričkom međunarodnom salonu automobila u Detroitu. Prva verzija ovog modela koja je mogla da se vozi pojavila se prošle jeseni. General Motors tvrdi da je to prvo vozilo u svetu, koje je uspešno sjedinilo propulzioni sistem pogona na vodonik sa širokim spektrom naprednih tehnologija, kao što su elektronsko upravljanje i kočenje, elektromotori u glavčinama točkova, litijum-jonske baterije i laka struktura karoserije od aluminijuma.

“General Motors dokazuje da napredna tehnologija može da udalji automobil od rasprava o zaštiti životne sredine i da smanji našu zavisnost o benzinu," kaže Burns. “Model Chevrolet Sequel jasno pokazuje da je naša vizija za budućnost automobila realna i održiva.”

General Motors najavljuje da će od naredne jeseni u saobraćaj uvesti flotu od sto vozila Chevrolet Equinox, koja se takođe kreću na gorivne ćelije. To je deo demonstrativnog programa, koji nosi naziv Project Driveway, a sprovodi se kroz najveću i saobraćajem najzagušeniju gradsku oblast Njujorka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: