Političari i automobilska industrija – dve različite strane

Narastajuće razilaženje među proizvođačima automobila moglo bi da poremeti planove političara vezane za električne automobile.

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2023.

19:00

Političari i automobilska industrija – dve različite strane
Foto: TRMK/Shutterstock

Stručnjaci iz industrije upozoravaju da će skepticizam proizvođača automobila u pogledu masovnog usvajanja električnih solucija rasti ove godine, što je u sukobu s uzvišenim političkim idealima s nultom emisijom.

Alarmantno je što bi sve veće neslaganje među proizvođačima automobila moglo poremetiti velike planove političara oko električnih automobila. Od 2030. samo EV i hibridi koji mogu da pređu „značajnu udaljenost“ u baterijskom režimu s nultom emisijom, moći će da se prodaju kao novi, a sve što nije potpuno električno na četiri točka, zabranjeno je od 2035.

Ono što mnogi s razlogom etiketiraju kao upitno, vezano je za planirano napuštanje hibridne tehnologije, koja je popularna, izvodljiva i koja donosi značajno smanjenje emisije izduvnih gasova.

U decembru prošle godine, predsednik Toyote je upozorio da se u automobilskoj industriji „tiha većina pita da li je električna vozila zaista u redu imati kao jedinstvenu opciju“ i da treba da budemo „realni“ po pitanju ovog cilja.

Nedavno, šef BMW-a je implicitno kritikovao planove EU vezane za zabranu prodaje novih benzinskih i dizel automobila 2035. godine, objašnjavajući da „obilje obnovljive energije, besprekorna privatna i javna infrastrukturna mreža za punjenje i pristup sirovinama“ čine suštinske uslove da bi takav projekat uspeo.

Naravno, izjave poput ovih ne dolaze slučajno, ne samo što se tiče rukovodilaca velikih automobilskih kompanija, koji su tradicionalno konzervativni, takve izjave govore o stvarnoj zabrinutosti za izvodljivost planova političara oko potpune elektrifikacije vozila.

U isto vreme, niko ne poriče briljantnost električnih vozila: uglađena, tiha, brza i opuštajuća, a tehnologija koja stoji iza njih je, na mnogo načina, superiornija od benzinskih i dizel motora, koji su nas pokretali tokom prošlog veka, dok je sposobnost električnih automobila da ne proizvode direktnu emisiju izduvnih gasova od posebne koristi u urbanim sredinama.

Međutim, ako pogledamo kako stvari stoje „na terenu“, promene se ne dešavaju dovoljno brzo. Definitivno postoji ogroman jaz između onoga što bi političari želeli i koliko se zapravo kobalta i litijuma može iskopati za potrebe baterija za električne automobile.

Na sreću, već postoji dokazano, skalabilno i pristupačno rešenje: mali, laki hibridni automobili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: