Polimerizacija farova – šta je to i koliko košta?

Polimerizacija farova nije velika novost. Prisutna je nekoliko godina kod nas. Međutim, mnogi vozači i dalje imaju razna pitanja i nedoumice, pišu polovni automobili.

Izvor: B92

Petak, 09.12.2022.

16:30

Polimerizacija farova – šta je to i koliko košta?
Foto: B92/NÆ

Koliko košta polimerizacija farova?

Cene se kreću otprilike od 2.000 do 4.000 dinara.

Treba imati u vidu da ne rade svi servisi polimerizaciju istim proizvodom, pri čemu cene setova za polimerizaciju mogu drastično da se razlikuju.

Kolika je garancija na polimerizaciju farova?

Zavisi od onoga ko radi polimerizaciju. U nekim servisima su nam rekli da je garancija 2 godine, napomenuvši da toliko mogu da daju iz prostog razloga što samo toliko dugo rade polimerizaciju. Ne mogu da garantuju na duži period pošto nemaju dovoljno povratnih informacija. Neki servisi daju garanciju 3 godine.

Nezvanično mnogi i kod nas i u inostranstvu tvrde da polimerizacija održava farove u odličnom stanju 3 do 5 godina, što naravno zavisi od toga koliko se auto vozi i u kakvim uslovima, gde se parkira i slično.

Prednosti i mane u odnosu na klasično poliranje farova?

Mnogi servisi kažu da polimerizacija ima mnogo prednosti u odnosu na klasično poliranje. Od boljeg izgleda farova, preko dužeg vremenskog perioda zaštite, do bolje zaštite od raznih uticaja.

Koja je „tajna“ polimerizacije?

Teško je naći detaljno i pouzdano objašnjenje kako u stvari polimerizacija „funkcioniše“. U servisima smo dobijali razna objašnjenja. Na sajtovima proizvođača nema korisnih informacija po tom pitanju.

Na primer, dok jedni kažu da se polimerizacijom nanosi sloj polimera na far, drugi tvrde da se zagrevanjem specijalne tečnosti dobijaju isparenja koja hemijskim putem „tope“ površinski sloj fara, koji zatim gotovo magično postaje kristalno providan – kao potpuno novi far.

Da li osim tog „topljenja“ materijala od kojeg je far izrađen dolazi i do još nekih hemijskih reakcija koje obezbeđuju zaštitu od UV zračenja i fizičkih oštećenja – nismo uspeli da saznamo.

Neki strani servisi koji rade polimerizaciju farova tvrde da dolazi do određene hemijske reakcije i da se kao rezultat na površini fara dobija tanak sloj takvog materijala koji je veoma otporan na sunce, mehanička oštećenja, hemikalije, itd.

Da li se nakon polimerizacije nanosi neka zaštita na far, kao nakon poliranja?

Kako su nam rekli u gotovo svim servisima koji se bave polimerizacijom, ali i kako piše u raznim uputstvima/objašnjenjima, nakon polimerizacije nije potrebno da se nanosi UV zaštita, folija, keramička zaštita ili bilo šta drugo što štiti od UV zračenja, kamenčića i svih drugih uticaja.

Kao što smo već rekli, navodno se nakon polimerizacije dobija „novi“ sloj na faru koji ima takve karakteristike da mu nije potrebna nikakva zaštita.

To naravno ne sprečava vozača da ipak stavi neku zaštitu ukoliko želi, a ponegde čak i savetuju dodatnu zaštitu.

„Uradi sam“ polimerizacija

Polimerizaciju farova možete da uradite i sami. Nije neophodna nikakva specijalna oprema. Dostupni su setovi koji uglavnom sadrže sve što je potrebno.

Cene tih setova mogu drastično da se razlikuju, u zavisnosti od toga o kojem je proizvođaču reč, koliko tečnosti za polimerizaciju se dobija, kvaliteta tečnosti i prateće opreme, itd.

Ukoliko odlučite da sami radite polimerizaciju, imajte u vidu da je ta tečnost prilično otrovna, pa savetujemo da obavezno nosite rukavice i masku, mada ni zaštitne naočare neće smetati. Inače, u nekim setovima se dobija i maska, pa ne morate posebno da je kupujete.

Sama procedura nije naročito komplikovana. Trebalo bi u setu da dobijete uputstvo, a i YouTube ima mnoštvo video klipova sa objašnjenjima.

Farove treba pripremiti šmirglanjem, praktično kao da radite klasično poliranje, ali se staje na „pola puta“, odnosno koristi se papir samo do granulacije 1200. Ne ide se preko toga.

U nekim setovima dobijate i krep traku za zaštitu delova oko fara i šmirgl papir u više granulacija. Najgrublju granulaciju možda ne morate ni da koristite ukoliko far nije u lošem stanju. Sve može da se uradi ručno – nije vam potrebna mašina za poliranje.

U svakom slučaju, kvalitetna priprema šmirgl papirom je izuzetno važna, kao i detaljno čišćenje fara pre same polimerizacije. Nakon korišćenja najfinije granulacije far će biti matiran i neprovidan, ali to ne treba da vas brine.

Zatim sipate tečnost za polimerizaciju u posudu za zagrevanje, montirate poklopac sa „levkom“, odnosno mlaznicom na koju izlazi para, uključite u struju i sačekate 5 do 10 minuta. Kada para počne da izlazi, počinjete da obrađujete far tako što sa udaljenosti od oko 1 cm ravnomerno parom prelazite po faru.

Istog trenutka će far postati kristalno čist i providan na mestima gde dođe u kontakt sa parom. Budite veoma pažljivi kod obrađivanja gornjeg dela fara, kako vam se ne bi prosula tečnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: