Stiže Mercedes AMG One

Mercedes AMG One je hiperautomobil sa tehnologijom kopiranom iz Formule 1, a nakon više od pet godina razvoja, njegova proizvodnja je konačno počela.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.08.2022.

18:00

Stiže Mercedes AMG One
Foto: Mercedes-AMG promo

Svih 275 primeraka već imaju kupca Mercedes je još 2017. godine najavio svoj ekskluzivni hiperautomobil sa tehnologijom iz Formule 1, što je odmah izazvalo veliko interesovanje javnosti, ali i kupaca.

Ali tada je projekat bio suočen sa brojnim tehnološkim i drugim izazovima, pa je kompaniji trebalo pet godina da ga dovede do stanja u kome je automobil spreman za isporuku kupcima.

Ove nedelje, neki bi rekli konačno, Mercedes AMG One je stigao na proizvodnu traku. Serijska proizvodnja ograničene serije od 275 komada odvija se u Velikoj Britaniji.

Specijalni hibridni 1,6-litarski V6 turbo motor sa snagom od 1049 ks se sklapa u Mercedes-AMG pogonu visokih performansi u Briksvortu, u Velikoj Britaniji, na istom mestu gde se nalaze pogonski sklopovi za bolide Formule 1 njihovog Mercedes-AMG Petronas F1 tima takođe proizveden.

Konačna montaža hiperautomobila obaviće se u fabrici u Koventriju, gde je samo za potrebe ovog modela izgrađena proizvodna linija za male serije.

Proizvodnu liniju čini ukupno 16 montažnih i ispitnih stanica. Mnogi visokoprecizni delovi se sklapaju kao da su luksuzni satovi – prvo se sklapaju sa proizvodne trake, testiraju, a zatim rastavljaju i ponovo sklapaju na samom automobilu.

Tako se sklapa šasija, čiju osnovu čini karbonska monokok konstrukcija, kao i pogonski sklop sa benzinskim motorom, hibridnim delovima i četiri elektromotora. Proces je takođe preuzet iz Formule 1 i metode sklapanja Mercedesovih automobila.

Na svakom primerku Mercedes AMG One radi 50 stručnjaka, koji su zaduženi za proizvodnju i rigoroznu kontrolu kvaliteta. Nakon što siđe sa linije, svaki automobil će proći završno testiranje od strane test vozača.

Tek nakon njihovog odobrenja, jedan primerak će biti prevezen u sedište Mercedesa u Afalterbahu, gde će kupci dobiti svoje automobile, ali i dobiti tehnički brifing, kako bi mogli da ih pravilno i bezbedno koriste. Prvi kupci će svoje glisere dobiti u drugoj polovini ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: