Modeli jednog od najvećih kineskih proizvođača stižu u Evropu i nisu baš jeftini

Automobilska grupacija Great Wall Motors ulazi na tržište sa dve marke, Ora i Wey.

Izvor: B92

Sreda, 10.08.2022.

10:59

Modeli jednog od najvećih kineskih proizvođača stižu u Evropu i nisu baš jeftini
Foto: Ora promo

Kineski proizvođači automobila polako ulaze na evropsko tržište. Tu su već prisutni Nio i Lynk & Co (proizvođač je Geely, vlasnik brenda Volvo). Sada u Evropu dolazi još jedan veliki proizvođač iz Kine.

Automobilska grupacija Great Wall Motors ulazi na tržište sa dve marke, Ora i Wey. Oba brenda su svoja vozila predstavila javnosti pre godinu dana na sajmu u Minhenu, uz odlične reakcije.
Foto: Ora promo
Ora Cat One je izazvao nemalu pažnju retro dizajnom. Ovaj neobični model, sa elementima dizajna inspirisanim čuvenim modelima evropske auto-industrije (Porsche 911, VW Beetle, Fiat 500...), ima kompaktne dimenzije, a može da preveze pet putnika.

Enterijer otkriva da se radi o savremenom proizvodu. Električni automobil je dug 4,24 metra te navodno nudi dosta prostora u unutrašnjosti.

Električni motor razvija 171 KS i 250 Nm a vozilo ima pogon na prednje točkove. Baterija od 63 kWh pruža 400 kilometara WLTP autonomije, maksimalna brzina punjenja je (danas malo manje impresivnih) 50 kWh.
Foto: Ora promo
Svim važnijim sistemima se upravlja preko centralnog procesora, što smanjuje potrebu za čipovima. Kamere omogućavaju pogled od 360 stustepeni oko vozila.

Automatizovani asistent za vožnju unazad prelazi do 50 metara udaljenosti, a to je dosad nudio samo BMW.

Cena početnog modela trebalo bi da bude oko 30.000 evra, bez uračunatih subvencija.
Foto: Wey promo
Wey Coffee One je, pak, plug-in hibrid u klasi BMW-a X5. Dug je 4,87 metara i ima ukupno tri motora, dvolitarski benzinac i dva elektromotora.

Ukupna snaga sistema je 476 KS, a menjač je automatski sa devet stepeni prenosa.

Najimpresivniji je električna autonomija od 150 kilometara, koja omogućava sasvim solidan radijus kretanja samo na struju.
Foto: Wey promo
Kao ulazna cena na sajmu automobila u Minhenu spominjalo se oko 50.000 evra.

Ove automobile će, zasad samo u Nemačku, uvoziti Emil Frey grupa, osnovana 1924. godine sa sedištem u Cirihu.

Prvi primerci biće dostupni krajem 2022. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: