Istok uzvraća udarac: Rusija, Iran i Turska razmatraju zajedničku proizvodnju automobila

Da li je na pomolu stvaranje istočnog proizvodnog bloka?

Izvor: Izvor: Biznis.rs

Utorak, 05.07.2022.

10:04

Istok uzvraća udarac: Rusija, Iran i Turska razmatraju zajedničku proizvodnju automobila
Foto: AvtoVAZ

Zvaničnici auto-industrije iz Irana, Rusije i Turske razmatraju zajednički program za dizajn i proizvodnju automobila, piše Biznis.rs.

"Postoji velika mogućnost za tripartitnu saradnju proizvođača automobila tri zemlje. One mogu da zauzmu veliki deo tržišta", izjavio je šef iranske Asocijacije proizvođača auto-delova Mohamadreza Nadžafi-Maneš, prenosi Beta pozivajući se na Radio Slobodna Evropa, koji prenosi navode iranskskih državnih medija.

Prema njegovim rečima, predlog je prvo iznela Turska, a Rusija je saopštila da je "zainteresovana" za saradnju.

Mnogi proizvođači automobila sa Zapada tokom protekle dve decenije pokrenuli su proizvodnju automobila u Rusiji, ali se od početka ruske invazije na Ukrajinu većina povukla.

Zapadne zemlje uvele su Rusiji sankcije, koje ometaju auto-industriju te zemlje. Podsećamo, Sjedinjene Američke Države su se 2018. godine povukle iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu i ponovo uvele oštre sankcije Iranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: