Nestašica litijuma već 2030. godine

Bez baterija nema elektromobilnosti, a da bi njihova proizvodnja već do kraja decenije mogla da bude ugrožena najavljuje Nemačka državna agencija za sirovine (DERA).

Izvor: B92

Subota, 02.07.2022.

17:00

Nestašica litijuma već 2030. godine
Foto: Shutterstock/Olivier Le Moal

Prema njihovim očekivanjima uz povećanje proizvodnje baterija za automobile do 2030. mogla bi da nastane svetska nestašica litijuma, glavne sirovine za proizvodnju modernih baterija za automobile ali i mobilne telefone, prenosive kompjutere...

DERA je izračunala da bi 2030. godine svetska potrošnja litijuma mogla da bude između 316.000 i 558.800 tona. 2020. godine je svetska proizvodnja iznosila 82.000 tona od kojih je samo 50 posto dovoljne čistoće da bi se koristilo za proizvodnju baterija, navodi Jutarnji.hr.

Da bi se zadovoljile sve veće potrebe automobilske industrije, proizvodnja litijuma bi u idućih sedam godina trebalo da naraste sedam puta što je teško izvedivo s obzirom na to da poslednje četiri godine proizvodnja stagnira na nivoima između 80 i 100 hiljada tona.

Trenutno je najveći svetski proizvođač litijuma Australija. Iz njihovih rudnika je 2020. godine izašlo 49 posto ukupne svetske proizvodnje. Drugi je Čile s 22 posto, Kina je proizvela 17 posto, a Argentina 7,5 posto. Industrija litijuma je tako uglavnom bazirana u samo četiri svetske države što bi mogao da bude dodatni problem. Recikliranje baterija bi trebalo da smanji potrebu za novim izvorima litijuma, ali ono je još u povojima te trenutno na svetu ima samo nekoliko takvih pilot projekata.

Ovim problemom posebno će biti pogođena evropska industrija. Prognoze kažu da će Evropa uz najveće moguće napore do 2030. sama proizvoditi do 34 posto litijuma za svoje potrebe dok bi recikliranje donelo još maksimalno 10 posto. Ostatak bi trebalo da uvoze. Najveći evropski proizvođač litijuma je trenutno Portugal s oko 1 posto svetske proizvodnje.

Već ranije mnogi proizvođači automobila su izrazili strahovanja da bi već do 2025. moglo doći do globalne nestašice baterija za električne automobile.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: