Alarmantno: Sistem za automatsko kočenje neefikasan u sudarima pri visokim brzinama

U testovima na T raskrsnicama sudari su se događali u čak 100% slučajeva, uprkos tom sistemu asistencije.

Izvor: Izvor: B92, Revijahak.hr

Nedelja, 02.10.2022.

12:27

Alarmantno: Sistem za automatsko kočenje neefikasan u sudarima pri visokim brzinama
Foto: SKT Studio/Shutterstock

Većina novih vozila koja se prodaju u Evropi standardno su opremljena sistemom automatskog kočenja u slučaju opasnosti (AEB). I dok je tehnologija koja koristi radar, kamere ili LiDAR za uočavanje opasnih situacija na putu dokazala svoju vrednost u pogledu smanjenja sile udara jednog vozila u zadnji deo drugog pri niskim brzinama, problemi nastaju pri visokim brzinama, frontalnim sudarima i na T raskrsnicama.

Američki auto-klub (AAA) želeo je da sazna kako ti sistemi rade u scenarijima većih brzina, gde bi trebalo da budu i najkorisniji. Ono što su otkrili nakon niza testova sudara je da ovi sistemi ne uspevaju da pomognu vozaču u svim saobraćajnim situacijama.

AAA je testirao sisteme četiri vozila (marki Ford, Honda, Chevrolet i Toyota) pri većim brzinama da bi saznao mogu li oni da spreče nalet vozila otpozadi, a takođe je sproveo testove kako bi utvrdio mogu li AEB sistemi da spreče sudar na T raskrsnici.

Auto-klub je testirao sisteme u dva scenarija na T raskrsnicama: sa vozilima koja idu pravo kroz raskrsnicu nailazeći na vozilo koje im seče put, kao i kada vozilo koje skreće ulevo ulazi u putanju nadolazećeg vozila.

Ovo su inače najsmrtonosnije vrste nesreća u Americi i čine 39,2 odsto ukupnih smrtnih slučajeva u nesrećama u kojima su učestvovala dva putnička vozila.

Rezultati su skromni. Pri brzini 46 km/h, AEB je sprečio sudar otpozadi u 17 od 20 testnih vožnji, ili 85%. Za testne vožnje koje su kao posledicu imale sudar, brzina pri sudaru smanjena je za 86%.

Pri 62 km/h, AEB je sprečio sudar sa zadnje strane u samo 6 od 20 testnih vožnji, ili 30%. Za probne vožnje koje su rezultirale sudarom, brzina sudara smanjena je za 62%.

U testovima na T raskrsnicama sudari su se dogodili u 100% slučajeva. AEB nije uspeo da upozori vozača, smanji brzinu vozila i izbegne sudar.

Kao rezultat testiranja, AAA preporučuje da se proizvođači automobila fokusiraju na projektovanje sistema koji bi bolje upravljali sudarima u kojima je najveća verovatnoća da dođe do povreda i smrtnih slučajeva.

Vozači takođe treba da biti svesni ograničenja svojih vozila, odnosno trebalo bi da znaju da, uprkos svim bezbednosnim sistemima, moraju biti maksimalno fokusirani na saobraćaj i reagovati na vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: