Mercedes i Toyota dolaze u Srbiju?

Srpski zvaničnici pregovaraju, prema izvorima Bete sa predstavnicima nemačkog Mercedesa i japanske Toyote o otvaranju njihovih auto-fabrika u Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 27.05.2022.

09:30

Mercedes i Toyota dolaze u Srbiju?
Foto: Mercedes promo

Ni Srbija ni Mercedes nisu isti kao pre 15 godina kad je taj automobilski div „otkačio“ Srbiju i izgradio fabriku u Mađarskoj, a ta nemačka kompanija daleko je odmakla u elektrifikaciji automobila, a u Srbiji je stasala klasa IT radnika sposobnih da rade u tehnološkim auto-kompanijama, prenosi agencija Beta.

"Pregovori uveliko traju s nekoliko svetskih proizvođača automobila. Najdalje se otišlo u pregovorima s Mercedesom", potvrdio je visoko pozicionarni funkcioner administracije u Beogradu.

Da se pregovara potvrdio je i jedan dobro obavešteni preduzetnik uključen u nemačku i srpsku poslovnu zajednicu.

"Iz ovako šture informacije teško je bilo šta zaključiti. Ne zna se koji je rang menadžmenta-pregovarača Mercedesa, nepoznato je o kojoj se vrsti fabrike pregovara (automobila, dostavnih vozila, motora, delova ili baterija), a može se spekulisati da li je pojava Mercedesa neka vrsta ‘šargarepe’ u političkom paketu Nemačke i EU, namenjenom Srbiji“, naveo je Nedeljnik.

Velika japanska automobilska kompanija poslala je pismo o namerama opštini Inđija u kome traži detaljnije izmene Prostornog plana placa na kome treba da se gradi fabrika automobila vredna milijardu evra, potvrdio je predsednik opštine Vladimir Gak.
Foto: Mercedes promo
Nemački proizvođač je poslednjih desetak godina doživeo ekspanziju upravo zahvaljujući pristupačnijim kompaktnim vozilima.

Mercedes-Benz će se koncentrisati na luksuzna vozila jer ona nude najbolje šanse za "ekonomski rast i očuvanje radnih mesta“, rekao je izvršni direktor Ola Kelenius u četvrtak na onlajn konferenciji.

Ovo bi moglo značiti kraj modela A i B klase, iako je direktor kompanije odbio da direktno odgovori koji će od jeftinijih modela biti odbačen.

"Prepustiću to vašoj mašti", rekao je.
Photo: Toyota
Dvocifreni rast prodaje u 2021. godini je zacementirao vodeću poziciju japanske Toyote na lestvici autokompanija s najviše prodatih automobila, ispred nemačkog Volkswagena.

Toyota je saopštila da je prošle godine prodala 10,4 miliona vozila, uključujući i ona povezanih kompanija Daihatsu Motors i Hino Motors, za 10,1 posto više nego u 2020.

Toyota Motor se uspešnije nosila s pandemijom od većine drugih proizvođača automobila jer su posledice na njenom matičnom tržištu i u pojedinim delovima Azije bile blaže nego u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: