Nije kraj: Od 2035. dozvoljena sintetička goriva

U Evropskom parlamentu je nedavno izglasana odluka da od 2035. na putevima EU neće biti novih benzinaca i dizelaša.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2022.

11:00

Nije kraj: Od 2035. dozvoljena sintetička goriva
Foto: B92/NÆ

Ali u sredu uveče je održan još jedan važan sastanak. Susreli su se ministri okoline država EU.

Očigledno su Nemačka i Italija kao velike članice EU uspele u svom lobiranju pa se u novom nacrtu našla i opcija sa sintetičkim gorivima s nultom emisijom CO2. To bi bila slamka spasa za dizelaše i benzince koji bi se prodavali i nakon 2035. godine, navodi Revija HAK.

Takođe, tako bi i države koji su veliki proizvođači automobila uspele da sačuvaju radna mesta u autoindustriji. S dominantim električnim automobilima ugasiće se deo poslova u autoindustriji. Ovako, otvara se prostor razvoju sintetičkih goriva i njihovoj upotrebi, odnosno daljnjoj proizvodnji benzinaca i diezalaša.

Sada mora da se postigne i završni kompromis Evropske komisije s Evropskim parlamentom. Navodna je nakon sastanka ministara Evropska komisija odlučila da uputi predlog koji uključuje i sintetička goriva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: