"Ko će plakati za Toyotom Camry? Ne smeta mi što ti automobili nestaju"

Svetski poznati Gardijan u najnovijem izdanju donosi intervju sa Matom Rimcem.

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Ponedeljak, 15.08.2022.

09:28

Mate Rimac u svom prvom prototipu Concept One na sajmu u Frankfurtu 2011. (Foto: supergenijalac/Shutterstock)

Britanski list Rimca predstavlja kao atipičnog inovatora i zvezdu u usponu, koji je pre dvadeset godina imao postere najbržih automobila na zidu svoje spavaće sobe, a sada, sa samo 34 godine, odbacuje benzin i prelazi na baterije.

Gardijan piše da Rimac već nekoliko godina proizvodi privlačne električne sportske automobile i dobavljač je baterijske tehnologije za mnoga etablirana imena, kao što su Aston Martin, Jaguar i Cupra.

Njegov položaj učvrstio se prošlog jula kada mu je Volkswagen prepustio većinski nadzor nad Bugattijem, proizvođačem jednog od najbržih automobila na svetu Chirona.

U junu ove godine su SoftBank i Goldman Sachs uložili 500 miliona dolara u njegovu istoimenu kompaniju, procenivši je na 2 milijarde dolara, podseća Gardijan.

Rimac: Nikad nisam bio najplaćeniji u firmi

Novinar britanskog lista najpre je pitao Rimca o plati.

"Nikad nisam bio najplaćenija osoba u kompaniji. Kada sam osnivao Bugatti Rimac, želeo sam da radim besplatno, ali deoničari su insistirali na tome da imam platu. Kada je reč o mom ličnom bogatstvu, ono je vezano uz vrednost mog vlasništva u firmi, a ne uz moju naknadu", kazao je Rimac.

"Osećam da svako treba da ide svojim putem"

Koji je najbolji savet koji je dobio?

"Ne mogu se setiti nijednog. Osećam da svako treba ići svojim putem, nema prečica", odgovorio je Rimac pa otkrio kada je zadnji put bio na odmoru.

"Odlazak na medeni mesec u Ferrariju 812 GTS iz Hrvatske u Italiju u septembru prošle godine. Supruga i ja se poznajemo 18 godina, ali ovo je bilo naše prvo putovanje van Hrvatske koje nije bilo poslovno."

Kako se Rimac opušta?

"Nema puno vremena za opuštanje. Mislim da ću dati pun gas, a onda u jednom trenutku potpuno pustiti gas. Ne mislim da postoji nešto između."

"Nisam bio odličan učenik"

Poznato je da je Rimac od malih nogu voleo automobile, na zgražavanje svojih roditelja. Kada je počeo rat u Bosni, preselili su se u Nemačku, srce evropske automobilske industrije.

Otac mu se bavio građevinom, a majka je radila kao čistačica dok su živeli u Nemačkoj. Nakon deset godina vratili su se bliže kući, u susednu Hrvatsku.

"Nisam bio odličan učenik", naglasio je Rimac.

Ali nastavnik mu je rekao da bi trebalo da se prijavi na takmičenje iz elektronike. Osvojio ga je, a zatim pobedio na još nekoliko školskih takmičenja i došao do dva patenta kada je imao samo 17 godina.

Sa 18 je kupio BMW Serije 3 iz 1984. da ga vozi na trkama. Bio je zarđao, a nakon dve trke eksplodirao mu je motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Zato je odlučio učiniti nešto čime se nisu ozbiljno bavili ni najveći proizvođači automobila - napraviti automobil na struju, a ne na fosilna goriva.

"Mislim da su šanse za uspeh bile vrlo blizu nule"

Rimac sada ima 1600 zaposlenih. Sumnja li ikad u sebe?

"Da, sve vreme. Mislim da su šanse za uspeh sve vreme bile vrlo blizu nule. Dakle, doći ovde, do ove faze, izgledi u bilo kojem trenutku, mislim, izgledi se povećavaju, pretpostavljam", priznao je Rimac novinaru Gardijana.

Za kraj je najavio da će nastaviti da proizvodi hiperautomobile ali i da pruža električnu tehnologiju vrhunskim proizvođačima automobila. Rimac takođe misli da će velika transformacija autonomne vožnje biti teška za današnje najveće proizvođače automobila.

"Ko će plakati za Toyotom Camry? Ne smeta mi što ti automobili nestaju", zaključio je Rimac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: