Kinezi zabranili vožnju Tesla automobila tokom okupljanja rukovodstva, plaše se špijunaže?

Odluka vlasti Bejdaihija saopštena je samo nekoliko nedelja nakon što je automobilima kompanije Tesla, početkom juna zabranjeno kretanje na nekim saobraćajnicama u gradu Čengduu u centralnoj Kini, što se poklopilo sa posetom kineskog predsednika Si Ðinpinga tom gradu.

Izvor: Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.06.2022.

11:29

Kinezi zabranili vožnju Tesla automobila tokom okupljanja rukovodstva, plaše se špijunaže?
Foto: B.Zhou/Shutterstock

Počevši od 1. jula, automobilima kompanije Tesla biće zabranjen ulazak u kineski priobalni okrug Bejdaihi u periodu od najmanje na dva meseca. U tom mestu se tokom letnjih meseci organizuje godišnje okupljanje kineskog rukovodstva, potvrdio je danas izveštaču Rojtersa jedan zvaničnik lokalne saobraćajne policije.

Odluka vlasti Bejdaihija saopštena je samo nekoliko nedelja nakon što je automobilima kompanije Tesla, početkom juna zabranjeno kretanje na nekim saobraćajnicama u gradu Čengduu u centralnoj Kini, što se poklopilo sa posetom kineskog predsednika Si Ðinpinga tom gradu, prenosi Rojters.

Zvaničnik iz brigade saobraćajne policije Bejdaihija, koji je odbio da se identifikuje, nije naveo razloge za taj potez, ali je rekao da se radi o "nacionalnom pitanju".

"Uskoro će biti izdato zvanično saopštenje", rekao je ovaj zvaničnik lokalne policije.

Kompanija Tesla nije odmah odgovorila na zahtev da prokomentariše ovu odluku kineksih vlasti.

Bejdaihi, odmaralište koje se nalazi istočno od Pekinga, tradicionalno je domaćin letnjeg sastanka visokih kineskih zvaničnika, na kojem se iza zatvorenih vrata razgovara o kadrovskim pitanjima i političkim idejama.

Vlasnik kompanije Tesla, Ilon Mask, je svojevremeno kazao da Teslini automobili ne špijuniraju u Kini ili bilo gde drugde i da bi u slučaju da se to promeni, kompanija bila ugašena.

Mesecima kasnije, kompanija Tesla je saopštila da će svi podaci koji se generišu preko sistema ugrađenih u automobile Tesla u Kini biti pohranjeni u toj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: