Seul dobio prvi samovozeći autobus FOTO/VIDEO

Prva linija samovozećeg autobusa ima za cilj da pripremi javnost za budućnost i autonomnu vožnju.

Izvor:

Subota, 26.11.2022.

10:43

Seul dobio prvi samovozeći autobus FOTO/VIDEO
Foto: Profimedia/YONHAPNEWS AGENCY

Novo vozilo ne izgleda poput običnog autobusa. Potpuno je simetrično, sa zaobljenim krajevima i velikim prozorima zbog kojih više izgleda kao igračka nego kao najsavremeniji oblik prevoza.

"Ovakav dizajn je nameran", rekao je Jeong Seong-gyun, šef projekta autonomne vožnje u startapu 42 Dot, koji je sada u vlasništvu južnokorejske kompanije Hyundai.

"To je budućnost", izjavio je on za AFP dodajući da ovakav autobus zahteva "novu vrstu izvanrednog dizajna".

"Autobus izgleda pomalo kao Lego jer je napravljen od kompozitnih delova kako bi se smanjili troškovi i olakšalo njegovo repliciranje", objašnjava Jeong.

Po njegovim rečima, cilj kompanije bio je da učini tehnologiju jeftinom, bezbednom i lako prenosivom na mnoge vrste vozila u budućnosti, na primer dostavna vozila. Za sada ipak uz nadzor vozača, autobus će sam voziti novom kružnom rutom od 3,4 kilometra u centru Seula, u trajanju od otprilike 20 minuta.

Putnici mogu da uđu na jednom od dva određena stajališta, nakon što rezervišu besplatno mesto putem aplikacije. Autobus za navigaciju koristi kameru i laser umesto skupih senzora, dodao je Jeong.
Foto: Profimedia/YONHAPNEWS AGENCY
Na dan uvođenja nove autobuske linije, u petak, činilo se da je mnoge prolaznike zaintrigirao dizajn autobusa. Zaustavljali su se kako bi ga fotografisali i zavirili unutra.

"Osećam se kao da sam uskočila u vremeplov koji vozi u budućnost", komentisala je Kim Yi hae-ran (68) nakon vožnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: